Дигиталне приче


 Дигиталне приче обухватају широк спектар комбинација слике и текста, слике и гласа, музике, видео-записа. Стварају се самостално и тимски, а њихова тема може бити из најразличитијих области: неки научни проблем, животно искуство, чиста имагинација... Најчешће се дигитална прича постиже ређањем слајдова, али сваки слајд-шоу није дигитална прича, ма колико ми у уложили труда у анимирање текста. Прво, мора постојати заокружена прича, коју уз мало маште можемо направити и о научним темама. Друго, да би оправдала свој епитет "дигитална" мора у себе укључивати различите дигиталне реусрсе. Зато се дигиталном причом зову и упечатљиве фотографије пропраћене одговарајућим текстом или гласом који их тумачи, односно чије речи фотографије илуструју
Текст о дигиталним причама Наде Пуртић, објављен у часопису за наставнике Мајкрософтовог програма Партнер у учењу, можете погледати и преузети овде. Дигиталне приче су посебно популарне на америчком тлу и један пројекат за школе назван је projektu DigiTales, а на сајту се могу видети примери ресурси целог пројекта.
Да ли се дигиталне приче могу поистоветити са сторителингом, термином врло популарним, поготово у Америци. Често се среће и израз и "дигитални сторителинг". Сторителинг се, бар у Европи, поистовећује са лаганим причама, често рекламног карактера, којима није циљ истина, научна чињеница, знање. Оне су забавне, полетне и најближи синоним за њих у нашем језику јесте израз "причам ти причу". Према томе, дигиталне приче се не могу поистоветити са дигиталним сторителингом, мада ћемо срести и такве примере.


Засијај уз Адоби (Adobe Spark)

поставио/ла Дијана Јовановић 29. 4. 2017. 18:39   [ ажурирано 1. 5. 2017. 15:47 ]

Кратак опис и функционалност

Алат Засијај уз Адоби (Adobe Spark) помаже нам да лако, без експертског знања рада на рачунару, испричамо модерну и упечатљиву визуелну причу. Поред уобичајених основних објашњења о веб-алату и начину креирања, на сајту постоји и страна са инспиративном галеријом и блог страна са одличним примерима и предлозима који нам помажу у креативном делу писања визуелних прича. Постоји и посебна страна посвећена образовању где наставници приказују идеје, лекције и ученичке радове. У случају да идеју за нашу причу добијемо у тренутку када нисмо код куће, а имамо Ајфон, постоје апликације за ове телефоне. Регистрација је обавезна а можемо да се пријавимо са Фејсбук или Гугл налогом. Алат је бесплатан, а аутори у приручнику за ученике изјављују да намеравају да тако и остане. Приликом креирања на располагању су нам три категорије: социјални графикони које организујемо као комбинацију слика и постова Засијај уз пост (Spark Post), веб-приче где речи и фотографије представљамо у виду модерног магазина Засијај уз причу (Sparк Page) и анимирани видео-записи где снимамо глас и додајемо одговарајуће фотографије Засијај уз видео (Spark Video). Свака од ових категорија је самостална, а на нама је да ли желимо да их комбинујемо (на пример да на социјалном графикону додамо линк који води до стране где је видео-запис рађен у овом алату и слично). Можемо да бирамо дизајн за различите врсте честитки и позивница, за насловне стране албума, часописа и књига, за флајере, постере, банере, веб-сајтове итд. Све наше креације се аутоматски чувају у облаку самог сервиса и на нашем профилу у галерији. Када решимо да их поделимо са другима можемо то да учинимо преко Фејсбук и Твитер налога, да пошаљемо имејлом линк или да ископирамо ембед-код и уградимо га на наша веб-места. Креиране видео-записе можемо лако преузети на рачунар или мобилни телефон.

Намена у образовању

Засијај уз Адоби је користан алат за рад у учионици и има широку примену због своје интерактивности, једноставности и могућности да га користе наставници свих предмета, али и најмлађи ученици. Можемо га користити и за ученички портфолио као рефлексију на одређене задатке која може бити испраћена сликом, текстом или видео-записом. На овој страни је одличан пример приручника за ђаке на енглеском језику Како ђаци могу да користе Засијај уз Адоби?

