Дијаграми, инфографике


Од једноставних до врло сложених,  дијаграми и графикони за различите намене олакшавају наставницима да комплексне идеје и структуре прикажу графички и сликовито. Најбољи су, дакако, они алати који омогућавају ученицима да сами или у тиму прикажу одређене идеје и структуре.
Онлајн графикони (Online Charts)

поставио/ла Славица Јурић 5. 5. 2018. 14:31   [ ажурирано 8. 5. 2018. 09:24 ]

Кратак опис и функционалност 

Да бисмо користили овај бесплатан онлајн креатор графикона свих врста можемо да се региструјемо, а не морамо. Уколико желимо да сачувамо своје графиконе на нету, онда је добро да се региструјемо, друга ограничења не постоје. При креирању, прво ћемо одабрати врсту дијаграма из падајуће листе на почетној страни или кликом на илустрацију врсте графикона. Било коју врсту графикона да одаберемо, креираћемо га тако што подешавамо дизајн (Design Chart), уносимо податке (Add data), бирамо ознаке и фонт (Labels and fonts), прегледамо изглед (Preview Chart) и евентуално се вратимо да поправимо, те на крају чувамо и преузимамо добијени графикон (Save and Share). У зависности од одабране врсте графикона, унос података ће имати различита поља, али код свих врста постоје сложени избори за подешавање, од естетских и техничких обележја, до приказа ознака и вредности на графикону у различитим положајима и са прецизним или мање прецизним подацима. 

Намена у образовању 

Податке из лекција, резултате истраживања, успех на полугодишту и разне друге податке наставник може приказати ученицима, родитељима или колегама графички. Пун смисао алат добија ако га користе ученици да би приказали податке и резултате својих акција и задатака које им постављамо. Уз овај алат то могу да учине брзо, лако и без регистрације.

Пример 

Пример приказује статистику броја Срба и Албанаца на Косову и Метохији у периоду 1871-2007. Коришћен је линијски графикон са две вредности. Занимљиво је да графикон нуди поље за унос извора, тј. позивање на извор одакле смо користили податке. Тако је и у примеру видна веб-страница одакле су подаци узети. Кликом на слику графкона, можете је преузети или прегледати у пуној величини.

https://drive.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0B_0OOnwpceDkYUFwaEJpS01JWjg/view?usp=drive_web

Упутство 

Сликовно упутство приказује опције пет картица при креирању графикона. Да бисте га прегледали у пуној величини, кликните на слику. 
https://drive.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0B_0OOnwpceDkY0JQQmhjMGdPSWs/view?usp=drive_web


Направи графикон (Create a Graph)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 31. 8. 2016. 06:44 Марија Милосављев ]

Кратак опис и функционалност

Оваj алат је приказан као део веб-сајта Дечија зона (Kids' Zone) и под покровитељством је америчког Националног центра за образовну статистику (NCES). Помоћу њега можете да креирате пет различитих врста графикона: тракасти (bar graph), линијски (line graph), површински (area graph), округли (pie chart) и икс ипсилон (XY plot). Готове графиконе можете  одштампати, преузети у ПДФ формату или у формату слике и делити електронском поштом.

Намена у образовању

Овај алат и графикони креирани помоћу њега могу вам послужити да визуелно креирате ваше идеје и да компликоване садржаје и податке лакше представите. Осим тога, атрактивни су, скрећу пажњу и преносе поруку брзо и сликовито.

Примери

Као пример може нам послужити фотографија графикона у облику звезде (врста графикона је икс ипсилон).


Упутство

Текстуално упутство за графиконе написано је на енглеском језику.

Глифи (Gliffy)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 28. 3. 2015. 23:20 Марија Милосављев ]

Кратак опис и функционалност

Глифи је алат помоћу кога можете да креирате јасне токове, дијаграме, техничке цртеже, мапу сајта, да прикажете СВОТ (SWOT) анализу личног плана напредовања или пројекта на коме радите,  распоред намештаја у сопственом стану  и још много тога.  Прикази су врло прегледни, а могућности алата многобројне.  Алат има бесплатну, стандардну и професионалну верзију. У бесплатној варијанти можете направити само пет дијаграма, при чему вам је на располагању меморијски простор од 2MB. У бесплатној верзији  дијаграм мора бити јаван, а сараднички рад није дозвољен.   Можете снимити свој рад  као слику и сачувати га на свом рачунару.   Као и код плаћених верзија, и бесплатна дозвољава уградњу дијаграма у блог.

