Стрип


Стрип обједињује текст и цртеж и омогућава занимљив и маштовит начин изражавања. Уз помоћ стрипа ученици причају разне приче, показују своју креативност и учење постаје далеко занимљивије. Форма стрипа се може применити готово у свим наставним предметима, поготову што ученици на стрипове реагују изузетно позитивно, привлачан им је и занимљив. Алати за креирање стрипова углавном раде тако што се из колекције понуда ликова, облачића, контекста, бирају одређени и постављају у стрип, а затим се уноси текст, мада има и оних који дају више слободе у креирању и омогућавају постављање слика са рачунара или интернета, при чему омогућавају додатна уређивања. У Вебциклопедији су представљени они који прихватају писмо српског језика. Графити генерално означавају уметност писања и цртања. Веома су занимљиви ученицима и могу наћи своју примену у комбинацији са другим алатима. Табла за приче (StoryboardThat)

поставио/ла Дијана Јовановић 25. 4. 2016. 10:39   [ ажурирано 2. 5. 2016. 16:10 ]

Кратак опис и функционалност

Ово је алaт за прављење стрипова и дигиталних прича. Бесплатна верзија алата је доста сиромашнија од оне која се плаћа, тако да у њој можемо правити стрипове користећи различите позадине, ликове, облачиће за текстове, облике и сличице које се налазе у бази алата. Плаћена верзија алата је богатија и они који је користе могу да додају слике са рачунара, снимају говор, сараднички раде и подешавају приватности у раду са ученицима. У бесплатној верзији можемо поставити максимално шест оквира за делове стрипа, на које ако желимо можемо додати наслове или пратеће текстове на дну. Направљене стрипове можемо делити преко директног линка или уграђивати у веб-места. Код бесплатне верзије алата стрипове можемо преузети у различитим форматима: као слике, као ПДФ документ или каo ППТ презентацију, али све што преузмемо на рачунар имаће велики лого алата. Бесплатна верзија овог алата има и ограничење у броју стрипова који се могу направити недељно, тако да у току једне недеље на нашем налогу можемо направити само три стрипа.

Намена у образовању

Због својих могућности и карактеристика овај алат је одличан за примену у настави. Нажалост све оно што га чини посебним и издваја од других сличних алата се плаћаИзражавање кроз стрип је увек занимљиво и може се користити у свим предметима. Бесплатна верзија алата може бити интересантна ученицима за прављење стрипова на различите теме зато што има пуно тематских позадина и велики број ликова.

Примери

Стрип направљен преко овог алата о безбедности на интернету.

Упутство

Видео-упутство (12`) на српском језику ће вам помоћи у техничком сналажењу са алатом.


Читај, пиши, размишљај (Read write think)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 9. 1. 2016. 12:35 Дијана Јовановић ]

Кратак опис и функционалност

Читај, пиши, размишљај (Read write think) је портал за наставнике са више алата који поспешују вештине из наслова портала. Међу алатима је и овај за креирање стрипова. У њему можемо да радимо без пријављивања, директно. Можемо да направимо стрип са максимално шест слика стрип-квадрата. Тако креиране стрипове не можемо штампати. Недостатак бесплатне верзије је то што је избор позадина и слика које се могу постављати врло сиромашан.

Намена у образовању

Једноставност овог алата дозвољава нам да га користимо у раду и са најмлађим ученицима основне школе. Користимо га у  настави jeзика, за учење правилног писања реченица, дијалога, увежбавање управног и неуправног говора. Стрип-квадрати и каиши и у сваком другом предмету могу да истакну најбитније или најзанимљивије у лекцији. Посебно је интересантна техника да се од ученика захтева да суштину лекције искажу стрипом, при чему сами извлаче кључне речи и осмишљају сцене стрипа. Погодност је да га могу користити малолетни ученици по наставничком захтеву без процедуре добијања дозволе од родитеља... 

Примери

Ово је један једноставан пример стрипа урађеног у овом алату:

https://docs.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0ByGgu-ODigl3MHBCR0lVSHFUZlE/edit?usp=drive_web

Упутство

Због једноставности самог алата није потребно додатно упутство.

Духовити стрипови (Witty Comics)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ ажурирано 20. 5. 2015. 13:33 ]

Кратак опис и функционалност

Духовити стрипови (Witty Comics) је једноставан алат за прављење стрипова. За разлику од других стрип-алата, ликови су одрасли људи, а за позадину можемо одабрати познате туристичке локације, различите пословне објекте, као и пејзаже. Да бисмо започели креирање стрипа помоћу овог алата потребно је да се региструјемо. Лозинку добијамо на имејл-адресу. Уз позадину и ликове у стрип додајемо и текст у четири врсте облачића, при чему можемо да користимо ћирилицу. Направљени стрипови се чувају на нашем налогу на самом сервису, па тако сам алат формира колекцију наших стрипова. Недостатак овог алата је у томе што не можемо да креирани стрип одмах поделимо преко друштвених мрежа, него користимо УРЛ адресе или шаљемо пријатељима електронском поштом.

