Циљна карта (Target map)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 28. 3. 2016. 06:55 Марија Милосављев ]

Кратак опис и функционалност

Циљна карта је бесплатан веб-сервис који вам омогућава да креирате и прилагодите професионалан изглед података на карти за било коју земљу или области у свету. Регистрација омогућава две врсте бесплатног налога. Прва врста налог дозвољава дељење са другим корисницима, а други да карте буду приватне. У току креирања карти можете да користите  већ постојеће јавне карте и прилагођавате их својим потребама. Циљну карту можемо обликовати да  буде сателитска, физичка, хибридна... Можемо користити Ексел-податаке (Excel) на тај начин што се увезе табела направљена у Екселу (Excel). Табеле на основу којих податке уносите на мапу морају бити организоване по тачно одређеним правилима што се распореда и редоследа  података тиче. Податке на карти можете означити бојама, при чему постоји могућност додатног уређивања, као и уношење специфичних података. Направљене мапе можете слати као слике, уграђивати их у веб-сајтове или блогове или их делити  директно на Фејсбуку и Твитеру. Могућност дељења и прављења приватних мапа је бесплатна, док је прављење пословних мапа могуће само у плаћеној верзији  алата.

Намена у образовању

Циљну карту можете користити на часовима географије и уз помоћ ње приказати статистичке податке везане за различите  територије о броју и миграцији становника. Можете је користити и у оквиру других предмета, па на пример на мапи можете приказати резултате истраживања о подручјима где се највише негује ћирилица, одређена појава из било које области, народна традиција или слично.

Примери

Коришћење  и могућности Циљне мапе видите на примеру мапе на којој је представљен  број становника у Србији 2007. године.

Упутство

Видео-упутство  ( 2.47') о употреби ове мапе је на енглеском језику.
Comments