Пример

Погледајте и неке једноставне примере:
  • порука која је преузета као слика

  • дигитална прича о учествовању на конкурсу Еко-школе
  • прича о пројекту Вода око нас који је укључивао огледе са водом
Вода око нас

Упутство

Нудимо два упутства за овај алат:

Наш видео (Wevideo)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 20. 5. 2015. 01:16 Дијана Јовановић ]

Кратак опис и функционалност

Наш видео (Weideo) је крајње једноставан алат са којим можемо да направимо занимљив видео-запис. Можемо да увеземо видео-запис, при чему је веома важно да овај алат подржава све видео-формате и не даје ограничења у величини видео-записа. Снимке можемо да додамо са било ког уређаја, укључујући видео-камеру, фото-апарат на мобилном телефону или било који видео-фајл који смо сачували на рачунару. Такође је могуће направити видео-запис од фотографија. Приликом уређивања алат пружа занимљиве могућности за побољшање видеа помоћу анимација, текста, ефеката и музике. Направљене видео-снимке можњмо делити преко друштвене мреже Фејсбук или објавити на Јутјубу. Са бесплатним налогом, можемо да ускладиштимо 10 ГБ датотека са резолуцијом од 720p, да користимо 50 лиценцираних музичких наслова, као и да извозимо до 5 минута видеа месечно. Осим овога, бесплатан налог пружа и могућност позивања пет особа за заједнички рад на стварању видеа. Постоји и налог за школе.
   

Намена у образовању

Креирање видео-записа у овом алату подстиче повезивање и креативност како ученика тако и наставника. Можемо га користити за припремање и слање различитих наставних садржаја. Тако припремљене видео-записе можемо гледати на часовима обраде и кроз дискусију усвајати нова знања или дати ученицима да лекцију (видео-запис) погледају код куће, као припрему за часове, ради мотивисања и подстицања на размишљање о одређеној теми. Сарадња (до 5 чланова) на истом пројекту отвара могућност рада ученичких тимова на заједничком задатку. 

Примери

Предлажемо да погледате два примера различитог коришћења овог алата:

Упутство

Видео-запис на енглеском језику (15') показује нам како да направимо филм у овом алату, али да притом користимо и неке додатне елементе у креирању.

Пау-тун (PowToon)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 20. 5. 2015. 01:41 Дијана Јовановић ]

Кратак опис и функционалност

Пaу-тун (PowToon) је алат са којим лако правимо динамичне дигиталне приче помоћу графичких објеката, текста и музике. Приче могу бити у облику видео-записа или презентоване као слајд-шоу. Да бисмо креирали дигиталну причу користимо већ готове шаблоне или полазимо од празне подлоге и додајемо различите елементе, којима можемо да подесимо положај и величину. Постављени елементи се репродукују по редоследу постављања, али преко временске линије подешавамо време почетка и завршетка приказивања сваког елемента. Нашој причи можемо да додамо и текст написан ћирилицом. Нажалост, када користимо ћирилицу текст не можемо да анимирамо. У причу лако можемо да додамо и музику са рачунара или аудио фајл који смо снимили, а који ће пратити садржај приче. Направљене приче можемо делити преко друштвених мрежа и уграђивати у веб-места. Бесплатан налог нам дозвољава да наша дигитална прича траје до 45 секунди. Значајно је да је налог повезан са Јутјуб каналом, али је ограничен број радова који можемо да поставимо (20).

Намена у образовању

Овај алат се може применити за дељење различитих идеја и прича на јасан и језгровит начин. У процесу визуелне комуникације кроз анимацију ученици и наставници могу приказати неки процес, објаснити сложени појам, приказати садржај истраживања или било шта друго што ће подстаћи дискусију и олакшати процес учења.

