Новио (Knovio)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 19. 5. 2015. 23:39 Дијана Јовановић ]

Кратак опис и функционалност

Новио (Knovio) је алат који омогућава да на креативан начин искомбинујемо нашу пауер-поинт презентацију и видео (или аудио) снимак. На почетној страни прво се региструјемо, брзо и лако, јер сервис нема посебне захтеве приликом регистрације. У алат можемо да додамо фотографије и презентације. Не постоји ограничење у броју слајдова у презентацији, нити у самој величини презентације. Потребно је да водимо рачуна какве анимације желимо у презентацији јер ће после конвертовања у алату бити приказане само једноставне. Можемо отпремити и фотографије различитог формата (JPG, GIF, PNG...). Сам процес креирања се одвија у три корака: отпремање презентације, снимање звучног или видео-записа  (слајд по слајд) и дељење презентације. Приликом снимања звука или видео-записа са десне стране приказан нам је слајд, а са леве видео-снимак. Тако преполовљен екран можемо подешавати тако што путем полугице смањујемо десни део (слајд) на рачун видео-снимка (лево) или обрнуто путем полугице изнад слајдова. Овако креиране презентације можемо делити приватно, електронском поштом или преко друштвених мрежа. Посебна предност је да испод сваког снимка с леве стране постоји дугме за повратне информације (фит-бек) путем којих слушаоци (гледаоци) постављају своје коментаре, питања, сугестије. Можемо и путем ембед-кода да уградимо презентацију у веб-места. Презентације се чувају на нашем налогу и важно је да се могу и накнадно уређивати и делити.

Намена у образовању

Презентације са звучним или видео-записом које на овај начин поделимо са ученицима олакшавају им процес стицања знања, поготово при објашњавању сложених процеса. Ученици тако могу да се припреме за час, да постављају питања и траже додатне информације. Овај алат је погодан и за концепт изокренуте учионице јер је пожељно да лекције које испоручујемо ученицима буду снимљене.
Презентације креиране у овом алату можемо користити и у професионалном развоју просветних радника. Овако презентован садржај не мора бити готов, него само започет, подељен колегама да бисмо добили повратну информацију у ком смеру даље да тече садржај презентације. 

Примери

Одличан пример како можемо представити учешће и добит коју су имали ђаци и наставници у неком пројекту (у овом случају Интернест)  и на тај начин покренути и неке нове учеснике или идеје. 

Упутство

Видео-упутство (6') на енглеском језику јасно показује кораке од регистрације, израде, до чувања и дељења презентације.
Comments