Единко (Edynco)

поставио/ла Марија Милосављев 17. 4. 2017. 01:56   [ ажурирано 28. 4. 2017. 05:34 ]

Кратак опис и функционалност

Едуинко није само веб-алат за израду мапа ума, него платформа с бројним могућностима. Мапе чине централни део и оне се могу обогатити - документима разних формата, линковима, фотографијама, аудио и видео-приказима, у њих се могу уградити квизови и слично.

Квиз је један од сегмената који можемо додати мапи учења, али га можемо као и све остале садржаје посебно делити са члановима наше групе. Постоји неколико типова питања: тачно - нетачно, вишеструки избор, бирај једно и попуни празнину.

Међутим, осим мапе, са ученицима можемо поделити и сваку од ових ставки посебно. Једна од највреднијих предности платформе јесте што омогућава сараднички рад на истом пројекту. Сарадња се може остварити на неколико начина: користећи форум, поруке, дељењем садржаја и креирањем новог, заједничког садржаја.
Платформу можемо користити на рачунару и на мобилном уређају.

Постоје две врсте плана коришћења: плаћени и бесплатни. Бесплатни нас ограничава на  три мапе, квиза, аудио или видео-записа, формирање групе од тридесет ученика и 100МБ слободног простора. Постоји неколико начина на који се  ученици могу прикључити групи.  Када их наставник позове путем електронске поште, ученици прихватају позив и региструју се на платформу ( обавезно регистровање на веб-алат). Када их наставник додаје ручно, уписујући њихова имена и лозинку (није обавезно регистровање на веб-алат).

Мапа учења се може преузети и на рачунар у неком од понуђених формата од којих су најпознатији ЈПГ и ПДФ.

Намена у образовању

Примена овог веб-алата у образовању је вишеструка: од репродукције наставног садржаја из било ког наставног предмета, али овај пут обогаћеног бројним садржајима, до директне укључености ученика у процес креирања и осмишљавања наставног садржаја кроз сарадњу са осталим ученицима.

Примери

Пример  коришћења Единка је презентација новинарске секције онлајн часописа Трагови. Да бисте се пријавили, користите следеће параметре:

  • корисничко име: М50479   
  • лозинка: 123456.

На овом примеру можете погледати мапу учења и учествовати на креирању нове мапе.

Упутство

Текстуално упутство на српском језику можете проучити и преузети из наше базе упутстава.


Comments