Моблогинг


Етимологија речи

Моблогинг је реч преузета из енглеског језика и чини је спој две речи: мобилно и објављивање на блогу (mobile + blogging = moblogging). Иако се сама реч односи на блог, овај термин се користи за објављивање текстуалног и мултимедијалног садржаја са мобилних уређаја и на друга веб места, а не искључиво блог.
Највећа предност моблогинга су покретљивост, могућност снимања и постављања било ког садржаја на интернет ван школе и учионице, када су ученици и наставници у покрету. На овај начин се може објавити било шта, било где и било када (WWW = whatever, wherever, whenever). Друга предност овакве врсте објављивања садржаја је што су ученицима за овакву врсту рада довољна елементарна информатичка знања, тј. само вештина слања електронске поште са прилогом и нису им потребна сложенија упутства како се користе различити веб 2.0 алати.
Моблогинг подразумева слање две врсте садржаја путем електронске поште: текстуалог који се укуцава као главни део, тј. текст електронске поруке и/или мултимедијалног попут фотографије, аудио или видео записа који се шаље као прилог (attachment). Наравно, да би се порука послала и садржај објавио, потребно да је мобилни уређај буде повезан са интернетом. У овој подкатгорији ће бити представљени веб 2.0 алати на које се садржај може постављати директно са мобилних уређаја, а будући да је највећи део њих већ описан у Вебциклопедији, ми ћемо додати примере за ову њихову нову и унапређену примену, као и хипервезу ка већ постојећем опису и упутству за ове алате..

Примена 

У образовању је оваква врста објављивања садржаја на интернету веома погодна када желимо да укључимо велики број ученика у овакву активност, а немамо могућност да их све обучимо како да сами користе одређени алат. Помоћу моблогинга, довољно је само дати им генерисану имејл адресу на коју треба да пошаљу свој прилог - текст, фоторафију, видео или аудио запис - и, у зависности од алата, он се појављује на жељеном веб месту које касније, по потреби, могу уређивати или остављати коментаре. Овакве активности су одличне за конкурсе (литерарне, фото, итд..), сарадничке задатке, вођење рефлескивних блогова итд...
На веб-страници 9 начина да моблогујете са свог телефона (9 Ways to Moblog from Your Phone), можете се упознати и истражити неке од нових алата док не буду представљени у Вебциклопедији.Веб-алати из ове врсте


Тамблр (Tumblr.)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ ажурирано 27. 2. 2015. 16:14 ]

Кратак опис и функционалност

Тамблр је одличан алат за објављивање текста и фотографија на блог помоћу електронске поште са мобилних уређаја. Све што је потребно је генерисати имејл адресу (Settings  > Post by Email) и упутити ученике или друге кориснике да на овај начин пошаљу садржај за објављивање као текст поруке или прилог. Цео процес је брз, једноставан и ефикасан.

Намена у образовању

Детаљнији приказ и намену у образовању можете погледати на нашој страници о блогу Тамблр у врсти Блогови.  

Примери

Радови ученика шестог разреда ОШ ,,Жарко Зрењанин'' у Новом Саду за наставу енглеског језика:

Упутство

Email Blogging Guidelines - упутство на енглеском језику; подесити прелом стране пре штампања

1-1 of 1