Градитељ путовања (Tour Builder)

поставио/ла Славица Јурић 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 29. 1. 2017. 03:22 Марија Милосављев ]

Кратак опис и функционалност

Градитељ путовања је алат који припада Гугл-породици, тренутно је у бета-верзији. Да бисте алат користили морате да имате приступ Гугл-земљи, што се чини одобравањем додатка прегледачу. Уколико имате Џимејл-налог, овај алат аутоматски ће те активирати са свог Џимејл-налога јер су сви Гуглови алати повезани. На самом почетку написаћете увод/ упутство за  своје виртуелно путовање и подесити да ли желите да се прикаже у 3Д, 2Д верзији или без димензија које нуди Гугл-земља. У подешавањима ћете одредити и да ли ће ваша тура бити приватна или јавна. У пољу за претрагу локација једноставно унесете име локације (града, музеја, знаменитости и другог) и ознака ће се појавити на Гугл-земљи при чему можете да бирате боју и облик ознаке. Алтернативно решење је да сами тражите место и тамо где кликнете, појавиће се ознака којој ви дајете име какво желите. Испод је поље за одређивање локације ту се налази и поље за медијске садржаје: слике и видео. Њих можете додати са Гуглових услуга Гугл +, Јутјуба, али и путем УРЛ-адресе. Ове садржаје не можете поставити са рачунара, морају бити објављени на интернету. Опционално су дати и датуми почетка и краја вашег планираног путовања, али њих не морате да бирате. Следеће поље намењено је уносу текста и има једноставан текстуални уређивач путем којег можете и да линкујете одређене речи. Испод ових трију основних алатки, постоје и напредне функције путем којих можете додати историјску димензију и друге мапе.  Додавањем нове локације настављате своје путовање у жељеном смеру, а локације бивају повезане линијом у боји коју одаберете. Све унесене локације појављују се у уздужној траци с леве стране и редослед можете да им мењате простим превлачењем, с тим што то баш не иде од прве руке, па је боље да прво добро испланирате редослед, тек онда да уносите места. Све остало можете брзо и лако накнадно да уређујете: текст, да додајете нове слике или видео-записе.  Овако изграђено виртуелно путовање можете поделити преко имејла или на друштвеним мрежама. Нажалост, не може да се угради на неко друго веб-место, дели се искључиво преко линка. Гугл-Земља, на којој су означене локације, има неколико команди којима зумирамо приказ. Виртуално путовање покрећемо путем навигационих стрелица, а са леве стране се указује опис и медијски садржаји које смо додали.

Намена у образовању


Ове мапе најчешће ћете користити у настави историје и географије. Са ученицима можете да унесете податке о историјским дешавањима, сеобама народа, географским обележјима. Мапе су примењиве и у другим областима, на пример при обради неког дела ученици могу направити мапу локација радње у делу, кретања главног јунака; можете осмислити тематске туре и путовати светом откривајући на пример места где су рођени сви писци бајки или слично. 

Примери

На самом сајту у галерији можете погледати примере и могућности овог алата. Наш пример представља све храмове посвећене Светом Сави у свету, укључујући и Светосавском храм на Врачару. 

Упутство

Видео упутство  на енглеском језику (6.37') можете  пратити и креирати своје виртуално путовање према  инструкцијама са њега. Када се упустите у креирање, дочекаће вас и текстуално упутство на енглеском језику. 
Comments