Слање порука


Комуникација

Једна од основних и најважнијих функција мобилних уређаја је комуникација. Иако мобилни телефони превасходно служе за телефонске разговоре, све више и чешће се користе за слање и примање кратких текстуалних порука, тј. ес-ем-ес порука (SMS = Short Message System). И сами смо сведоци популарности овакве врсте комуникације међу ученицима и чињенице да тинејџери размене по неколико десетина ових порука у току дана. Нова реч преузета из енглеског језика за ову појаву је текстинг (texting).
Постоји неколико разлога зашто би корисници мобилних телефона пожелели да шаљу или примају своје поруке путем рачунара, а не телефона. Први од њих је отежано укуцавање текста на новим моделима паметних мобилних телефона са екраном осетљивим на додир. Будући да типке за слова и бројеве више нису испупчене и раздвојене, веома је тешко прецизно и тачно укуцати текст помоћу овакве нове тастатуре. Преласком на синхронизацију мобилног телефона и рачунара, текст се куца помоћу велике тастатуре на рачунару и цео процес слања порука је много бржи и једноставнији. Осим овога, користећи рачунар за примање порука и њихово читање, обавештавање о новим приспелим порукама и куцање нових помоћу рачунара, телефон се може без велике гриже савести утишати, чак и искључити приликом рада на рачунару када не желимо да будемо узнемиравани или да наш телефон узнемирава друге. Примање и узвраћање порука постаје тихо, брзо, ефикасно, ненаметљиво и другима невидљиво.

Примена у образовању

Узевши у обзир функцију самог мобилног телефона и слања кратких порука, оно за чега би се могућност синхронизације рачунара и мобилног телефона могла искористити је управо комуникација између запослених у образовној институцији, тј. слање појединачних или групних обавештења и подсетника у вези са радом, сарадњом, договорима, роковима, променама итд... Овакав начин комуникације је могућ и са ученицима и њиховим родитељима, али у том случају наставник мора да размисли да ли жели да у ове сврхе користи свој приватан број мобилног телефона или могућност употребе посебне картице и броја само за пословну комуникацију. Осим овога, постоје начини да се ес-ем-ес поруке интегришу у сам ток часа као наставна активност. Неке од њих би могле бити кратки диктати чији садржај ученици укуцавају у мобилни телефон и потом шаљу наставнику или неком другом ученику на проверу, креирање ланчаних прича, слања кратких одговора у оквиру кратке провере знања, вредновања или квиза креираних помоћу алата за овакве активности (да/не или броја или слова који означавају одговор на питање), игру по улогама (на пример слање поруке какву би написао неки лик из књиге) и слично. Пројекат који је спровела Керол Реинбоу (Carol Rainbow), Ес-ем-ес пројекат (SMS Projectпредставља начин како би се ес-ем-ес поруке могле искористити за подстицање и развијање вештине читања.
Приликом одлуке да се кратке текстуалне поруке укључе у наставни процес треба размислити колико су ученици спремни, зрели и научени да не злоупотребе телефоне у неке друге, ненаставне сврхе у току тог часа и, наравно, о трошковима овакве врсте рада.

Трошкови 

Трошкови слања кратких текстуалних и мултимедијалних порука са рачунара помоћу апликације и налога корисника су у највећем броју случајева исти као и трошкови слања оваквих порука са мобилних телефона. Корисницима пакета које нуде поједини оператери мобилне телефоније ово не мора да представља велики издатак ако пакет садржи велики број бесплатних порука или ако наставник има картицу и број који користи за пословне сврхе и не сноси сам трошкове. Изузетак су случајеви када су сви учесници комуникације корисници истог алата (на пример Мој ес-ем-ес) и тада је комуникација међу њима бесплатна. Ако одлуче да ове услуге користе у наставне сврхе, наставници треба да процене колико ће овакав начин рада допринети наставном процесу и тада одлуче да ли су спремни да себе и своје ученике излажу овим трошковима.

Моћна порука (MightyText)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ ажурирано 10. 3. 2017. 17:16 ]

Кратак опис и функционалност

Моћна порука је веб алат и бесплатна апликација за Андроид мобилне уређаје помоћу којих се могу слати текстуалне и мултимедијалне ес-ем-ес поруке са рачунара на мобилни телефон. По преузимању апликација из Гугл продавнице и након инсталирања на Андроид телефон, кориснику стиже електронска порука са хипервезом која води ка веб сајту за повезивање рачунара и мобилног телефона са кога се могу слати и примати ес-ем-ес текстуалне и мултимедијалне поруке.  У поруци се налази и упутство како да се алат користи помоћу различитих претраживача. Овај  алат   обавештава и о новим  приспелим ес-ем-ес порукама на телефону, приказује старе нити дописивања, идентификује позиве, приказује колико је батерија на телефону пуна или празна  и све је  у потпуности синхронизовано са мобилним телефоном. Веб сајт је веома прегледан и једноставан за употребу. Са леве стране се налазе опције за креирање поруке, две врсте прегледа контаката, подешавања и могућност означавања, а  централни део је резервисан за куцање и читање порука.

Преузимање Андроид апликације

Мој ес-ем-ес (mysms)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ ажурирано 10. 3. 2017. 17:16 ]

Кратак опис и функционалност

Мој ес-ем-ес је веб алат и апликација за Андроид и ај-о-ес (iOS) мобилне уређаје. Преузимање и инсталирање апликације за Андроид уређаје је бесплатно док ај-о-ес апликација кошта мање од 5 долара. Помоћу ње се могу слати текстуалне и мултимедијалне поруке са рачунара на мобилне телефоне, а мобилни телефон и рачунар су путем овог програма и апликације потпуно синхронизовани. Приликом прузимања или пријављивања на веб страницу, потребно је унети број телефона и шифру, а потом корисник може приступити веб страници овога алата. На левој страни се налазе контакти и нити претходних порука, а централни део је резервисан за писање и слање порука. Размењивање порука са осталим корисницима овог алата је бесплатно. Алат има додатак за обавештења који се може поставити на претраживач као и могућност чувања порука у алату Еверноут (Evernote).

Преузимање апликације

Преузимање и инсталација на страници обавља се кликом на поље Преузми (Download) када се отвара прозор на коме корисник може одабрати на коју врсту уређаја жели да инсталира апликацију - паметни телефон, таблет рачунар или рачунар са било којим од два наведена оперативна система. Ту је и опција за покретање веб апликације помоћу било ког претраживача.

1-2 of 2