Мапе ума


Мапирање података, проблема, информација, а посебно идеја и концепата и њохово повезивања у чврсте структуре једна је од метода учења с разумевањем и трајног памћења. Стога су оне врло популарне међу алатима. Постоје десктоп апликације за мапирање, али и оне на мрежи, које омогућавају сарадничко креирање мапа, њихово дељење и чување као слике или у неком другом формату, уграђивање у сопствено веб-место (сајт, вики, блог).


Лупи (Loopy)

поставио/ла Марија Милосављев 25. 6. 2017. 06:12   [ ажурирано 3. 7. 2017. 01:04 ]

                                                   
https://drive.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0BzprdidfiaWgVEZVcU9RSFQ3NUE/view?usp=drive_web

http://ncase.me/loopy/

Кратак опис и функционалност

Лупи је бесплатан веб-алат за чије коришћење није потребна  регистрација. Помоћу њега графички предствљамо идеје и односе међу њима засноване на интерактивним анимацијама. Визуални ефекат, односно, анимирање делова мапе, ову мапу-ума чини јединственом и различитом у односу на друге алате из ове категорије. Истовремено, анимације у процесу учења, помажу нам да лакше откријемо односе и везе међу појмовима и појавама и на тај начин тешке и компликоване лекције постају јасније и визуелно  читљивије. Постоје само четири команде за уређење садржаја: оловка којом се додају нови садржаји и везе међу њима, Т - текст - исписују се додатна објашњења или запажања, шака - служи за померање садржаја и гумица  да се непотребно избрише. Приказе можемо обојити и користити их на рачунару или мобилним уређајима. Завршени прикази можемо поделити уз помоћ линка, уградити уз помоћ ембед-кода на неко веб-место. Ако инсталацију инсталирамо на свој рачунар,  све креиране мапе могу да се сачувају као гиф-анимације.

Намена у образовању

Алат можете користити за систематизацију или обраду градива тако што ће наставник мапом представити кључне идеје и, њихову условљеност и повезаност, односе које граде и слично.  Ученици могу креирати сопствене мапе на основу којих ће успостављати везе међу наставним целинама.

Примери

Пример коришћења овог веб-алата је приказ главних реченичничних чланова.

Упутство

У неколико корака, пратећи упутство са фотографије, можете креирати нове приказе.Единко (Edynco)

поставио/ла Марија Милосављев 17. 4. 2017. 01:56   [ ажурирано 28. 4. 2017. 05:34 ]

Кратак опис и функционалност

Едуинко није само веб-алат за израду мапа ума, него платформа с бројним могућностима. Мапе чине централни део и оне се могу обогатити - документима разних формата, линковима, фотографијама, аудио и видео-приказима, у њих се могу уградити квизови и слично.

Квиз је један од сегмената који можемо додати мапи учења, али га можемо као и све остале садржаје посебно делити са члановима наше групе. Постоји неколико типова питања: тачно - нетачно, вишеструки избор, бирај једно и попуни празнину.

Међутим, осим мапе, са ученицима можемо поделити и сваку од ових ставки посебно. Једна од највреднијих предности платформе јесте што омогућава сараднички рад на истом пројекту. Сарадња се може остварити на неколико начина: користећи форум, поруке, дељењем садржаја и креирањем новог, заједничког садржаја.
Платформу можемо користити на рачунару и на мобилном уређају.

Постоје две врсте плана коришћења: плаћени и бесплатни. Бесплатни нас ограничава на  три мапе, квиза, аудио или видео-записа, формирање групе од тридесет ученика и 100МБ слободног простора. Постоји неколико начина на који се  ученици могу прикључити групи.  Када их наставник позове путем електронске поште, ученици прихватају позив и региструју се на платформу ( обавезно регистровање на веб-алат). Када их наставник додаје ручно, уписујући њихова имена и лозинку (није обавезно регистровање на веб-алат).

Мапа учења се може преузети и на рачунар у неком од понуђених формата од којих су најпознатији ЈПГ и ПДФ.

Намена у образовању

Примена овог веб-алата у образовању је вишеструка: од репродукције наставног садржаја из било ког наставног предмета, али овај пут обогаћеног бројним садржајима, до директне укључености ученика у процес креирања и осмишљавања наставног садржаја кроз сарадњу са осталим ученицима.

