Ембедли код (embedly code)

поставио/ла Славица Јурић 4. 6. 2016. 03:22   [ ажурирано 13. 6. 2016. 11:17 ]

Кратак oпис и функционалност

Емебед.ли сервис нуди више алатки за дизајнирање и подешавања веб-места. Међу њима је и врло корисна алатка коју приказујемо и служи за брзо и лако генерисање веб-адресе у ембед-код. Генерисани ембед-код затим можемо да уграђујемо на неко друго веб-место. Уместо класичног линка на овај начин добијамо картицу или виџет. Клик на њега води нас на одређену УРЛ-адресу. Као код већине генератора веб-адреса, за коришћење није потребна регистрација. Генерисани ембед-код добићемо у три корака: 1.) у пољу за УРЛ-адресу налепимо адресу и кликнемо на дугме ембед, 2.) прегледамо изглед виџета, 3.) копирамо добијени ембед-код и налепимо га на место које желимо. Ипак, ако желимо да променимо величину добијеног виџета, да добијемо тамну позадину, ивице и друге измене у дизајну виџета, мораћемо се регистровати покренути пројекат и затим учинити ситна подешавања, те добити другачији ембед-код. На сервису постоје упутства и о томе како се добијени ембед-код и остале алатке постављају на Блогер, Вордпрес и Тамблр.

Намена у образовању

С правом ћемо се запитати каква је разлика између сличице коју сами поставимо и линкујемо је до одређене веб-странице и виџета који добијемо генерисањем у овој брзој алатки. Користећи ову алатку посао ћемо одрадити брже, аутоматски, а ако се региострујемо имамо могућност да накнадно подешавамо изглед виџета. Тако удешен виџет делује професионалније, визуелно је допадљив и ученицима који су визуелни типови пружиће додатни изазов и мотивацију. Осим тога, такав виџет разбија текст, буди радозналост и ако га поставимо на неко своје веб-место уместо класичног линка засигурно ћемо побудити радозналост и утицати на то да ученик кликне на линк што можда не би урадио ако поставимо само линк. 

Примери

У процесу генерисања адресе добијамо преглед изгледа виџета. На слици-упутству видљива је генерисана почетна страница Вебциклопедије. 

Упутство

Генерисање се обавља на почетној и јединој страници ове алатке у три корака па је упутство непотребно. За оне несигурне нудимо два упутства: 
  • Уколико желимо да подесимо неке детаље и добијемо прилагођени ембед-код, регистроваћемо се, а можемо да користимо видео-упутство на енглеском језику (2') за добијање прилагођеног ембед-кода 
  • Сликовно упутство садржи снимке екрана за једноставно коришћење алата без регистрације. Кликом на слику, отворићете је у пуном приказу.
https://drive.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0B_0OOnwpceDkU3ZJYXh0bWpsdk0/view?usp=drive_web
 


Comments