Штампај одговорно (PrintFriendly)

поставио/ла Славица Јурић 18. 7. 2017. 17:07   [ ажурирано 22. 10. 2017. 11:35 ]

Кратак опис и функционалност 

Брзо, без потребе да се региструјемо, на овом сајту можемо да унесемо УРЛ веб-странице и да га аутоматски штампамо или сачувамо у ПДФ-формату, односно да га пошаљемо имејлом себи или неком другом. При томе, у процесу генерисања, можемо да бришемо непотребне делове текста само једним кликом на пасус, да би га означили,а  затим на команду Избриши. Сервис нуди додатак за прегледаче који ће омогућити да кликом на иконицу у прегледачу добијемо све опције сервиса; банере за сајтове и блогове чијим постављањем посетиоци тих веб-места такође добијају брзу и лаку могућност штампања и чувања веб-страница. Све је бесплатно.

Намена у образовању 

Често имамо потребу да важне делове текста са веб-страница сачувамо ради коришћења или дубљег проучавања. Уз ову услугу, пре штампања можемо да рационализујемо то чување и штампање још више, па да избришемо непотребне делове и тако уштедимо папир и тонер.  У савременом свету врло је популарна таква штедња која истовремено популарише дигиталне верзије текста и других носилаца информација. Отуда овакви алати имају и васпитну и образовну функцију.   

Пример 

Из текста Милутина Митровића Образовна обмана на сајту Пешчаник уклоњене су слике и два пасуса уз помоћ овог алата, а затим је текст аутоматски сачуван у ПДФ-формату.   

Упутство 

Нудимо два упутства.
  • Видео-упутство (1.41') на енглеском језику
  • Сликовно упутство на српском језику приказује изглед и функције почетне странице и изглед радног окружења при чувању и генерисању веб-странице. 
https://drive.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0B_0OOnwpceDkRDczVkg5VUV1Z2c/view?usp=drive_webComments