Презентације, слајдшоу


Алати за презентације и слајдшоу спадају у групу алата који се све више користе у настави. Могућности које они пружају (уградња различитих садржаја) чине их корисним за наставнике, али и занимљивим и веома прихваћеним од стране ученика. Слајдшоу настаје објављивањем пауер-поинт презентација, али их је могуће креирати и на мрежи додавањем натписа, гласа или музике на одабране фотографије, додавањем видео записа и линкова и спајањем у јединствену целину. Постоје сервиси за објављивање пауер-поинт презентација који представљају подсетник са предавања и конференција, које се, тако објављене, могу уградити у веб-сајтове и платформе за учење, при чему постају ресурс за учење или лекција. Постоје и они који од пауер-поинт презентација, праве флеш-филмове, на којима се глас додаје накнадно итд.Имејз (Emaze)

поставио/ла Дијана Јовановић 3. 4. 2016. 11:26   [ ажурирано 2. 5. 2016. 09:36 ]

Кратак опис и функционалност

Имејз (Emaze) је веб-алат који нам омогућава да брзо и лако креирамо занимљиве, ефектне презентације. Регистрација је једноставна (само укуцамо адресу и лозинку) или се пријављујемо са Фејсбук налогом. Постоји бесплатна верзија али и оне које се плаћају. Све презентације које направимо у бесплатној верзији су јавне. Лако их делимо путем Фејсбука, Твитера, Гугл+, Пинтереста или шаљемо пријатељима путем линка и уграђујемо их на наша веб-места. Нажалост, презентацију у бесплатној верзији не можемо преузети као филм или у ПДФ формату. Могућност сарађивања на заједничкој презентацији ограничена је на верзију која се плаћа. Без обзира на ова ограничења препоручујемо рад у овом алату јер су велике могућности у креирању динамичних и атрактивних презентација. Овај алат нам омогућава да класичне презентације прерадимо и освежимо. Довољно је само да изаберемо одређени темплејт и сам алат додаје ефекте и обрађује презентацију у складу са нашим одабиром. Важно је да нам је омогућено и додатно сређивање текста, слике, додавање нових слајдова и сл. За израду нових презентација понуђен нам је велики избор темплејта по категоријама, од једноставних, налик на класичне пауер-поинт презентације, до оних са 3Д ефектима (на пример виртуелна шетња галеријом). Додавање текста је једноставно, а бројне су могућности дотеривања и анимација самог текста. Слике можемо додати са рачунара или са интернета путем линка. Дозвољено нам је и да додамо филм са рачунара, величине до 100 МБ, али и филм са ЈуТјуб канала, Вимеа, путем ембед-кода. Постоји велики избор облика и графикона које можемо да додатно анимирамо и мењамо. И на крају, презентација се аутоматски чува на сваких неколико секунди.

Намена у образовању

Овај алат наставници и ученици могу да користе за:
  • припрему часова обраде или утврђивања јер је визуелно интересантан и као такав подстиче на истраживање и активност,
  • промовисање реализованих спортских и културних манифестација у школи, различитих радионица, изложби и слично,
  • позивање ученика, локалне заједнице, стручњака на неке важне догађаје који предстоје у школи.

Примери

Погледајте галерију на сајту, али и три једноставна пробна примера која смо припремили да би донекле дочарали могућности овог алата:

Упутство

Видео-упутство (11') демонстрира како се технички користи овај алат. Послушајте и будите што креативнији.Новио (Knovio)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 19. 5. 2015. 23:39 Дијана Јовановић ]

