Мапа ума (MindMup)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 29. 1. 2017. 02:02 Марија Милосављев ]

Кратак опис и функционалност

Иако припада групи бесплатних алата, Мајндмап (MindMup) пружа добре могућности за рад. Да би направили мапу ума, не  требате да се региструјете и памтите лозинку. Током рада сервис вас неће оптерећивати рекламама и нежељеном поштом. За креирање јавних мапа ума можете користити складиштење у облаку. Ако желите приватне мапе, можете их  поставити  на Гуглу диску (Google Drive), а потом подесити одговарајуће дозволе. Важно је да знате, мапе које сте сместили на  Гуглу диску су ваше власништво, а јавне мапе су власништво сервиса. Ако се одлучите да мапу чувате као јавну, њена величина може бити до100 kB (чуваће је најмање 6 месеци). Ако је чувате на неком другом месту, величина мапе и време чувања зависи само од простора којим располажете и ваших потреба. Алат можете користити за сараднички рад на мапи у реалном времену. Избором опције напредовање (Progress) у проширењима (Extensions) можете да пратите напредак рада на мапи. Свака фаза израде (блокирано, у току, завршено,…) означена је једном бојом. Мапу можете сачувати као мапу, слику, текст или HTML документ. Могућ је и увоз фајлова направљених помоћу програма Freemind и MindMup.

Намена у образовању

Овај алат можете да користите при систематизацији и понављању градива, изради упутства за коришћење неког веб-алата, изради планова и програма за школу. Можете укључити и ученике у рад, па на пример могу да покушају  да представе визуелно стечено знање из неког предмета, лако ћете закључити који делови градива им задају највише проблема.

Примери

Као пример за алат може да послужи упутство како се креира мапа у Мапи ума.

Упутство

Текстуално упутство за Мапу ума написано је на српском језику и налази се у нашој бази упутстава одакле можете да га преузмете.
Comments