Прези (Prezi)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 9. 1. 2016. 10:38 Дијана Јовановић ]

Кратак опис и функционалност

Прези (Prezi) је јединствен и једноставан алат за креирање динамичних презентација чији се сваки елеменат може зумирати. У почетку је био познат под именом ЗуиПрези (Зуи означава зумирање, а Прези је мађарска умањеница за презентацију). Временом је у називу остала само реч Прези. Користи се за креирање визуелне приче и представљање идеја које нису дате линеарно. Већ при регистрацији ако хоћемо бесплатну верзију бирамо јавни налог и Прези који мора да буде јаван. Презентације се праве на мрежи за разлику од про-верзије која се плаћа и где је могуће уз додатну апликацију да радимо и ван мреже. Бесплатна верзија нам дозвољава да користимо 100 МB простора, док се код једне плаћене верзије креће до 4 GB, а про-верзија је без ограничења. Простор где уносимо садржаје није ничим ограничен. Ради се бесконачној табли на којој уз помоћ опција алата за унос и уређивања додајемо текст, слику, ПДФ-документ, уграђујемо филм са Јутјуба. Због бесконачне табле на којој све то постављамо и урамљујемо имамо могућност једнако бесконачног зумирања тако да буквално можемо уместо тачке написати читав текст или поставити фотографију. Све унете елементе на тој табли распоређујемо преношењем и превлачењем (Drag&Drop), а на крају невидљивим или видљивим рамовима групишемо елементе презентације и утврђујемо редослед по ком ће се презентација одвијати, кликом на плејер. Ход од једног до другог елемента, увећан или смањен приказ, прелаз на елеменат постављен у другом смеру чини да ове презентације делују изузетно динамично. Широк избор тема шаблонски одређује боју, фонт и друге естетске елементе и омогућава да читава презентација буде допадљива и естетски. Не примају све теме ћирилицу, па је боље изабрати класичну, ону почетну, па јој накнадно подешавати боје за сваки елеменат: текст наслова, текст параграфа, оквире. Креира се на мрежи, али постоји и верзија за инсталацију на рачунару. Њу не препоручујемо јер има смањене могућности. Много је боље да је креирате на мрежи, па сачувате и на радној површини. За презентовање је потребан Флеш-плејер. Прези је и сараднички алат. Власник налога може да позове на сарадњу друге путем уношења њиховог имејла. Позвани допуњују започето уносећи своје елементе, али не могу истовремено радити на једној презентацији. По завршетку рада, у бесплатној верзији презентација је јавна али постоји могућност и да пошаљемо линк особама са којима желимо да то поделимо. Можемо одмах да поделимо презентацију на Фејсбуку, да је преузмемо у ПДФ формату или као портабл верзију на свом рачунару. Постоји и могућност дељења линка са максимум тридесеторо људи који би истовремено гледали презентацију којом ми управљамо, а линк би нестао 10 минута по завршетку нашег презентовања.


Намена у образовању

Прези нам омогућава да визуализујемо и продубимо информације и идеје и тако мотивишемо ученике у разумевању. Мозак ради нелинеарно, па је учење трајније и ефикасније уколико се информације приказују нелинеарно. Велика предност овог алата је и могућност сарадње па група ученика може заједнички да ради на једној презентацији. Можемо да на динамичан начин представимo како је неки школски или међушколски пројекат текао од почетне идеје до реализације; угледни час по активностима где би сваку активност продубили фотографијом или кратким видео-записом са часа; сложене наставне садржаје.

Примери

Прези спада у групу алата која има најширу примену у настави, па предлажемо да погледате више различитих примера. Можете да:
 

Упутство

Детаљно текстуално упутство на српском језику у ПДФ-формату доступно је за преглед и преузимање у нашој бази упутстава. С обзиром да је у међувремену дошло да неких измена, пре него што направите прву презентацију у овом алату, погледајте туторијале на енглеском језику који једноставно објашњавају прве кораке у најновијој верзији Презија:

Comments