Онлајн графикони (Online Charts)

поставио/ла Славица Јурић 5. 5. 2018. 14:31   [ ажурирано 8. 5. 2018. 09:24 ]

Кратак опис и функционалност 

Да бисмо користили овај бесплатан онлајн креатор графикона свих врста можемо да се региструјемо, а не морамо. Уколико желимо да сачувамо своје графиконе на нету, онда је добро да се региструјемо, друга ограничења не постоје. При креирању, прво ћемо одабрати врсту дијаграма из падајуће листе на почетној страни или кликом на илустрацију врсте графикона. Било коју врсту графикона да одаберемо, креираћемо га тако што подешавамо дизајн (Design Chart), уносимо податке (Add data), бирамо ознаке и фонт (Labels and fonts), прегледамо изглед (Preview Chart) и евентуално се вратимо да поправимо, те на крају чувамо и преузимамо добијени графикон (Save and Share). У зависности од одабране врсте графикона, унос података ће имати различита поља, али код свих врста постоје сложени избори за подешавање, од естетских и техничких обележја, до приказа ознака и вредности на графикону у различитим положајима и са прецизним или мање прецизним подацима. 

Намена у образовању 

Податке из лекција, резултате истраживања, успех на полугодишту и разне друге податке наставник може приказати ученицима, родитељима или колегама графички. Пун смисао алат добија ако га користе ученици да би приказали податке и резултате својих акција и задатака које им постављамо. Уз овај алат то могу да учине брзо, лако и без регистрације.

Пример 

Пример приказује статистику броја Срба и Албанаца на Косову и Метохији у периоду 1871-2007. Коришћен је линијски графикон са две вредности. Занимљиво је да графикон нуди поље за унос извора, тј. позивање на извор одакле смо користили податке. Тако је и у примеру видна веб-страница одакле су подаци узети. Кликом на слику графкона, можете је преузети или прегледати у пуној величини.

https://drive.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0B_0OOnwpceDkYUFwaEJpS01JWjg/view?usp=drive_web

Упутство 

Сликовно упутство приказује опције пет картица при креирању графикона. Да бисте га прегледали у пуној величини, кликните на слику. 
https://drive.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0B_0OOnwpceDkY0JQQmhjMGdPSWs/view?usp=drive_web


Comments