Пикстон (Pixton)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ ажурирано 20. 5. 2015. 13:35 ]

Кратак опис и функционалност

Овај алат за израду стрипова је наш фаворит и препоручујемо га за рад јер не захтева посебне вештине у процесу креирања, а располаже са доста различитих елемената тако да га можемо користити готово у свим наставним предметима. Пикстон има три врсте налога, један је слободан за све, други је за наставнике (плаћа се) и трећи је пословни (плаћа се). Бесплатан налог је углавном намењен за забаву па можемо направити, снимати, коментарисати и делити стрипове. Пикстон за наставнике има више могућности јер наставницима и ученицима даје могућност заједничког рада, формирања група и има елементе стрипа који су везани за поједине наставне предмете (може се бесплатно испробати 30 дана). У богатој галерији овог сервиса стрипови су подељени по категоријама: енглески језик, природне науке, математика, уметност и сл. Након регистрације (у бесплатној верзији) можемо да уредимо профил, правимо стрипове, снимамо их у оквиру нашег профила или шаљемо користећи урл адресу, делимо преко друштвених мрежа или преко ембед кода уграђујемо у блогове и веб-места. Предност Пикстона је што можемо и накнадно да уређујемо стрип: да бирамо позадину, додајемо нове елементе, уређујемо текст, ликове, њихове покрете... Осим празних страница стрипа могу се употребити и већ готове подлоге, као и необични распореди поља на стрип-страници. Све у свему, јако леп, једноставан и занимљив алат.

Намена у образовању

Пикстон је одличан алат јер подстиче креативност ученика и наставника. Ученици активно и кроз забаву визуелно уче, а стрип појачава смисао садржаја лекција кроз асоцијативну моћ речи и слика. Да је могуће применити у свим предметима и прилагодити скоро свакој лекцији, сведочи и галерија радова која је подељена по предметима и узрасту. Одлични су примери о заштити животне средине, а то је могуће реализовати на часовима природе и друштва у млађим разредима, али и на часовима биологије и хемије у старијим разредима.

Примери

На самом сервису је разноврсна галерија радова. Радове можемо претраживати по разредима, предметима, најбоље рангираним стриповима, кључним речима.
Наш једноставан пример стрипа урађен у Пикстону:

Упутство

Предлажемо вам два упутства:
Comments