Примери

Пример  коришћења Единка је презентација новинарске секције онлајн часописа Трагови. Да бисте се пријавили, користите следеће параметре:

  • корисничко име: М50479   
  • лозинка: 123456.

На овом примеру можете погледати мапу учења и учествовати на креирању нове мапе.

Упутство

Текстуално упутство на српском језику можете проучити и преузети из наше базе упутстава.


Когл (Coggle)

поставио/ла Марија Милосављев 24. 6. 2016. 04:15   [ ажурирано 1. 9. 2016. 06:39 ]

Кратак опис и функционалност

Да бисте се регистровали на Когл, потребно је да имате џимејл адресу. Ако је тај услов испуњен, потребно је  да прихватите услове и дозволе за апликацију на Гугл налогу. Овај веб-алат нуди  три верзије коришћења његових услуга: две  плаћене и једну бесплатну.  Бесплатна верзија је ограничена на само једну приватну мапу, док остале мапе морају бити јавне и њихов број није ограничен. Такође,  у бесплатној верзији није могуће креирати и делити фолдере и не постоји могућност презентовања мапе. Омогућено нам је позивање сарадника на заједнички рад на мапи, слање порука, коментарисање, измена садржаја, преузимање и дељење мапа.  Мапе можемо  обогатити: фотографијама,  линковима, мењањем боја грана. Когл  је сараднички алат и током рада или при самом формирању мапе можете позвати ваше колеге или ученике да заједно креирате мапу. Позивате их путем њихове имејл адресе. Они треба да буду регистровани на Когл. Током рада можете се договарати уз помоћ порука.  Када делите мапу, важно је да одредите да ли је ваша мапа јавна или приватна. Мапе можете делити на друштвеним мрежама, а уз помоћ ембед-кода можете је уградити у своје веб-место. Исто тако, можете их преузети на свој рачунар у формату  ПДФ или ПНГ.

Намена у образовању

Графички приказани подаци обогаћени медијима лакше се памте јер су визуелно богати и прегледнији. Уз помоћ мапа можемо на почетку часа неку идеју разградити или можемо  представити читаве историјске периоде, развој неке идеје, стила, покрета, биографију писца или лика, ток романа или слично.

Примери

Као пример коришћења мапе можете погледати како су представљене чињенице о  Развоју српског књижевног језика.

Упутство

Текстуално упутство на српском језику можете проучити и преузети из наше базе упутстава.


Вики мапе ума (Wikimindmap)

поставио/ла Марија Милосављев 24. 4. 2016. 05:49   [ ажурирано 1. 9. 2016. 06:40 ]

Кратак опис и функционалност

Рад у овом алату је врло једноставан и није потребно никакво посебно знање за креирање мапе ума у њему. Вики мапе не постоје на српском језику, па је пре свега намењен настави страног језика. Изаберете Википедију на једном од светски познатих језика, укуцате појам за који желите да се осмисли мапа ума и алат аутоматски од садржаја на Википедији прави мапе.

Намена у образовању

Овај алат можете да користите на часовима страног језика при систематизацији и понављању градива, али и на почетку часа када мапа може да покаже на који начин се све може проучавати неки појам или личност.

Примери

Пример коришћења мапе на часу енглеског језика при обради Дневника Ане Франк.

Упутство

Кад креирате Вики мапе ума, прво укуцајте кључну реч, а сви појмови везани за њу појавиће вам се мапирани. Мапу можете преузети и сачувати на свом рачунару.
Бабл ас (Bubbl.us)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 8. 5. 2015. 21:49 Марија Милосављев ]

Кратак опис и функционалност

Бабл-ас је веома једноставан, функционалан и атрактиван алат за креирање мапа ума. Бесплатна верзија дозвољава само креирање три мапе. Поља мапе можете да направите као ,,сестринско'' (неповезано) или ,,дечије'' (повезано) језгро. У њега  можете да укуцате текст или унесете хипервезу. Уређивањем мапа можете да промените боју поља, повећате или смањите текст, промените организацију поља или га избришете. Мапу можете извести као слику, веб-страницу, да је делите путем електронске поште или поставите на неко друго место помоћу кода. Овај алат омогућава и сарадњу на три нивоа (уређивање, приступ без уређивања и без приступа) и то тако што се у алат могу увести контакти, креирати групе и тако позвати на сарадњу.

Намена у образовању

Наставне садржаје можемо уз помоћ мапа представити ученицима на занимљив и креативан начин. Мапе нам могу послужити и за систематизацију већих целина, а можемо и од ученика захтевати да сами креирају своје приказе и  на њима успоставе релације између чињеница у једној целини или наставном предмету, дисциплини.

