Еј-би-си-ај-еј (ABCYa)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 3. 5. 2015. 15:57 Дијана Јовановић ]

Кратак опис и функционалност

Еј-би-си-ај-еј (ABCYa) је бесплатан, а крајње једноставан алат којим од цртежа лако правимо анимације. За цртање користимо оловку или четку различитих дебљина. Прво одаберемо оловку и боју (имамо на располагању палету са 36 боја) и цртамо на белој табли (папиру). Анимација може да има максимално 100 листова са цртежима. Од фебруара 2014. новина у овом алату су и готови цртежи разврстани по категоријама: људи, животиње, храна, саобраћајна средства, предели, предмети из области спорта, забаве, науке. На сваком цртежу можемо да укуцамо текст, али не ћирилицом. Када додамо више цртежа или готових објекта на једном листу, можемо да одредимо положај тих објеката (горе, доле, испред неког објекта, иза). Постоји гумица за брисање и дугме за селектовање и брисање појединих објеката. Имамо и неколико понуђених позадина као и могућност да сами додамо са рачунара фотографију или цртеж који бисмо користили за позадину. Када завршимо цртеж на првом листу, лако ископирамо први лист и само настављамо да радимо на другом: да померамо објекте даље или да додајемо нове цртеже. У току рада увек можемо да прегледамо рад. Овако направљене анимације снимамо у GIF-формату и преузимамо их на рачунар.

Намена у образовању

Анимације су занимљиве ученицима свих узраста. Овај алат је намењен ученицима најмлађег узраста јер је једноставан за коришћење, а ипак им омогућава да покажу своју креативност. Може се користити за илустрацију прича или песама, приказивање ликова и животиња, промена у природи сменом годишњих доба.

Примери

Са овим алатом можемо да најављујемо неке значајније активности у школи ако искористимо фотографије које претходно обрадимо (додамо текст ћирилицом) у неком другом програму, а онда у овом алату додамо анимације:

https://docs.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0ByGgu-ODigl3UVZGMGZjUzlYV0k/edit?usp=drive_web


Упутство

Видео-упутство на енглеском језику (11') је сасвим довољно да нам покаже како да направимо брзо и лако наше прве анимације у овом алату.
Comments