Поплет (Popplet)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 29. 1. 2017. 01:53 Марија Милосављев ]

Кратак опис и функционалност

Поплет нуди прегледан и естетски леп бесконачан простор на коме од понуђених елемената креирате мапу ума. Његова је предност у односу на неке друге мапе ума то што вас аутоматским изборима не ограничава да елементе повежете како желите или да вам нуди одређене облике за одређене теме мапе. У овој мапи можете графички да организујете и представите шта год желите: ток пројекта, неку своју или заједничку тему, да направите занимљиву лекцију, извештај о неком догађају, или једноставно да правите било какве белешке и накнадно их разврставате. У оквире уносите текст и уграђујете медијске садржаје (слика са рачунара или Фејсбука и Фликра, филм са Јутјуба), подешавате њихов естетски изглед и повезујете их. Текстуални документ не можете уградити као ни линк, што неке друге мапе омогућавају. Мапа је сарадничка, тј. пружа могућност заједничког креирања са онима које позовете путем имејла или претрагом у заједници постојећих чланова овог сервиса. Они се претходно и сами морају регистровати да би позив прихватили и сарадња отпочела. Креирана мапа може се накнадно уређивати, делити путем Фејсбука и Твитера или имејла, уградити у веб-место путем ембед-кода, извести као јпг-слика или ПДФ-документ. Једини недостатак ако поставите превише садржаја мапа делује непрегледно и тешко је сагледати све њене елементе.

Намена у образовању

 Можда је најбоље да у почетку наставник сам креира своје лекције у мапама ума да би се ученици навикли на овакав приказ знања. Потом,  постепено  уводити и ученике у ситуације у којима они имају задатак да сами или у групи мапирају знање, идеје.

Примери

Примери су пробрани на самом сервису и говоре како се различите теме и различите тежине могу приказати у мапама ума:

Упутство

Текстуално упутство за Поплет написано је на српском језику и налази се у нашој бази упутстава одакле можете да га преузмете.
Comments