Намена у образовању

Глифи можете користити за разне намене попут: прављење алгоритама при решавању сложених проблема (програмирање), за припрему и приказ рачунарске мреже (мрежни дијаграм), рад са скуповима (математика), израду тлоцрта (техничко образовање), за  анализе и припреме пројеката.  

Примери

Примена Глифи алата искоришћена је при анализи сопствене личности у циљу личног/професионалног напредовања.

Упутство

Аутори алата су на свом сајту приказали детаљно текстуално  упутство на енглеском језику.

Каку (Cacoo)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 22. 1. 2017. 04:32 Марија Милосављев ]

Кратак опис и функционалност

Пре рада, важно је да се информишемо које су разлике између  бесплатне и плаћене верзије коришћења овог алата. Постоје две плаћене верзије: бизнис, намењена раду са већим бројем сарадника, и  верзија за индивидуалне кориснике, са нешто више додатака него бесплатна верзија. Нама су интересантније разлике између бесплатне и плаћене верзије за индивидуалне кориснике. Код плаћене верзија нема лимита при сарадњи на изради дијаграма и дељењу фолдера. Бесплатна дозвољава  да на раду, при изради дијаграма, учествује највише петнаесторо сарадника, а само њих троје могу да деле фолдер. У бесплатној верзији можемо да креирамо двадесет и пет дијаграма, што је сасвим довољан број ( плаћена хиљаду).  Битна разлика је и формат готовог дијаграма, плаћена дозвољава неколико формата, а бесплатна само ПНГ слику.  Наравно, плаћена дозвољава много веће складиште где можемо да  чувамо урађене дијаграме. Међутим, иако су предности на страни плаћене верзије алата, и са бесплатном верзијом имамо пред собом веома интересантан алат, великих могућности.  Каку можемо повезати са Гуглу диском и тако га користити. Алат је изузетно комплексан. Најважнија картица нам је Дијаграми јер се у њој налазе сви дијаграми које смо креирали и оне на којима смо само сарадник. При изради графичких приказа можемо да користимо  десетине почетних шаблона свих врста дијаграма: графикони и дијаграми, хистограми, мапе ума, процеси, планови кућа и објеката, базе података, честитке…  У њихове елементе, осим текста, можете да додате слике, линкове, табеле, да цртате слободном руком, мноштво облика и симбола, клип-арт колекција са самог сервиса који су различити у односу на шаблон који изаберете. Каку дозвољава прављење неколико страница у оквиру једног графичког приказа, а то је могућност која га издваја од свих алата сличне намене. Понуда је толико опсежна да вам поред овог алата готово и не треба неки други сличне намене. Сваки уметнути елеменат можете да мењате и преправљате како вама одговара.  Креирани графички прикази се чувају на сервису и деле путем линка или уграђују у веб-место.

Намена у образовању

Могућности веб-алата су многобројне, па самим тим и његова примена. Можете га користити за: систематизовање градива или неке опсежне теме, за приказе процеса и токова, анализу неке појаве, феномена, мапирање идеја, утврђивање неке шеме итд.

Примери

Прилажемо два начина  употребе овог алата:

Упутство

Текстуално упутство написано је на српском језику и можете га преузети из наше базе упутстава.

Изели (Easel.ly)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 22. 1. 2017. 04:50 Марија Милосављев ]

Кратак опис и функционалност

Изели  је  алат за веома лако креирање атрактивних инфографика. Превлачењем  на платно можете поставити и уређивати теме, поља за текст, облике, слике и позадину. Постоји око десетак готових тема које можете користити, само их једноставно превучемо на радну подлогу. У пољу облици имамо могућност да постављамо: стрелице, облаке, траке или слично. Картицу за текст можемо да користимо на три начина као: наслов, поглавље и тело текста. Слику можемо повући са свога рачунара и поставити je где желимо. Једноставним кликом на дати облик можемо га мењати, померати или брисати. Готову инфографику можемо преузети као слику, делити путем хипер-везе, прегледати у претраживачу или поставити на неко друго веб место помоћу кода.

