Карте, мапе


Географске карте и Гуглове мапе пружају потпуно нови спектар могућности када је у питању мапирање и интеракцију са сарадницима. Постоје бесплатни, моћни и интуитивни алати који пружају нове могућности практичног коришћења карти и мапа за обогаћивање процеса учења и ангажовања ученика. Њихова намена претежно је везана за историју и географију, али захваљујући многим додацима који се могу поставити на карте и мапе (фотографије, текстови, видео записи..), могуће је направити и занимљиве дигиталне приче о летовању, мапирати кретање јунака неког романа итд. Захваљујући овим додацима оне постају интерактивне и занимљиве. Осим Гуглових мапа постоји више других сервиса који пружају сличне услуге које се могу одлично применити у образовању. Код већине бесплатних алата за мапирање постоји могућност повезивања са другим веб 2.0 алатима и другим сервисима што отвора нове могућности за интеракцију и сарадњу. 

Градитељ путовања (Tour Builder)

поставио/ла Славица Јурић 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 29. 1. 2017. 03:22 Марија Милосављев ]

Кратак опис и функционалност

Градитељ путовања је алат који припада Гугл-породици, тренутно је у бета-верзији. Да бисте алат користили морате да имате приступ Гугл-земљи, што се чини одобравањем додатка прегледачу. Уколико имате Џимејл-налог, овај алат аутоматски ће те активирати са свог Џимејл-налога јер су сви Гуглови алати повезани. На самом почетку написаћете увод/ упутство за  своје виртуелно путовање и подесити да ли желите да се прикаже у 3Д, 2Д верзији или без димензија које нуди Гугл-земља. У подешавањима ћете одредити и да ли ће ваша тура бити приватна или јавна. У пољу за претрагу локација једноставно унесете име локације (града, музеја, знаменитости и другог) и ознака ће се појавити на Гугл-земљи при чему можете да бирате боју и облик ознаке. Алтернативно решење је да сами тражите место и тамо где кликнете, појавиће се ознака којој ви дајете име какво желите. Испод је поље за одређивање локације ту се налази и поље за медијске садржаје: слике и видео. Њих можете додати са Гуглових услуга Гугл +, Јутјуба, али и путем УРЛ-адресе. Ове садржаје не можете поставити са рачунара, морају бити објављени на интернету. Опционално су дати и датуми почетка и краја вашег планираног путовања, али њих не морате да бирате. Следеће поље намењено је уносу текста и има једноставан текстуални уређивач путем којег можете и да линкујете одређене речи. Испод ових трију основних алатки, постоје и напредне функције путем којих можете додати историјску димензију и друге мапе.  Додавањем нове локације настављате своје путовање у жељеном смеру, а локације бивају повезане линијом у боји коју одаберете. Све унесене локације појављују се у уздужној траци с леве стране и редослед можете да им мењате простим превлачењем, с тим што то баш не иде од прве руке, па је боље да прво добро испланирате редослед, тек онда да уносите места. Све остало можете брзо и лако накнадно да уређујете: текст, да додајете нове слике или видео-записе.  Овако изграђено виртуелно путовање можете поделити преко имејла или на друштвеним мрежама. Нажалост, не може да се угради на неко друго веб-место, дели се искључиво преко линка. Гугл-Земља, на којој су означене локације, има неколико команди којима зумирамо приказ. Виртуално путовање покрећемо путем навигационих стрелица, а са леве стране се указује опис и медијски садржаји које смо додали.

Намена у образовању


Ове мапе најчешће ћете користити у настави историје и географије. Са ученицима можете да унесете податке о историјским дешавањима, сеобама народа, географским обележјима. Мапе су примењиве и у другим областима, на пример при обради неког дела ученици могу направити мапу локација радње у делу, кретања главног јунака; можете осмислити тематске туре и путовати светом откривајући на пример места где су рођени сви писци бајки или слично. 

Примери

На самом сајту у галерији можете погледати примере и могућности овог алата. Наш пример представља све храмове посвећене Светом Сави у свету, укључујући и Светосавском храм на Врачару. 

Упутство

Видео упутство  на енглеском језику (6.37') можете  пратити и креирати своје виртуално путовање према  инструкцијама са њега. Када се упустите у креирање, дочекаће вас и текстуално упутство на енглеском језику. 

