Кју-ар дроид (QR Droid zapper)

поставио/ла Славица Јурић 5. 7. 2016. 02:59   [ ажурирано 5. 7. 2016. 03:03 ]

Кратак опис и функционалност 

На сајту овог сервиса корисник андроид-телефона и таблета може да преузме бесплатну апликацију за скенирање и декодирање кју-ар кодова и бар-кодова за свој телефон или таблет http://qrdroid.com/get/ и да га инсталира на своју паметну справу.  На истом сајту постоји и генератор кју-ар кодова на страници: http://qrdroid.com/generate/. Генератор кју-ар кодова функционише онлајн и за разлику од већине сличних алатки који генеришу УРЛ-адресу, овај може да генерише девет различитих врста садржаја: УРЛ-адресу, текст, број телефона, контакт-податке, СМС поруку, имејл, календарски догађај са описом, географска локација, Андроид апликације. Ових девет врста садржаја имају своје картице и у зависности од избора картице, тј. садржаја, у свакој се отварају различита врста поља које је потребно попунити, затим изабрати величину кју-ар кода и боју. Након клика на генерисање, добијамо слику кју-ар кода и кратки УРЛ до ње, као и ембед-код путем којег кју-ар код уграђујемо на веб-место. Страницу где је кју-ар генератор користимо без регистровања.

Намена у образовању

Чињеница да овај кју-ар код нуди спектар различитих садржаја, а  не само УРЛ-адресе, које можемо генерисати повећава и његову примену. Значајно је и то што на истом сајту можемо да нађемо и објашњења о самом феномену кју-ар кодова (What are QR codes?), андроид-апликације за скенирање кју-ар и бар-кодова, а затим и онлајн генератор.  

Пример

Генерисани подаци о контакту Вебциклопедије уз помоћ генератора добили су кратку УРЛ-адресу до кју-ар кода:  http://qr.ai/qg5wy . Исти кју-ар код са контакт-подацима уграђен путем ХТМЛ изгледа овако:
QrDroid

Упутство

На сајту постоји страница Ресурси (Resources) на којој је кратко текстуално упутство како уз помоћ Андроид-апликације скенирамо кју-ар и бар-кодови (How to scan a QR Code and Barcode), а ми нудимо сликовно упутство за коришћење онлајн генератора, са прегледом свих врста садржаја за генерисање у кју-ар код. 
Кликом на слику, добићете је у пуној величини.
https://drive.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0B_0OOnwpceDkREZybnJHM3IxUDQ/view?usp=drive_web

Comments