Намена у образовању

Недостатак овога алата је што не препознаје ни ћирилично ни латинично писмо српског језика, због тога употреба овога алата је ограничена на примену у настави страног језика или креирање инфографика, тј. визуелног и графичког приказа информација и података, искључиво помоћу слика и графикона.

Примери

Примену овог алата можете сагледати у документу Вредновање електронског курса на основу текста - приказ истраживања.

Упутство

Детаљно текстуално  текстуално упутство  написано је на српском језику  и налази се у нашој бази  одакле можете да га преузмете.


Сликовни графикон (Piktochart)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 22. 1. 2017. 05:01 Марија Милосављев ]

Кратак опис и функционалност

Сликовни графикон је једноставан и атрактиван алат за креирање инфографика, графичких приказа садржаја и информација, које уз мало техничког знања, а уз много креативности могу да изгледају веома професионално. У бесплатној верзији, овај алат нуди пет бесплатних тема које можете да уредите мењајући облике, боје, графиконе, текст, слике и графичке теме. Завршену инфографику, нажалост, у бесплатној верзији можете сачувати само као фотографију, али помоћу других алата (на пример Вижуали - мреже за дељење инфографикона), фотографију  можете потом  делити путем хипер-везе или постављањем на неко друго веб место помоћу кода.

Намена у образовању

Овај алат  можете користити у свакој ситуацији када желите да сликовито и  сажето пренесете информацију или графички представите садржај било ког предмета.

Примери

Погледајте примене овог алата:

Упутство

Препоручујемо два упутства:


Пита у боји (Pie color)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 22. 1. 2017. 05:19 Марија Милосављев ]

Кратак опис и функционалност

Ово је једноставан алат, који нам без регистрације омогућава брзо и једноставно прављење кружних графикона. Први корак у прављењу графикона је да задамо број делова графикона, затим да унесемо бројне вредности за делове графикона, при чему треба да водимо рачуна да укупан збир буде 100. После тога, наведите  текст који желите да буде приказан уз делове графикона. Текст можете писати ћирилицом јер је алат препознаје. За сваки део графикона можете подешавати боју  делова и позадину, као и величину, боју и врсту слова за наслов графикона. Направљене графиконе  можете поделити преко друштвених мрежа, уградити у веб-места, послати електронском поштом или преузети на рачунар као фотографију  и одштампати.

Намена у образовању

Пита-графикон у боји је алат који можемо користити  за приказивање различитих резултата истраживања, резултате анкета и упитника, као и за сликовито приказивање постигнућа ученика које им може олакшати увид у успешност целог разреда, као и појединца у разреду.

Примери

Уместо примера за овај алат можете погледати како изгледа један графикон изграђен у Пита боји.


Упутство

Кратко текстуално упутство  креирано у виду најчешћих питања и одговора у вези са коришћењем овог алата написано је на енглеском језику и даје основне смернице за коришћење Пита-графикона у боји.

Инфограм (Infogr.am)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 6. 4. 2015. 08:22 Марија Милосављев ]

Кратак опис и функционалност

Иако у бета верзији, Инфограм је алат за брзо и једноставно креирање изузетно атрактивних инфографика и дијаграма. Након одабира услуге овога алата можемо користити осам образаца за нову инфографику. Ако креирамо дијаграм, имамо могућност да користимо  неколико врста образаца за нови дијаграм. Корисник само треба да одабере неки од понуђених образаца, унесе своје податке и уреди наслове и текст. Чак иако смо одабрали одређене обрасце, током рада можемо их слободно мењати и уређивати како  желимо.  Када сачувамо свој рад, он се аутоматски чува у библиотеци.  Овако креиране инфографике можете делити помоћу хипер-везе, кода за постављање на друго веб место или друштвених мрежа Фејсбук, Твитер и Пинтерест.

Намена у образовању

Овај алат можемо употребити за визуелно, графичко и сажето представљање статистике, података, информација и других садржаја у било ком предмету.

Примери

Можете погледати неколико примера употребе овог алата:

Упутство

Детаљно текстуално упутство  за овај алат можете проучити на српском језику, а
 налази се у нашој бази упутстава одакле можете да га преузмете.

1-8 of 8