Брбљивац (Blabberize)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ ажурирано 1. 3. 2015. 18:00 ]

Кратак опис и функционалност

Овај алат само је наизглед комичан и забаван. Има свега неколико алатки: једну у којој постављамо слику са свог рачунара, другу за анимацију уста на тој слици, трећу за снимање свог гласа. Када поставимо слику, анимирамо је прецизним избором линија око уста правећи путању по којој ће се та уста, тобоже, отварати. На самом сервису снимамо "брбљање" и објединимо са сликом. Овом једноставном анимацијом постижемо ефекат слика која прича. Анимација се покреће кликом на стрелицу која се указује на самој слици.

Намена у образовању

Ако поставимо слике животиња, лутака, ликова из цртаних филмова које најмлађи воле или које су у вези са неким наставним садржајем, изазваћемо салву одушевљења код најмлађих. Примена овог брбљивца у настави слична је луткарским играма: најмлађи ученици могу да проговоре о некој теми уместо својих кућних љубимаца, било да се тема "брбљања" тиче њих самих, било да се децентрирају па проговарају у име тих љубимаца. Старији, пак, могу да бирају слике животиња по особинама које им придају људи или басне, и да направе сатиричан текст о некој теми, стављајући те речи у уста животињи. Најгоре што може да се деси, јесте да злоупотребе овај сервис да би се наругали другарима, узимајући неовлашћено њихове фотографије и анимирајући их. Зато им је потребно скренути пажњу на то. За рад на сервису морају имати налог, тј. регистровати се. У раду с најмлађима наставник или учитељ могу да отворе налог заједнички за све ученике и да га користе.

Примери

http://blabberize.com/
Најбољи примери су на почетној страници сервиса у којем се аутори обраћају корисницима путем анимираних лутака животиња која духовито причају о сервису. Погледајте и једноставан и нимало маштовит пример анимиране слике Калимера


Comments