Прича птичице (Storybird)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 20. 5. 2015. 01:45 Дијана Јовановић ]

Кратак опис и функционалност

Прича птичице (Storybird) је сервис за заједничко причање или дописивање прича на задате уметничке колекције илустрација и слика. Намењен је родитељима, библиотекарима, наставницима који децу уводе у чаролије писања и креативног писања. Можемо да пишемо појединачно, али је много занимљивије када о једној колекцији причу испреда више деце. По завршавању, прича се објављује у виду сликовнице, која се може слати другима, уградити на веб-место. Ако одаберете опцију јавно - постаје део галерије сликовница и учествује у гласању за најбољу причу. Ово, на жалост важи само за приче на енглеском језику, али можемо стварати приче и без учествовања у галерији, јер сервис уредно прима ћирилицу, а приче можемо делити путем имејла са пријатељима.

Намена у образовању

Примена оваквих креација је и васпитна и образовна. Образовну функцију има у почетном и креативном писању, учењу енглеског језика и вежбању писања, развијању инвенције, а васпитна је у развијању сарадничких односа са другом децом са којом се прича ствара, васпитавању естетског укуса при избору колекције слика. Без обзира на ограничења у језику, учитељи и библиотекари могу поводом празника књиге да организују смотре најлепше написаних прича, какве прави и сам сервис за приче на енглеском језику.

Примери

Примере на српском не можемо прегледати јер су приватни (због језика), али можемо слободно погледати на енглеском у галерији сликовница, без потребе да се региструјемо на сервис.

Упутство

Да би брже научили како да радимо у овом алату препоручујемо:
  • Видео-запис на енглеском језику (6') намењен пре свега наставницима који поступно показује све кораке у изради приче,
  • Изглед табле, чување, објављивање приче у овом кратком видео-запису:

YouTube видео


Comments