Анимације, симулације


Под анимацијама, симулацијама и игрицама подразумевамо продукте добијене аутоматским генерисањем увучених медијских садржаја, али и детаљним програмирањем елемената понуђених на самом сервису. На овај начин ученике постепено уводимо у свет програмирања и анимирања, повећавамо мотивацију за учење и истраживање, али и вежбамо њихово стрпљење, прецизност и развијамо машту. Захваљујући томе што могу да изнесу своје идеје посредно, преко медија који им је близак, обично су много слободнији, отворенији и оригиналнији него да исто тражимо на класичан начин: разговором или писањем. 

Постави гиф (GIFup)

поставио/ла Дијана Јовановић 29. 10. 2016. 14:48   [ Ажурирао/ла 30. 10. 2016. 08:36 Вебциклопедија каталог веб-алата ]

Кратак опис и функционалност

Постави гиф (GIFup) је алат који користимо када желимо да сами креирамо занимљиве анимације. Први корак на том путу је регистрација. Како кажу на самој насловној страни алата, можемо да направимо нашу истиниту причу уз помоћ веб-камере на компјутеру. Једноставно, направимо неколико фотографија веб-камером или одаберемо слике са компјутера, или са било ког сајта и дозволимо да веб-алат сам креира анимацију. На тај начин, за само неколико секунди, добијемо анимиране аватаре или анимације од изабраних фотографија. Гиф анимацију можемо да сачувамо на компјутеру, да је одмах поделимо путем друштвених мрежа или пошаљемо имејлом. Када говоримо о евентуалним недостацима, ограничени смо величином фотографије када се фотографија поставља са компјутера (не сме да буде већа од 1 024 КБ) и бројем фотографија за анимацију (максимално 9). Ако користимо слике са Фликра или било ког веб-сајта довољно је укуцати УРЛ адресу. Фотографије које смо изабрали можемо додатно да уређујемо: променимо редослед, дуплирамо, обришемо, додамо одређене ефекте, чак и текст. Бирамо величину и брзину којом се фотографије смењују. Пре самог снимања, прегледамо анимацију и унесемо неке измене ако је потребно. Предност овог алата је што на самом сајту постоји колекција аватара коју можемо да користимо тј. преузмемо на компјутер, или уградимо на наша веб-места. При дну стране овог алата нуде нам бесплатно креирање текста са одређеним ефектима (светлуцање).

Намена у образовању

Анимације имају широк спектар примене. Презентације или предавања наставника и ученика можемо да учинимо динамичнијим ако користимо анимације, али је  сврсисходније да ученици бележе (снимају) како је текао рад на неком пројекту, све фазе у неком важном процесу на часу или у оквиру неке теме и слично.  

Примери

Анимација креирана од фотографија из Природњачког музеја у Свилајнцу.
  GIF animations generator gifup.com

Упутство

Прилажемо једноставно сликовно упутство у виду колажа.


Гиф-другар (Gifpal)

поставио/ла Дијана Јовановић 29. 7. 2015. 11:27   [ ажурирано 11. 3. 2016. 14:50 ]

Кратак опис и функционалност 

Гиф-другар је једноставан алат који не захтева регистрацију, а у њему можемо да направимо занимљиве анимације тако што ћемо да користимо веб-камеру или слике са нашег рачунара. Максималан број слика које можемо да поставимо са рачунара је 24. Могуће је променити редослед слика а сваку слику додатно да уредимо. На слици можемо да укуцамо текст и одаберемо фонт и боју, да доцртамо линије, облике, додамо чак 30 различитих ефеката. Могуће је одредити дужину трајања слика у анимацији. Направљену анимацију снимамо на рачунар у гиф-формату или је одмах објавимо у галерији на самом сајту.


Намена у образовању

Анимације урађене у овом веб-алату нису занимљиве само ученицима. Наставници могу да их примене када желе да испрате неки процес, ток рада на часу, групни рад, активности на излету, екскурзији. Једноставан је за коришћење али и довољно разноврстан да омогућава ученицима да искажу креативност (на пример да прикажу неке промене на биљкама на часовима природе и друштва или биологије). Илустрације и цртеже настале на часовима ликовне културе ученици могу лако да повежу и анимирају.

Примери

У самој галерији овог сервиса су бројни примери где корисници углавном користе веб-камеру. Пробни пример садржи слике са екскурзије.Упутство

Алат је крајње једноставан за рад, па приказујемо сликом основне елементе:


Фодеј (Fodey)

поставио/ла Дијана Јовановић 29. 7. 2015. 11:27   [ ажурирано 11. 3. 2016. 14:52 ]

Кратак опис и функционалност 

Фодеј (Fodey) је наједноставнији веб-алат из ове врсте. Не захтева регистрацију, а процес креирања анимације се реализује у два корака. Прво одаберемо начин приказа, а затим укуцамо жељени текст. Припремљену анимацију можемо да снимимо на наш рачунар, да је путем ембед-кода уградимо на веб-сајт или блог или једноставно да је поделимо преко друштвених мрежа.

