Рентген за УРЛ (URL X-ray)

поставио/ла Славица Јурић 18. 7. 2017. 19:31   [ ажурирано 22. 10. 2017. 11:50 ]

Кратак опис и функционалност 

Симболичан назив овог сервиса довео је у везу рентгенско снимање са брзим снимањем кратке УРЛ-адресе и добијања пуне, дуже УРЛ-адресе. Иако у наслову пише да се радња одвија без кликова, потребан је један клик на команду за рентгенски снимак (X-ray). Коме се алат допада и реши да га стално користи за ове намене, има на располагању две могућности: да га инсталира у прегледач (Get the bookmarklet) и да га инсталира на свој ајфон (Download on the AppStore). Сам дизајн овог сервиса упућује на ајфон. 

Намена у образовању 

На страници Инфо на овом сервису аутори су изнели циљ креирања овог сервиса, полазећи најпре од Твитера на којем се обилато користе кратке УРЛ-адресе, и потребу да се провере праве адресе, као и од непожељних појава које се могу крити иза кратких адреса. На истој страници је и пасус Одрицање одговорности (Disclaimer) које је само по себи добар пример етичког понашања на интернету који показује шта сервис гарантује, а шта не може гарантовати и одговорност препушта кориснику. Тако је ова страница вишеструко корисна као упозорење о безбедном коришћењу кратких адреса, али и као пример добре пословности.

Пример 

У складу са облашћу на коју се односе провере кратких УРЛ-адреса, на почетној страници сервиса већ постоји пример кратке УРЛ-адресе  http://bit.ly/28M1lbJ који води до странице о интернет безбедности на енглеској Википедији: https://en.wikipedia.org/wiki/Internet_security

Упутство

Слика приказује изглед почетне странице и добијен резултат задатог примера крате УРЛ-адресе.Comments