Примери

Као пример можете погледати мапу мреже Образовно окружење - професионални развој (на енглеском језику, за потребе курса Е-мреже).

Упутство

Видео упутство (9.21') за Бабл ас је на енглеском језику.

Си-меп алати (Cmap Tools)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 29. 3. 2015. 03:34 Марија Милосављев ]

Кратак опис и функционалност

Си-меп алати служе за креирање концептуалних мапа на двојак начин: помоћу програма који можете преузети са веб-сајта и инсталирате на рачунар, али и путем мреже на серверу. Оваква употреба алата омогућава вам сарадњу, дељење и објављивање како готових, тако и мапа у радној верзији на којима можете заједнички да радите са колегама или ученицима. Мапе постављене на серверу постају доступне свима за прегледање и преузимање, али сарадња и уређивање је могуће само ако аутор додели ову врсту улога.

Намена у образовању

О концептуалним мапама и њиховој примени за графичко приказивање знања, хијерархијску сређеност, приказивање односа међу појмовима и областима као и егземпларности догађаја и појава можете прочитати више у тексту О концептуалним мапама.  О примени овог концепта у настави можете прочитати више у тексту Концептуалне мапе у образовању. Аутор оба текста је  Славица Јурић.

Примери

Примери за Си-меп алате:

Упутство

Детаљно упутство за коришћење Си-меп алате можете проучити на српском и енглеском језику на веб-сајту посвећеном Концептуалним мапама чији је аутор Славица Јурић.

Поплет (Popplet)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 29. 1. 2017. 01:53 Марија Милосављев ]

Кратак опис и функционалност

Поплет нуди прегледан и естетски леп бесконачан простор на коме од понуђених елемената креирате мапу ума. Његова је предност у односу на неке друге мапе ума то што вас аутоматским изборима не ограничава да елементе повежете како желите или да вам нуди одређене облике за одређене теме мапе. У овој мапи можете графички да организујете и представите шта год желите: ток пројекта, неку своју или заједничку тему, да направите занимљиву лекцију, извештај о неком догађају, или једноставно да правите било какве белешке и накнадно их разврставате. У оквире уносите текст и уграђујете медијске садржаје (слика са рачунара или Фејсбука и Фликра, филм са Јутјуба), подешавате њихов естетски изглед и повезујете их. Текстуални документ не можете уградити као ни линк, што неке друге мапе омогућавају. Мапа је сарадничка, тј. пружа могућност заједничког креирања са онима које позовете путем имејла или претрагом у заједници постојећих чланова овог сервиса. Они се претходно и сами морају регистровати да би позив прихватили и сарадња отпочела. Креирана мапа може се накнадно уређивати, делити путем Фејсбука и Твитера или имејла, уградити у веб-место путем ембед-кода, извести као јпг-слика или ПДФ-документ. Једини недостатак ако поставите превише садржаја мапа делује непрегледно и тешко је сагледати све њене елементе.

Намена у образовању

 Можда је најбоље да у почетку наставник сам креира своје лекције у мапама ума да би се ученици навикли на овакав приказ знања. Потом,  постепено  уводити и ученике у ситуације у којима они имају задатак да сами или у групи мапирају знање, идеје.

Примери

Примери су пробрани на самом сервису и говоре како се различите теме и различите тежине могу приказати у мапама ума:

Упутство

Текстуално упутство за Поплет написано је на српском језику и налази се у нашој бази упутстава одакле можете да га преузмете.

Мапа ума (MindMup)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 29. 1. 2017. 02:02 Марија Милосављев ]

Кратак опис и функционалност

Иако припада групи бесплатних алата, Мајндмап (MindMup) пружа добре могућности за рад. Да би направили мапу ума, не  требате да се региструјете и памтите лозинку. Током рада сервис вас неће оптерећивати рекламама и нежељеном поштом. За креирање јавних мапа ума можете користити складиштење у облаку. Ако желите приватне мапе, можете их  поставити  на Гуглу диску (Google Drive), а потом подесити одговарајуће дозволе. Важно је да знате, мапе које сте сместили на  Гуглу диску су ваше власништво, а јавне мапе су власништво сервиса. Ако се одлучите да мапу чувате као јавну, њена величина може бити до100 kB (чуваће је најмање 6 месеци). Ако је чувате на неком другом месту, величина мапе и време чувања зависи само од простора којим располажете и ваших потреба. Алат можете користити за сараднички рад на мапи у реалном времену. Избором опције напредовање (Progress) у проширењима (Extensions) можете да пратите напредак рада на мапи. Свака фаза израде (блокирано, у току, завршено,…) означена је једном бојом. Мапу можете сачувати као мапу, слику, текст или HTML документ. Могућ је и увоз фајлова направљених помоћу програма Freemind и MindMup.