Намена у образовању

Овај веб-алат је због своје једноставности посебно погодан за млађе ученике, али и остале ученике и наставнике који могу да употпуне своју презентацију или видео-запис оваквим анимацијама.

Примери

Овако изгледају наши пробни примери:


Упутство

Сликовно упутство је сасвим довољно да урадите своју прву анимацију:
https://drive.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0ByGgu-ODigl3VHdoc28yVnJib0U/view?usp=drive_webБрбљивац (Blabberize)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ ажурирано 1. 3. 2015. 18:00 ]

Кратак опис и функционалност

Овај алат само је наизглед комичан и забаван. Има свега неколико алатки: једну у којој постављамо слику са свог рачунара, другу за анимацију уста на тој слици, трећу за снимање свог гласа. Када поставимо слику, анимирамо је прецизним избором линија око уста правећи путању по којој ће се та уста, тобоже, отварати. На самом сервису снимамо "брбљање" и објединимо са сликом. Овом једноставном анимацијом постижемо ефекат слика која прича. Анимација се покреће кликом на стрелицу која се указује на самој слици.

Намена у образовању

Ако поставимо слике животиња, лутака, ликова из цртаних филмова које најмлађи воле или које су у вези са неким наставним садржајем, изазваћемо салву одушевљења код најмлађих. Примена овог брбљивца у настави слична је луткарским играма: најмлађи ученици могу да проговоре о некој теми уместо својих кућних љубимаца, било да се тема "брбљања" тиче њих самих, било да се децентрирају па проговарају у име тих љубимаца. Старији, пак, могу да бирају слике животиња по особинама које им придају људи или басне, и да направе сатиричан текст о некој теми, стављајући те речи у уста животињи. Најгоре што може да се деси, јесте да злоупотребе овај сервис да би се наругали другарима, узимајући неовлашћено њихове фотографије и анимирајући их. Зато им је потребно скренути пажњу на то. За рад на сервису морају имати налог, тј. регистровати се. У раду с најмлађима наставник или учитељ могу да отворе налог заједнички за све ученике и да га користе.

Примери

http://blabberize.com/
Најбољи примери су на почетној страници сервиса у којем се аутори обраћају корисницима путем анимираних лутака животиња која духовито причају о сервису. Погледајте и једноставан и нимало маштовит пример анимиране слике Калимера


Еј-би-си-ај-еј (ABCYa)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 3. 5. 2015. 15:57 Дијана Јовановић ]

Кратак опис и функционалност

Еј-би-си-ај-еј (ABCYa) је бесплатан, а крајње једноставан алат којим од цртежа лако правимо анимације. За цртање користимо оловку или четку различитих дебљина. Прво одаберемо оловку и боју (имамо на располагању палету са 36 боја) и цртамо на белој табли (папиру). Анимација може да има максимално 100 листова са цртежима. Од фебруара 2014. новина у овом алату су и готови цртежи разврстани по категоријама: људи, животиње, храна, саобраћајна средства, предели, предмети из области спорта, забаве, науке. На сваком цртежу можемо да укуцамо текст, али не ћирилицом. Када додамо више цртежа или готових објекта на једном листу, можемо да одредимо положај тих објеката (горе, доле, испред неког објекта, иза). Постоји гумица за брисање и дугме за селектовање и брисање појединих објеката. Имамо и неколико понуђених позадина као и могућност да сами додамо са рачунара фотографију или цртеж који бисмо користили за позадину. Када завршимо цртеж на првом листу, лако ископирамо први лист и само настављамо да радимо на другом: да померамо објекте даље или да додајемо нове цртеже. У току рада увек можемо да прегледамо рад. Овако направљене анимације снимамо у GIF-формату и преузимамо их на рачунар.

Намена у образовању

Анимације су занимљиве ученицима свих узраста. Овај алат је намењен ученицима најмлађег узраста јер је једноставан за коришћење, а ипак им омогућава да покажу своју креативност. Може се користити за илустрацију прича или песама, приказивање ликова и животиња, промена у природи сменом годишњих доба.

Примери

Са овим алатом можемо да најављујемо неке значајније активности у школи ако искористимо фотографије које претходно обрадимо (додамо текст ћирилицом) у неком другом програму, а онда у овом алату додамо анимације:

https://docs.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0ByGgu-ODigl3UVZGMGZjUzlYV0k/edit?usp=drive_web


Упутство

Видео-упутство на енглеском језику (11') је сасвим довољно да нам покаже како да направимо брзо и лако наше прве анимације у овом алату.

1-5 of 5