Бингове мапе (Bing Maps)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 22. 1. 2017. 06:05 Марија Милосављев ]

Кратак опис и функционалност

Мајкрософтов претраживач Бинг нуди нам могућност претраге мапа. У Бинговим мапама Мајкрософт је успешно интегрисао свој софтвер Фотосинт и, широм света, креирао виртуелне шетње по знаменитим местима. Можете да се прошетате улицама Њујорка, Прага, да одете у далеки Јапан, а све то седећи у учионици или код куће. Те шетње можете сачувати отварајући фасциклу са називом одабраних локација. За то је потребно да имате Лајв или Хотмејл-налог јер су све Мајкрософтове понуде повезане. Мапу можете делити путем две најпопуларније друштвене мреже, Фејсбуком и Твитером, а можете и шаљући линк имејлом. Путем ембед-кода можете је уградити на своје веб-место.

Намена у образовању

Осим за наставу историје и географије, упознавање света на овај начин можете комбиновати и са другим предметима и другим веб-алатима за снимање говора, те тако направити јединствен виртуелан доживљај. Ако је игде виртуализација стварности потпуно оправдана, онда је то баш у ситуацијама упознавања далеких предела, оживљавања једнаког виртуелног света књиге, сад потпомогнуте и светом аутора визуелних покретних мапа.

Примери

Погледајте виртуелну шетњу Прагом, заједно са снимљеним гласом детета које је на овај начин путовало. На овом примеру можете видети како мапе изгледају кад се деоница сачува.  Више примера необичног путовања можете погледати на блогу ученика из Орешковице и њихове учитељице С. Гомилановић који на овај начин упознају велики свет из свог малог села и школе пред гашењем. На истом блогу можете видети и примере комбиновања мапе и Воки-алата за креирање аватара.

Упутство

Кратко видео упутство (2.22') на енглеском језику даје основне смернице за коришћење Бингових мапа.

Крилата мапа (Mapving)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 22. 1. 2017. 06:21 Марија Милосављев ]

Кратак опис и функционалност

Мапвинг је веб-алат који нам на занимљив начин омогућава прављење и дељење мапа виртуелних тура. Алат ради готово у свим прегледачима (Фајерефокс, Интернет Експлорер, Сафари или Опера), али се мора имати инсталиран најновија верзија Адобе и  флеш-плејера  (Adobe Flash Player). Процес креирања се састоји следећих корака:  дефинишемо подлогу за мапу, тачке; постављамо фотографије и коментаре; доцртавамо линије и објекте; дефинишемо редослед и начин приказивања фотографија. Приликом постављања фотографија морамо водити рачуна о њиховој величини, јер бесплатна верзија дозвољава да  поставимо слике величине 1024 х 1024 пиксела, док у плаћеној верзији можемо да поставимо величину слике  2048 к 2048 пиксела. 

Намена у образовању

Овај  алат за прављење мапа  не користи Гугл мапу као подлогу, већ неку нашу слику. Због тога је  занимљив ученицима када праве виртуелне приказе различитих локација, места и догађаја. Могућности постављања и коментарисања фотографија на одређеним тачкама  ученицима је интересантно јер  кроз истраживање нових виртуелних димензија ученици откривају своје виђење простора и места. Постављање четири фотографије за сваку изабрану тачку је посебно занимљиво код приказивања простора или објеката јер омогућава приказивање са све четири стране света и тако добијамо просторну оријентацију објеката. Алат може бити јако занимљив за презентацију школе, школских просторија, опреме и околине.

Примери

Прилажемо два различита приказа у овој мапи:

Упутство

Текстуално упутство за Крилату мапу написано је на српском језику и налази се у нашој бази упутстава одакле можете да га преузмете.

Путујуће линије (Tripline)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 22. 1. 2017. 06:33 Марија Милосављев ]

Кратак опис и функционалност

Алат Путујуће линије можемо користи  за прављење виртуелних путовања. Направљен је тако да нам омогућава постављање текста и фотографија на изабране тачке на карти, док  саме тачке можемо повезивати линијама, док  слике можемо да прегледамо као слајд- шоу. Слике можемо да додајемо са рачунара, неког сервиса за дељење слика или са Фејбука и Твитера. Локације бирамо претражујући  Гугл-мапе при чему аутоматски постављамо локацију и исписујемо назив који касније можемо да  променимо. Постављене локације можемо да бришемо и премештамо на мапи. Бесплатна верзија коришћења алата пружа нам могућност да изаберемо из базе алата неку од песама и поставимо је као музичку пратњу уз приказану маршруту. Код плаћене верзије регистрације музику можемо отпремити са свог рачунара или интернета.  Направљена виртуелна путовања могу бити приватна, дељена само са појединим особама или јавна. Јавна виртуелна путовања можемо поделити преко директног линка или уградити у веб-места. 