Примери

Пробни пример Учење (за само 30 секунди) је кроз причу о знању приказао неке основне елементе овог алата: текст писан ћирилицом и латиницом (анимиран), различите позадине, графичке објекте и музику.

Упутство

Препоручујемо  неколико одличних, кратких упутстава на енглеском језику:
  • девет видео-записа  (просечно трају по 1 минут) који нас постепено, у 9 корака, уводе у начин креирања приче у овом алату;
  • приказ израде анимиране презентације тј. дигиталне приче у Пау-туну.

Прича птичице (Storybird)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 20. 5. 2015. 01:45 Дијана Јовановић ]

Кратак опис и функционалност

Прича птичице (Storybird) је сервис за заједничко причање или дописивање прича на задате уметничке колекције илустрација и слика. Намењен је родитељима, библиотекарима, наставницима који децу уводе у чаролије писања и креативног писања. Можемо да пишемо појединачно, али је много занимљивије када о једној колекцији причу испреда више деце. По завршавању, прича се објављује у виду сликовнице, која се може слати другима, уградити на веб-место. Ако одаберете опцију јавно - постаје део галерије сликовница и учествује у гласању за најбољу причу. Ово, на жалост важи само за приче на енглеском језику, али можемо стварати приче и без учествовања у галерији, јер сервис уредно прима ћирилицу, а приче можемо делити путем имејла са пријатељима.

Намена у образовању

Примена оваквих креација је и васпитна и образовна. Образовну функцију има у почетном и креативном писању, учењу енглеског језика и вежбању писања, развијању инвенције, а васпитна је у развијању сарадничких односа са другом децом са којом се прича ствара, васпитавању естетског укуса при избору колекције слика. Без обзира на ограничења у језику, учитељи и библиотекари могу поводом празника књиге да организују смотре најлепше написаних прича, какве прави и сам сервис за приче на енглеском језику.

Примери

Примере на српском не можемо прегледати јер су приватни (због језика), али можемо слободно погледати на енглеском у галерији сликовница, без потребе да се региструјемо на сервис.

Упутство

Да би брже научили како да радимо у овом алату препоручујемо:
  • Видео-запис на енглеском језику (6') намењен пре свега наставницима који поступно показује све кораке у изради приче,
  • Изглед табле, чување, објављивање приче у овом кратком видео-запису:

YouTube видео


Фото-бресква (Photo Peach)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 20. 5. 2015. 14:43 Дијана Јовановић ]

Кратак опис и функционалност

Фото бресква (Photo peach) је алат који нам помаже да креирамо презентацију од слике, текста и музике. Да бисмо користили овај алат потребно је да се региструјемо, при чему користимо бесплатан налог. Процес креирања презентације се састоји из неколико корака. Прво се додају фотографије са рачунара или интернета (код бесплатне верзије максимално 30). Фотографије које смо додали можемо премештати, брисати или видети како ће изгледати у презентацији. Затим дајемо наслов и опис презентације, задајемо брзину приказивања слајдова и додајемо музичку подлогу (код плаћене верзије могу се постављати прелази између слајдова). Овако направљена презентација се додатно уређује додавањем текстова уз сваку слику, мењањем музике, додавањем нових слика или коментара. Направљене презентације остају забележене на нашем профилу и можемо их делити преко друштвених мрежа, слати електронском поштом или уграђивати у поједине блогове (не дозвољавају сви блогови уградњу).

Намена у образовању

Можемо на атрактиван начин да направимо сопствену пројекцију слајдова и представимо нови наставни материјал. Алат могу да користе и ученици како би направили сопствену причу кроз пројекцију слајдова и да их прикажу на часовима или да поделе са другима. Применом овог алата  можемо код ученика да пробудимо интересовање и мотивисаност на учење и дељење свог знања са другима.

Примери

Пробна презентација којом је представљен међушколски пројекат Календар Дан по дан.

Упутство

Видео-упутство на енглеском језику (3') показује нам корак по корак како да направимо презентацију у овом алату.

1-5 of 5