Намена у образовању

Овај алат можете да користите при систематизацији и понављању градива, изради упутства за коришћење неког веб-алата, изради планова и програма за школу. Можете укључити и ученике у рад, па на пример могу да покушају  да представе визуелно стечено знање из неког предмета, лако ћете закључити који делови градива им задају највише проблема.

Примери

Као пример за алат може да послужи упутство како се креира мапа у Мапи ума.

Упутство

Текстуално упутство за Мапу ума написано је на српском језику и налази се у нашој бази упутстава одакле можете да га преузмете.

Мудро мапирање (Wise mapping)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 8. 5. 2015. 21:50 Марија Милосављев ]

Кратак опис и функционалност

Мудро мапирање (Wise mapping) је бесплатан онлајн алат на чијем сајту можете имати појединачни и/или бизнис/образовни налог. Захтевни корисници неће бити задовољни могућностима овог алата. Алат поседује основне функције попут додавање белешки, хипервеза, мењања боја. Ако желите да употпуните мапу сликама, текстуалним или неким другим документима то ћете морати урадити помоћу хипер-линкова. Готове мапе можете да уградите у блог или да их сачувате на свом рачунару. Број формата које подржава приликом снимања је велики: svg, .pdf, .xsl, .png/.jpeg. Аутори су уочили да им недостаје могућност уградње слика, подршка за таблет уређаје, могућност сарадње више корисника на изради мапе у реалном времену, администраторска конзола.  Очекујемо да ће се ускоро и ове могућности бити доступне корисницима алата. На своју листу мапа можете да уградите готове мапе креиране помоћу FreeMind 0.9 и WiseMapping. Можете да изабрате имејл адресе  корисника са којима желите да  делите (Share) мапу. Објављене (Publish) мапе су доступне свима. Можете  имати проблема ако пожелите да их уградите у Вордпрес-блог. Овај софтвер можете преузети и инсталирати на свој сервер. Тиме повећавате сигурност ваших ученика, сами креирате резервне копије и конфигуришете начин пријављивања.

Намена у образовању

Алат можете користити за систематизацију градива. Ученици могу креирати сопствене мапе на основу којих ће успостављати везе међу наставним целинама.

Примери

Можете погледати како је обрађена Дигитална електроника уз помоћ Мудрог мапирања.

Упутство

Видео упутство (4.55') на енглеском језику приказује нам могућности овог алата.

Мајндомо (Mindomo)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 29. 1. 2017. 02:12 Марија Милосављев ]

Кратак опис и функционалност

Програм је врло једноставан за коришћење.  Постоји  могућност да  убаците различите додатаке у мапе као што су: белешке, симпатичне сличице, коментаре, подсетнике. Захваљујући коментарима, можете добити повратну информацију, а опција дељења пружа вам могућност интерактивног рада. Креиране мапе можете делити и објављивати на интернету, уграђивати у ваша веб-места и слично.
Да би користили овај алат, потребно је да се региструјете. Можете  при пријави користити свој  Фејсбук, Јаху или Џимејл-налог. Програм не морате инсталирати, већ можете радите директно на мрежи. Нацртаној мапи можете  приступити са било ког места.

Намена у образовању

Графички прикази информација за креирање мапа ума  имају све већу примену у савременим методама образовања јер добро организују најбитнија знања, успостављају односе између различитих појмова и категорија, развијају апстрактно мишљење. Путем мапа се ученицима можете им понудити наставни садржај или систематизацију већих целина, можете  и од њих захтевати да сами креирају мапе и успоставе релације између чињеница у једној целини или наставном предмету, дисциплини.

Примери

Кроз приказ биографије Мокрањца као и историјата манифестације Мокрањчеви дани можете сагледати могућности Мајндома.

Упутство

Видео упутство(4.58') је на српском језику и детаљно објашњава рад у овом алату.

YouTube видео


1-10 of 12