Пау-тун (PowToon)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 20. 5. 2015. 01:41 Дијана Јовановић ]

Кратак опис и функционалност

Пaу-тун (PowToon) је алат са којим лако правимо динамичне дигиталне приче помоћу графичких објеката, текста и музике. Приче могу бити у облику видео-записа или презентоване као слајд-шоу. Да бисмо креирали дигиталну причу користимо већ готове шаблоне или полазимо од празне подлоге и додајемо различите елементе, којима можемо да подесимо положај и величину. Постављени елементи се репродукују по редоследу постављања, али преко временске линије подешавамо време почетка и завршетка приказивања сваког елемента. Нашој причи можемо да додамо и текст написан ћирилицом. Нажалост, када користимо ћирилицу текст не можемо да анимирамо. У причу лако можемо да додамо и музику са рачунара или аудио фајл који смо снимили, а који ће пратити садржај приче. Направљене приче можемо делити преко друштвених мрежа и уграђивати у веб-места. Бесплатан налог нам дозвољава да наша дигитална прича траје до 45 секунди. Значајно је да је налог повезан са Јутјуб каналом, али је ограничен број радова који можемо да поставимо (20).

Намена у образовању

Овај алат се може применити за дељење различитих идеја и прича на јасан и језгровит начин. У процесу визуелне комуникације кроз анимацију ученици и наставници могу приказати неки процес, објаснити сложени појам, приказати садржај истраживања или било шта друго што ће подстаћи дискусију и олакшати процес учења.

Примери

Пробни пример Учење (за само 30 секунди) је кроз причу о знању приказао неке основне елементе овог алата: текст писан ћирилицом и латиницом (анимиран), различите позадине, графичке објекте и музику.

Упутство

Препоручујемо  неколико одличних, кратких упутстава на енглеском језику:
  • девет видео-записа  (просечно трају по 1 минут) који нас постепено, у 9 корака, уводе у начин креирања приче у овом алату;
  • приказ израде анимиране презентације тј. дигиталне приче у Пау-туну.

Comments