Кратак опис и функционалност

Новио (Knovio) је алат који омогућава да на креативан начин искомбинујемо нашу пауер-поинт презентацију и видео (или аудио) снимак. На почетној страни прво се региструјемо, брзо и лако, јер сервис нема посебне захтеве приликом регистрације. У алат можемо да додамо фотографије и презентације. Не постоји ограничење у броју слајдова у презентацији, нити у самој величини презентације. Потребно је да водимо рачуна какве анимације желимо у презентацији јер ће после конвертовања у алату бити приказане само једноставне. Можемо отпремити и фотографије различитог формата (JPG, GIF, PNG...). Сам процес креирања се одвија у три корака: отпремање презентације, снимање звучног или видео-записа  (слајд по слајд) и дељење презентације. Приликом снимања звука или видео-записа са десне стране приказан нам је слајд, а са леве видео-снимак. Тако преполовљен екран можемо подешавати тако што путем полугице смањујемо десни део (слајд) на рачун видео-снимка (лево) или обрнуто путем полугице изнад слајдова. Овако креиране презентације можемо делити приватно, електронском поштом или преко друштвених мрежа. Посебна предност је да испод сваког снимка с леве стране постоји дугме за повратне информације (фит-бек) путем којих слушаоци (гледаоци) постављају своје коментаре, питања, сугестије. Можемо и путем ембед-кода да уградимо презентацију у веб-места. Презентације се чувају на нашем налогу и важно је да се могу и накнадно уређивати и делити.

Намена у образовању

Презентације са звучним или видео-записом које на овај начин поделимо са ученицима олакшавају им процес стицања знања, поготово при објашњавању сложених процеса. Ученици тако могу да се припреме за час, да постављају питања и траже додатне информације. Овај алат је погодан и за концепт изокренуте учионице јер је пожељно да лекције које испоручујемо ученицима буду снимљене.
Презентације креиране у овом алату можемо користити и у професионалном развоју просветних радника. Овако презентован садржај не мора бити готов, него само започет, подељен колегама да бисмо добили повратну информацију у ком смеру даље да тече садржај презентације. 

Примери

Одличан пример како можемо представити учешће и добит коју су имали ђаци и наставници у неком пројекту (у овом случају Интернест)  и на тај начин покренути и неке нове учеснике или идеје. 

Упутство

Видео-упутство (6') на енглеском језику јасно показује кораке од регистрације, израде, до чувања и дељења презентације.

Прези (Prezi)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 9. 1. 2016. 10:38 Дијана Јовановић ]

Кратак опис и функционалност

Прези (Prezi) је јединствен и једноставан алат за креирање динамичних презентација чији се сваки елеменат може зумирати. У почетку је био познат под именом ЗуиПрези (Зуи означава зумирање, а Прези је мађарска умањеница за презентацију). Временом је у називу остала само реч Прези. Користи се за креирање визуелне приче и представљање идеја које нису дате линеарно. Већ при регистрацији ако хоћемо бесплатну верзију бирамо јавни налог и Прези који мора да буде јаван. Презентације се праве на мрежи за разлику од про-верзије која се плаћа и где је могуће уз додатну апликацију да радимо и ван мреже. Бесплатна верзија нам дозвољава да користимо 100 МB простора, док се код једне плаћене верзије креће до 4 GB, а про-верзија је без ограничења. Простор где уносимо садржаје није ничим ограничен. Ради се бесконачној табли на којој уз помоћ опција алата за унос и уређивања додајемо текст, слику, ПДФ-документ, уграђујемо филм са Јутјуба. Због бесконачне табле на којој све то постављамо и урамљујемо имамо могућност једнако бесконачног зумирања тако да буквално можемо уместо тачке написати читав текст или поставити фотографију. Све унете елементе на тој табли распоређујемо преношењем и превлачењем (Drag&Drop), а на крају невидљивим или видљивим рамовима групишемо елементе презентације и утврђујемо редослед по ком ће се презентација одвијати, кликом на плејер. Ход од једног до другог елемента, увећан или смањен приказ, прелаз на елеменат постављен у другом смеру чини да ове презентације делују изузетно динамично. Широк избор тема шаблонски одређује боју, фонт и друге естетске елементе и омогућава да читава презентација буде допадљива и естетски. Не примају све теме ћирилицу, па је боље изабрати класичну, ону почетну, па јој накнадно подешавати боје за сваки елеменат: текст наслова, текст параграфа, оквире. Креира се на мрежи, али постоји и верзија за инсталацију на рачунару. Њу не препоручујемо јер има смањене могућности. Много је боље да је креирате на мрежи, па сачувате и на радној површини. За презентовање је потребан Флеш-плејер. Прези је и сараднички алат. Власник налога може да позове на сарадњу друге путем уношења њиховог имејла. Позвани допуњују започето уносећи своје елементе, али не могу истовремено радити на једној презентацији. По завршетку рада, у бесплатној верзији презентација је јавна али постоји могућност и да пошаљемо линк особама са којима желимо да то поделимо. Можемо одмах да поделимо презентацију на Фејсбуку, да је преузмемо у ПДФ формату или као портабл верзију на свом рачунару. Постоји и могућност дељења линка са максимум тридесеторо људи који би истовремено гледали презентацију којом ми управљамо, а линк би нестао 10 минута по завршетку нашег презентовања.


