Гиф-другар (Gifpal)

поставио/ла Дијана Јовановић 29. 7. 2015. 11:27   [ ажурирано 11. 3. 2016. 14:50 ]

Кратак опис и функционалност 

Гиф-другар је једноставан алат који не захтева регистрацију, а у њему можемо да направимо занимљиве анимације тако што ћемо да користимо веб-камеру или слике са нашег рачунара. Максималан број слика које можемо да поставимо са рачунара је 24. Могуће је променити редослед слика а сваку слику додатно да уредимо. На слици можемо да укуцамо текст и одаберемо фонт и боју, да доцртамо линије, облике, додамо чак 30 различитих ефеката. Могуће је одредити дужину трајања слика у анимацији. Направљену анимацију снимамо на рачунар у гиф-формату или је одмах објавимо у галерији на самом сајту.


Намена у образовању

Анимације урађене у овом веб-алату нису занимљиве само ученицима. Наставници могу да их примене када желе да испрате неки процес, ток рада на часу, групни рад, активности на излету, екскурзији. Једноставан је за коришћење али и довољно разноврстан да омогућава ученицима да искажу креативност (на пример да прикажу неке промене на биљкама на часовима природе и друштва или биологије). Илустрације и цртеже настале на часовима ликовне културе ученици могу лако да повежу и анимирају.

Примери

У самој галерији овог сервиса су бројни примери где корисници углавном користе веб-камеру. Пробни пример садржи слике са екскурзије.Упутство

Алат је крајње једноставан за рад, па приказујемо сликом основне елементе:


Comments