Намена у образовању

Могу га користити ученици свих узраста и наставници за све наставне предмете. 

Примери

Једноставан пример стрипа који можемо да применимо на часу историје да ученици кроз пар дијалога, одреде и прикажу кључне речи за историјски важну грађевину:

Упутство

Због једноставног уређивања слика и текста није потребно додатно упутство за овај алат.

Стрип-креатор (Stripcreator)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 19. 5. 2015. 16:19 Дијана Јовановић ]

Кратак опис и функционалност

Стрип-креатор (Comic Creator)  је алат који нам омогућава да креирамо и сачувамо сопствени стрип. Алат је бесплатан, али ако власнику сајта пошаљемо донацију добијамо бонус функције за прављење стрипа. Избором картице за креирање отвара се радна површина на којој прво бирамо из колико делова желимо да се састоји стрип. Затим бирамо позадину, ликове и додајемо текст. У понуди је доста различитих ликова који су сврстани у групе у оквиру којих су  и подгрупе. Направљени стрипове снимамо и чувамо на нашем налогу и тако се формира база стрипова. По жељи их можемо поставити и у галерију сервиса. Стрипове делимо преко Фејсбука и Твитера или путем линка који се добија на крају креирања. Недостатак овог алата је у томе што се направљени стрипови не могу одштампати директно са сервиса, али ми то решавамо тако што снимимо садржај екрана и направимо слику стрипа.

 Намена у образовању

Стрипове креиране у овом алату ми можемо да применимо готово у свим предметима. Алат је веома једноставан и могу га користити ученици свих узраста. Добро би било да прикажемо кроз дијалог кључне речи из лекције или да сви заједно правимо приказе актуелних дешавања.

Примери

Примери из галерије могу да нам послуже као подстицај, идеја шта би могли са ученицима да урадимо на часу.
Наш пример, под називом Кашњење је примеер једноставног а брзо урађеног примера у овом алату:

Упутство

л

Пикстон (Pixton)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ ажурирано 20. 5. 2015. 13:35 ]

Кратак опис и функционалност

Овај алат за израду стрипова је наш фаворит и препоручујемо га за рад јер не захтева посебне вештине у процесу креирања, а располаже са доста различитих елемената тако да га можемо користити готово у свим наставним предметима. Пикстон има три врсте налога, један је слободан за све, други је за наставнике (плаћа се) и трећи је пословни (плаћа се). Бесплатан налог је углавном намењен за забаву па можемо направити, снимати, коментарисати и делити стрипове. Пикстон за наставнике има више могућности јер наставницима и ученицима даје могућност заједничког рада, формирања група и има елементе стрипа који су везани за поједине наставне предмете (може се бесплатно испробати 30 дана). У богатој галерији овог сервиса стрипови су подељени по категоријама: енглески језик, природне науке, математика, уметност и сл. Након регистрације (у бесплатној верзији) можемо да уредимо профил, правимо стрипове, снимамо их у оквиру нашег профила или шаљемо користећи урл адресу, делимо преко друштвених мрежа или преко ембед кода уграђујемо у блогове и веб-места. Предност Пикстона је што можемо и накнадно да уређујемо стрип: да бирамо позадину, додајемо нове елементе, уређујемо текст, ликове, њихове покрете... Осим празних страница стрипа могу се употребити и већ готове подлоге, као и необични распореди поља на стрип-страници. Све у свему, јако леп, једноставан и занимљив алат.

Намена у образовању

Пикстон је одличан алат јер подстиче креативност ученика и наставника. Ученици активно и кроз забаву визуелно уче, а стрип појачава смисао садржаја лекција кроз асоцијативну моћ речи и слика. Да је могуће применити у свим предметима и прилагодити скоро свакој лекцији, сведочи и галерија радова која је подељена по предметима и узрасту. Одлични су примери о заштити животне средине, а то је могуће реализовати на часовима природе и друштва у млађим разредима, али и на часовима биологије и хемије у старијим разредима.

Примери

На самом сервису је разноврсна галерија радова. Радове можемо претраживати по разредима, предметима, најбоље рангираним стриповима, кључним речима.
Наш једноставан пример стрипа урађен у Пикстону:

Упутство

Предлажемо вам два упутства:

1-5 of 5