Лорем ипсум (Lorem Ipsum)

поставио/ла Славица Јурић 18. 7. 2017. 05:17   [ ажурирано 22. 10. 2017. 11:33 ]

Кратак опис и функционалност 

Услужни сајт Лорем ипсум преведен је на многе језике света, па и на српски. Реч је о генератору модела текстова по пасусима, набрајњима и континуираним речима, који служе само да би се видело како то на страници изгледа, а сами немају значење везано за намену тих страница. На сајту је објашњено порекло и намена латинског израза lorem ipsum. Израз везујемо за издаваштво, а у нашем времену и за веб-издаваштво. Зато ћемо текст који служи да се види како изгледа или може да изгледа нека страница користити и у веб-издаваштву. На сајту су изнесене и информације о обичајима људи и институција када стављају такав текст - која врста текста се најчешће користи. Сам сајт, пак, нуди неутралан текст, без посебног тона, а можемо да бирамо количину и изглед: број пасуса, број речи, број бита и број набрајања у листи. Када одаберемо шта желимо и унесемо број, једноставно кликнемо на дугме за генерисање. У новом прозору добићемо генерисан текст. Њега копирамо и налепимо тамо где нам је потребан модел текста. Генератор се, дакле, користи без регистрације и било каквог другог остављања података. Избор језика не значи да ће сам модел текста бити на том језику, биће увек на латинском. Избор језика односи се на команде и објашњење. 

Намена у образовању 

Објашњење самог израза и намене текст-модела на сајту има образовну природу. Ученици се на њега могу упутити да би сазнали нешто о самом изразу, чак иако им није потребан модел текста. Објашњење је јасно, поуздано и документовано. Сам генератор наставници и ученици ће користити кад им затреба лорем ипсум: када праве веб-странице и сајтове, блог-странице, школске новине и друге издавачке подухвате.  

Пример

Генератор можемо опробати и пример добити за пар секунди, па нема потребе да га постављамо. Један пример је садржан и у сликвном упутству.

Упутство 

Сајт и команде су преведене на српски језик, генератор функционише на један клик, па је упутство сувишно. Ипак, постављамо сликовно упутство које показује изглед радног окружења при избору врсте текста и добијен резултат. 
https://drive.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0B_0OOnwpceDkSGwtSUhtTHpnZ3M/view?usp=drive_web
Comments