Намена у образовању

Прези нам омогућава да визуализујемо и продубимо информације и идеје и тако мотивишемо ученике у разумевању. Мозак ради нелинеарно, па је учење трајније и ефикасније уколико се информације приказују нелинеарно. Велика предност овог алата је и могућност сарадње па група ученика може заједнички да ради на једној презентацији. Можемо да на динамичан начин представимo како је неки школски или међушколски пројекат текао од почетне идеје до реализације; угледни час по активностима где би сваку активност продубили фотографијом или кратким видео-записом са часа; сложене наставне садржаје.

Примери

Прези спада у групу алата која има најширу примену у настави, па предлажемо да погледате више различитих примера. Можете да:
 

Упутство

Детаљно текстуално упутство на српском језику у ПДФ-формату доступно је за преглед и преузимање у нашој бази упутстава. С обзиром да је у међувремену дошло да неких измена, пре него што направите прву презентацију у овом алату, погледајте туторијале на енглеском језику који једноставно објашњавају прве кораке у најновијој верзији Презија:

Кизо (Kizoа)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 19. 5. 2015. 23:56 Дијана Јовановић ]

Кратак опис и функционалност

Кизоа (Kizoa) је одличан алат за израду презентација од припремљених слајдова или фотографија. Да бисмо користили овај алат потребно је да попунимо класичан образац за регистрацију. Бесплатна верзија дозвољава нам до 1 GB простора за складиштење. Имамо пуно могућности како да направимо колаж од фотографија и уредимо слике, да додамо визуелне ефекате, текст и музику. Бесплатна верзија алата је доста осиромашена у односу на плаћену када су у питању ефекти и прелази, али и додавање музике. Код плаћене верзије постоји могућност додавања музике са рачунара, док се код бесплатне може користити само музика која се налази у бази алата. У току саме израде презентације можемо да користимо све расположиве могућности (за бесплатну и плаћену верзију), али ако убацимо само један елемент који се плаћа, презентацију не можемо да делимо. Важно је да можемо јасно да уочимо шта је понуђено у оквиру бесплатног налога. Све фотографије које се додају, пре постављања у презентацију или пре него што направимо колаж од њих, могу се додатно уређивати. Уређивач фотографија је веома једноставан и одмах видљив на малом екрану у горњем десном углу. Недостатак овог алата је што не прима ћирилично писмо. Презентације направљене у овом алату лако можемо да делимо и уграђујемо у веб-места.

Намена у образовању

Недостатак са коришћењем ћирилице можемо да превазиђемо припремом фотографија или слајдова где је текст написан ћирилицом. На тај начин лако могу да га користе и примене сви наставници, а не само наставници енглеског језика. Можемо да га користимо за рекламу школе, неког пројекта или акције у школи, да прикажемо резултате неке ваннаставних активности, угледних часова и сл.

Примери

Погледајте неколико примера коришћења овог алата:

Упутство

Предлажемо да се са алтом упознате користећи једно од упутстава:
  • Текстуално упутство на српском језику налази се у нашој бази одакле га можете прегледати и преузети. 
  • Видео-упутство (1.23) на енглеском језику врло јасно показује како максимално искористити све могућности које нуди овај алат за израду презентација.

1-4 of 4