Бингове мапе (Bing Maps)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 22. 1. 2017. 06:05 Марија Милосављев ]

Кратак опис и функционалност

Мајкрософтов претраживач Бинг нуди нам могућност претраге мапа. У Бинговим мапама Мајкрософт је успешно интегрисао свој софтвер Фотосинт и, широм света, креирао виртуелне шетње по знаменитим местима. Можете да се прошетате улицама Њујорка, Прага, да одете у далеки Јапан, а све то седећи у учионици или код куће. Те шетње можете сачувати отварајући фасциклу са називом одабраних локација. За то је потребно да имате Лајв или Хотмејл-налог јер су све Мајкрософтове понуде повезане. Мапу можете делити путем две најпопуларније друштвене мреже, Фејсбуком и Твитером, а можете и шаљући линк имејлом. Путем ембед-кода можете је уградити на своје веб-место.

Намена у образовању

Осим за наставу историје и географије, упознавање света на овај начин можете комбиновати и са другим предметима и другим веб-алатима за снимање говора, те тако направити јединствен виртуелан доживљај. Ако је игде виртуализација стварности потпуно оправдана, онда је то баш у ситуацијама упознавања далеких предела, оживљавања једнаког виртуелног света књиге, сад потпомогнуте и светом аутора визуелних покретних мапа.

Примери

Погледајте виртуелну шетњу Прагом, заједно са снимљеним гласом детета које је на овај начин путовало. На овом примеру можете видети како мапе изгледају кад се деоница сачува.  Више примера необичног путовања можете погледати на блогу ученика из Орешковице и њихове учитељице С. Гомилановић који на овај начин упознају велики свет из свог малог села и школе пред гашењем. На истом блогу можете видети и примере комбиновања мапе и Воки-алата за креирање аватара.

Упутство

Кратко видео упутство (2.22') на енглеском језику даје основне смернице за коришћење Бингових мапа.
Comments