Штампај што ти се допада (Print What You Like)

поставио/ла Славица Јурић 18. 7. 2017. 09:08   [ ажурирано 22. 10. 2017. 11:34 ]

Кратак опис и функционалност

Овај алат претвара веб-странице у ПДФ да би се без реклама и додатака могле одштампати. Он има и свој обележивач и маркер који се инсталира у прегледач. Било са маркером или без њега већ на почетној страници можемо да налепимо адресу веб-странице у пољу које је предвиђено за то. Приликом налепљивања линка у поље, обавезно треба да чекирамо и квадратић да нисмо робот, јер без тога нећемо моћи активирати генератор. Након команде за активирање (Start) наћи ћемо се у новом прозору где се указује страница са изменљивим и прилагодљивим садржајем који уз помоћ алатки за манипулацију садржаја странице можемо да селектујемо, уклањамо, ширимо итд. Тако одабране делове веб-странице онда можемо да одштампамо директно, или да сачувамо у ПДФ и ХТМЛ-формату (Save as). Ако ћемо да сачувамо читаве странице у ПДФ или их штампамо директно, то можемо да урадимо и без регистрације. Уколико желимо да селектујемо, издвојимо и прилагођавамо одабране делове странице, онда је пожељно да отворимо налог на овом сервису. 

Намена у образовању 

Симпатичан логотип са представом зеленог листа и насмејаног штампача указује на извесну васпитну функцију овог алата. Селектујући шта ћемо штампати, а још боље чувајући у електронском облику селектовано, ми чувамо природу, тј. штедећи папир и тонер, чувамо животну средину. Сам алат биће користан ученицима уколико их упућујемо на тачно одређене странице где треба да издвоје делове текста. У том случају, ученици ће морати и да проуче, вреднују и селектују информације на страницама, па тако алат потпомаже развоју вештина информационе писмености. 

Пример 

Прилажемо пример сачуване целокупне веб-странице са текстом Ненада Величковића Образовање и тезгарење у Пешчанику која је уз помоћ овог алата аутоматски сачувана у ПДФ-формату.   

Упутство

Нудимо два упутства.
  • Видео-упутство (1.47') на енглеском језику приказује како се користе опције у овом алату.
  • Сликовно упутство на српском језику приказује почетну страницу и изглед радног окружења приликом чувања странице и делова текста у ПДФ - формату. Кликом на слику отворите је у пуној величини.
https://drive.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0B_0OOnwpceDkM21CbHdLYndFWnc/view?usp=drive_webComments