Намена у образовању

Путујуће линије можемо користити за прављење различитих тематских мапа из географије и историје, али и из других предмета. Занимљиво би било при обради неког књижевног дела дефинисати локацију главне радње. Ученици би по повратку са екскурзије могли направити мапу својих обилазака са коментарима, фотографијама и видео-записима.

Примери

Занимљив пример употребе овог алата је део истраживачко путовања пројекта Календар сећања у коме је представљена маршута Маршрута Ваљево - Шабац - Београд, односно Видовданске сенке принципијелног Гаврила.

Упутство

Опширно текстуално упутство  можете проучити на српском језику и преузети из наше базе упутстава.

Циљна карта (Target map)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 28. 3. 2016. 06:55 Марија Милосављев ]

Кратак опис и функционалност

Циљна карта је бесплатан веб-сервис који вам омогућава да креирате и прилагодите професионалан изглед података на карти за било коју земљу или области у свету. Регистрација омогућава две врсте бесплатног налога. Прва врста налог дозвољава дељење са другим корисницима, а други да карте буду приватне. У току креирања карти можете да користите  већ постојеће јавне карте и прилагођавате их својим потребама. Циљну карту можемо обликовати да  буде сателитска, физичка, хибридна... Можемо користити Ексел-податаке (Excel) на тај начин што се увезе табела направљена у Екселу (Excel). Табеле на основу којих податке уносите на мапу морају бити организоване по тачно одређеним правилима што се распореда и редоследа  података тиче. Податке на карти можете означити бојама, при чему постоји могућност додатног уређивања, као и уношење специфичних података. Направљене мапе можете слати као слике, уграђивати их у веб-сајтове или блогове или их делити  директно на Фејсбуку и Твитеру. Могућност дељења и прављења приватних мапа је бесплатна, док је прављење пословних мапа могуће само у плаћеној верзији  алата.

Намена у образовању

Циљну карту можете користити на часовима географије и уз помоћ ње приказати статистичке податке везане за различите  територије о броју и миграцији становника. Можете је користити и у оквиру других предмета, па на пример на мапи можете приказати резултате истраживања о подручјима где се највише негује ћирилица, одређена појава из било које области, народна традиција или слично.

Примери

Коришћење  и могућности Циљне мапе видите на примеру мапе на којој је представљен  број становника у Србији 2007. године.

Упутство

Видео-упутство  ( 2.47') о употреби ове мапе је на енглеском језику.

Хитре мапе (Quik maps)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 8. 5. 2015. 22:17 Марија Милосављев ]

Кратак опис и функционалност

Хитре мапе је бесплатан алат који нам дозвољава додавање коментара, белешки и икона на Гугл мапу. Можемо да креирамо бесплатан налог или да алат користимо као гост. Препоручујемо креирање налога, јер ако алат користите као гост, ваша мапа ће бити избрисани када затворите прегледач. У току прављења сопствене мапе можете користити обичну Гугл мапу, сателитски снимак, хибридну или теренску мапу. На мапама можете исцртавати линије различитих боја и дебљина; постављати различите маркере  и сврстати их према категоријама; уписивати текст у облику коментара. Направљеној мапи дајете наслов и постављате опис. Мапу можете  уградити у блог или је уз помоћ директног линка поделити преко друштвених мрежа или електронском поштом.  При томе  можемо да  прилагодимо  неке  карактеристике на мапи, као што су: позиција локације, тип мапе, контроле зумирања итд. 

Намена у образовању

Једноставано руковање овим алатом нам омогућава да га можемо користити у образовању приликом израде различитих пројеката у којим ученици користе карте и мапе за приказивање изабраних локација и постављање описа о њима. 

Примери

Можете погледати примену овог алата на приказу Средњовековних грађевина Краљева.

Упутство

Видео упутство (5.05')  је на енглеском језику.

