Путујуће линије (Tripline)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 22. 1. 2017. 06:33 Марија Милосављев ]

Кратак опис и функционалност

Алат Путујуће линије можемо користи  за прављење виртуелних путовања. Направљен је тако да нам омогућава постављање текста и фотографија на изабране тачке на карти, док  саме тачке можемо повезивати линијама, док  слике можемо да прегледамо као слајд- шоу. Слике можемо да додајемо са рачунара, неког сервиса за дељење слика или са Фејбука и Твитера. Локације бирамо претражујући  Гугл-мапе при чему аутоматски постављамо локацију и исписујемо назив који касније можемо да  променимо. Постављене локације можемо да бришемо и премештамо на мапи. Бесплатна верзија коришћења алата пружа нам могућност да изаберемо из базе алата неку од песама и поставимо је као музичку пратњу уз приказану маршруту. Код плаћене верзије регистрације музику можемо отпремити са свог рачунара или интернета.  Направљена виртуелна путовања могу бити приватна, дељена само са појединим особама или јавна. Јавна виртуелна путовања можемо поделити преко директног линка или уградити у веб-места. 

Намена у образовању

Путујуће линије можемо користити за прављење различитих тематских мапа из географије и историје, али и из других предмета. Занимљиво би било при обради неког књижевног дела дефинисати локацију главне радње. Ученици би по повратку са екскурзије могли направити мапу својих обилазака са коментарима, фотографијама и видео-записима.

Примери

Занимљив пример употребе овог алата је део истраживачко путовања пројекта Календар сећања у коме је представљена маршута Маршрута Ваљево - Шабац - Београд, односно Видовданске сенке принципијелног Гаврила.

Упутство

Опширно текстуално упутство  можете проучити на српском језику и преузети из наше базе упутстава.
Comments