Кју-ар кодови


Шта су кју-ар кодови

 Кју-ар код (QR = quick response code) су дводимензионалне графике које у себи садрже одређену информацију о кратком тексту, слику, аудио запис или, најчешће, хипервезу ка неком извору на интернету. Код се очитава помоћу мобилног телефона прикљученог на интернет и апликације на мобилном телефону. Покретањем апликације, камером на телефону се зумира графика, тј. код, и тада се отвара веб страница или појављује текст, слика, број.... Код се веома лако може креирати помоћу неког од сад већ многобројних веб 2.0 који нуде ову услугу и које ћемо представити у овој категорији, а генерисан код се може одштампати и поставити на огласну таблу или плакат,  преузети као слика и тако убацити на презентацију, визит картицу или страницу часописа или поставити на неко друо веб место. Ако се код  постави на неко друго веб место (ембед или као слика), онда он нема неку суштинску разлику од постављања хипервезе јер је кориснику тада чак и лакше да кликне на њу него да вади мобилни уређај, повезује се на интернет, покреће апликацију и околним путем стиже до садржаја. Међутим, ако се код постави у физички, а не виртуелни свет, онда то представља спој, интегрисање и интеракцију  стварног света и интернета, представља феномен назван ,,веб се сусреће са светом'' (web meets world) и  једноставнију варијанту проширене стварности.

Примена 

Кју-ар кодови су нов и модеран начин постављања хипервеза или информација. Да би се успешно могли користити и интегрисати у наставу, потребно је да сви корисници овог алата имају паметне телефоне са инсталираним апликацијама за њихово декодирање и приступ бежичном интернету. Помоћу њих, могу се на крају презентације, на постеру или штампаном документу убацити кодови у формату слике са додатном литературом, неким другим додатним материјалом, домаћим задатком или веб местом где желимо да упутимо ученике. Овако одштампани подаци могу послужити и за игру ,,Потрага за благом'' (treasure hunt) приликом које се ученицима на различита места остављају кодиране поруке које им помажу да дођу до неке крајње тачке у задатку са циљем да се развија вештина читања и  закључивања, радозналост и подигне мотивација ученика. Осим овог забавног и мотивишућег циља, једна од најзначајнијих предности употребе овог алата је уштеда времена које би било потребно да се у претраживач укуцају дугачке  веб адресе на које желимо ученике  да упутимо или неки други подаци којима на овај начин може веома брзо и једноставно приступити.
Много више о кју-ар кодовима и начинима како се могу користити у образовању можете прочитати у следећој збирци текстова - Кју-ар кодови у образовању (QR Codes in Education).

Упутства

Готово сви алати за генерисање кју-ар готова су изузетно једноставни и једино што корисник треба да уради је да у одређено поље унесе текст, хипервезу, постави слику или звучни запис са рачунара, итд... и одабере на који начин жели да код сачува - као слику или да га ембедује, тј. угради на неко друго веб место.
У последње време ови кодови су и веома атрактивни и забавни.Кју-ар дроид (QR Droid zapper)

поставио/ла Славица Јурић 5. 7. 2016. 02:59   [ ажурирано 5. 7. 2016. 03:03 ]

Кратак опис и функционалност 

На сајту овог сервиса корисник андроид-телефона и таблета може да преузме бесплатну апликацију за скенирање и декодирање кју-ар кодова и бар-кодова за свој телефон или таблет http://qrdroid.com/get/ и да га инсталира на своју паметну справу.  На истом сајту постоји и генератор кју-ар кодова на страници: http://qrdroid.com/generate/. Генератор кју-ар кодова функционише онлајн и за разлику од већине сличних алатки који генеришу УРЛ-адресу, овај може да генерише девет различитих врста садржаја: УРЛ-адресу, текст, број телефона, контакт-податке, СМС поруку, имејл, календарски догађај са описом, географска локација, Андроид апликације. Ових девет врста садржаја имају своје картице и у зависности од избора картице, тј. садржаја, у свакој се отварају различита врста поља које је потребно попунити, затим изабрати величину кју-ар кода и боју. Након клика на генерисање, добијамо слику кју-ар кода и кратки УРЛ до ње, као и ембед-код путем којег кју-ар код уграђујемо на веб-место. Страницу где је кју-ар генератор користимо без регистровања.

Намена у образовању

Чињеница да овај кју-ар код нуди спектар различитих садржаја, а  не само УРЛ-адресе, које можемо генерисати повећава и његову примену. Значајно је и то што на истом сајту можемо да нађемо и објашњења о самом феномену кју-ар кодова (What are QR codes?), андроид-апликације за скенирање кју-ар и бар-кодова, а затим и онлајн генератор.  

Пример

Генерисани подаци о контакту Вебциклопедије уз помоћ генератора добили су кратку УРЛ-адресу до кју-ар кода:  http://qr.ai/qg5wy . Исти кју-ар код са контакт-подацима уграђен путем ХТМЛ изгледа овако:
QrDroid

Упутство

На сајту постоји страница Ресурси (Resources) на којој је кратко текстуално упутство како уз помоћ Андроид-апликације скенирамо кју-ар и бар-кодови (How to scan a QR Code and Barcode), а ми нудимо сликовно упутство за коришћење онлајн генератора, са прегледом свих врста садржаја за генерисање у кју-ар код. 
Кликом на слику, добићете је у пуној величини.
https://drive.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0B_0OOnwpceDkREZybnJHM3IxUDQ/view?usp=drive_web

Испонс (Esponce)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ ажурирано 16. 2. 2022. 16:18 ]

Кратак опис и функционалност

Испонс је бесплатан веб-програм за прављење (Generate) и читање (Decode) QR кодова. 
Да бисте направили свој QR код морате да одаберете језичак за прављење (Generate) кодова. Подесите (select content type)  шта желите да претворите у QR код (текст, хиперлинк, имејл адресу, телефонски број, итд...), унесите жељени текст у за то одређен простор.  Уколико желите да мењате боју, степен заштите и још неке параметре у коду одаберите напредне могућности (Show advanced options) и подесите жељене параметре. Кликните на Generate code и након тога изаберите у ком формату желите да снимите код. У случају да желите да прочитате неки код довољно је да отворите картицу за читање (Decode) и одаберете да ли желите да прочитате код из рачунара (Browse and upload) или помоћу камере (Capture from camera).  Уколико сте се одлучили за прву могућност довољно је да слику из Вашег рачунара „превучете“ у за то одређен простор. Код друге могућности довољно је да камери вашег рачунара принесете слику, програм ће препознати код и исписати поруку која је скривена.

Примери

Слика зеленог кода представља везу ка Вебциклопедији. 

Кајва (Kaywa)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ ажурирано 27. 2. 2015. 15:10 ]

Кратак опис и функционалност

Кајва  је алат за генерисање кју ар кодова. Осим овога, алат омогућава и услугу праћења и анализе у плаћеној верзији за пословне сврхе. Будући да је овај алат изузетно једноставан за употребу, за њега не постоји упутство. Довољно је убацити у поље на почетној страни алата хипервезу, текст, број телефона или СМС поруку и кликнути на дугме Генериши (Generate) и тада се појављује хипервеза, ембед-код за постављање на неко друго место и могућност да се кју-ар код сачува као слика.

Примери

Кју-ар код на слици коју видите садржи у себи хипер-везу ка тексту на блогу Ники Хокли (Nicky Hockly)  који је послужио као извор и инспирација за приказ овог алата. 

1-3 of 3