Цртање мапа (Scribble Maps)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 22. 1. 2017. 06:58 Марија Милосављев ]

Кратак опис и функционалност

Цртање мапа преко овог алата је веома занимљиво и једноставно.  Постоји могућност локализације целог сајта на различите језике укључујући и наш. То наравно подразумева да се и сви текстови које уносимо могу писати на нашем језику. Алатке за прављење мапа су сликовито објашњене и кликом на њих добијате додатно упутство како да их користите (померање мапа у жељеном правцу, мењање боја, постављање маркера, позадине и слично). Сам алат садржи више различитих могућности које можете да  користите појединачно, али и да комбинујете. Једна од могућности је постављање различитих обележивача за изабране локације.  Изабрани обележивач можете поставити једноставним кликом на жељену локацију, при чему му задајемо натпис и имамо могућност постављања додатног објашњења. На исти начин  на одређеним локацијама постављате и додатни текст, слику или видео-запис. Делове мапе можете обојити различитим бојама помоћу правилних геометријских објеката. Такође можете слободном руком или правом линијом  да исцртавате путање од  једне до друге локације и на тај начин дефинишете растојање. Боје, врсте и дебљине линија , величина и боја текста као и боје постављених геометријских објеката можете да мењате и прилагођавате. Креиране мапе можемо да делимо преко социјалних мрежа; да уграђујемо у блогове, као и да шаљемо електронском поштом.

Намена у образовању

Можемо га користити за прављење различитих тематских мапа из географије и историје, али и из других предмета. Занимљиво би било при обради неког књижевног дела дефинисати локације главне радње, обележити места која су описана у путопису. Ученици би по повратку са екскурзије могли направити мапу својих обилазака са коментарима, фотографијама и видео-записима. 

Примери

Пример креиране мапе: Шта се зове по Светом Сави.

Упутство

 Детаљно текстуално упутство написано је на српском језику и можете га преузети из наше базе упутстава.

Брза карта (mapFAST)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 20. 3. 2015. 10:15 Марија Милосављев ]

Кратак опис и функционалност

Брза карта је велики сервис који користи Гугл-мапе и омогућава  проналажење текстова  и веза ка текстовима о местима широм света. Када уђете на адресу овог алата, унесите локацију и он ће генерисати листу текстова о тој локацији. Свој избор можете да проширите и да изаберете и прочитате све текстове који су написани о  вашој  жељеној локацији и подручјима који су удаљени од ње од пет до сто километара. Алат прима наше писмо у исписивању жељеног места, па претпостављамо да је локализован и на друге језике, тако да није потребно користити оригиналне називе места и земаља при уношењу у поље за претрагу.

Намена у образовању

Брзу карту можете користити у раду са ученицима на пример на   одређеним  истраживањима о местима или регионима. 

Примери

За овај алат није могућа приказати пример јер нема могућност било каквог дељења и прегледа.

Упутство

Једноставно укуцајте жељену локацију и уживајте у претраживању.

Корак-мапа (Step mape)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 22. 1. 2017. 07:10 Марија Милосављев ]

Кратак опис и функционалност

Корак-мапа је бесплатан алат који  нам омогућава прављење, уређивање и дељење мапа, као и претраживање и коришћење већ постојећих мапа других корисника. Процес прављења мапе се састоји из четири корака кроз која нас води сам алат. Прво бирамо жељену локацију, затим локацију  уређујемо по сопственој жељи променом боје позадине мапе, постављањем слика за позадину и применом различитих врста подлога за мапу. На тако припремљену подлогу затим додајемо значајне тачке, на које можемо додавати иконице, текст и различита документа (слике, видео, звучне записе аудио-фајлова, ПДФ, Ексел или Ворд-датотекe). Садржаје можемо додати са рачунара или интернета. Направљене мапе снимимо у оквиру профила корисника и можемо одредити да буду  јавне или приватне. Сваку јавну карту можемо уградити у веб-сајт (на пример ваш блог), при чему можемо да подешавамо приказа мапе.

Намена у образовању

Корак-мапа не прима ћирилично писмо па је можемо примењивати само у настави  страног језика (дозвољава уношење ћирилице, али се по снимању виде само нелогични симболи). Можемо је користити и при обради  наставних јединица које садрже географске појмове и локације да се ученицима визуелно прикажу места и пружи додатни материјал.

Примери

Једноставан пример коришћења јесте мапа Краљева направљена уз помоћ овог алата.

Упутство

Текстуално упутство на српском језику погледајте и преузмите из наше базе упутстава.

1-9 of 9