Осе времена


Памћење година и догађаја једноставније је и лакше, стичу се боље представе на оси обогаћеној медијским садржајима. Ови графички организери управо томе служе, било да се ради о одређеном историјском периоду, биографијама познатих, историјату или развоју неке идеје и феномена. Но, има и оса потпуно личне намене, у коју уносимо догађаје из свог живота и околине, чак и друштвена мрежа базирана на временској оси.Временска оса Џеј-ес (Timeline JS)

поставио/ла Марија Милосављев 24. 10. 2017. 06:52   [ ажурирано 26. 10. 2017. 06:36 ]

Кратак опис и функционалност

Веб-алат  омогућује једноставно креирање временских оса. Кликон на креирај нову осу (Make a Timeline) добијате кратко упутство од четири корака како то да урадите. Прво преузимате шаблон. Шаблон је у облику Гуглове табеле. Потребно је да се пријавите с вашим Гугл-налогом на Гуглов диск и прихватите да преузмете овај документ.  Све садржаје, који желите да се види на оси, уносите у ову Гугл-табелу: датум почетка догађаја, датум краја догађаја, наслов, текст, медијске садржаје и сл. Текстуални садржај на оси можете обогатити: фотографијама са интернета, постовима са Твитера, линком Википедије или видео-записима са Јутјуба. Не постоји могућност убацивања фотографије са рачунара. Још већи недостатак је постављање линка на временску осу, а да то није линк Википедије. Ако поставите неки други линк, он ће се видети, али ако га насловите, алат га неће препознати. Медијске садржаје у осу постављате тако што копирате УРЛ-адресу и налепите линк у колону Медији (Media) у табели. Садржаји ће се аутоматски појавити у оси.  Размишљајте да ће сваки ред у табели представљти један догађај на оси. Препорука  је да се колоне не мењају, него да их уређујете у зависности како желите да вам изгледа оса, оно што не желите да попуните, можете оставити празно.  Потом је потребно јавно објавити документ и подесити га за приказивање. Можете  подесити: језик, фонт и начин на који желите да вам се слајдови приказују. Линк документа копирајте и налепите га на  генератору  осе (Generate your timeline). Овај генератор се налази на самом сервису, обележен је као трећи корак при формирању осе. Осу можете приказивати уз помоћ линка или уградити у неко своје веб-место. Временска оса је објављена под  Мозилином јавном лиценцом, верзија 2.0. Ово нам омогућава да све временске осе слободно користимо, репродукујемо, мењамо и слично. Све остало можете се обавестити на веб-сајту МПЛ.

Намена у образовању

Графички приказани  подаци обогаћени фотографијом или видео-записом лакше се памте. Уз помоћ временских оса можемо представити историјске догађаје, периоде, развој неке идеје, стила, биографију неког писца или слично. Осе могу да креирају и наставници и ученици. Ако ученици креирају осу, осим дигиталних вештина развијају и креативно мишљење.

Примери

Кратка биографија Бранка Ћопића приказује  могућности овог веб-алата.

Упутство

Као упутство може послужити:

Сутори (Sutori)

поставио/ла Марија Милосављев 24. 5. 2016. 03:07   [ ажурирано 23. 1. 2017. 05:18 ]

Кратак опис и функционалност

Уз помоћ овог алата можемо креирати интерактивне временске осе. Према начину рада платформа је веома слична Едмоду,  отварамо налог, креирамо групу за ученике и тада добијамо код групе, уз помоћ тог кода  прикључују се ученици. Оваквим начином пријављивања обезбеђујемо безбедност ученика јер не користе имејл адресу и личне податке. Наставник може да се пријави уз помоћ налога на Едмоду или Гугл-налога.  Ученици за сада могу само да посматрају садржај (осе) које им је наставник поставио и да креирају своје осе.   Опција креирања заједничке, сарадничке осе, још није могућа, али охрабрује што је и ова опција у плану. Бесплатна верзија пружа много: две стотине ученика може да се прикључи платформи, неограничен број оса може да прави и наставник и ученик, једино ограничење у бесплатној верзији што  нам није доступан планер наших активности на платформи  и не можемо да штампамо осе. За разлику од сличних веб-алата овде није потребно тачно одредити време догађања, нити догађаје ређати хронолошки, него се догађаји слажу према начину који ми одредимо. Због ове особина Сутори више наликује мапи ума, него временској оси. Осу можемо обогатити сликама, видео-записом, текстом, аудио-снимцима. Веома занимљиво је што у осу можемо убацити постове типа: Да ли сте знали ( нека чињеница о теми којој говорите),  затим,  две врсте квиз питања ( вишеструки избор и сложи парове). Осе можемо делити преко свих друштвени мрежа као  или  линк ка оси послати преко имејл поште; помоћу ембед-кода можемо их угради у своје веб-место. Током рада можемо користити све осе са Платформе ( можемо да их презентујемо, али и мењамо).  Сутори  можемо користити на рачунару, али и на мобилним уређајима (телефон и таблет).

Намена у образовању

Графички приказани историјски подаци обогаћени медијима лакше се памте јер су визуелно богати и прегледни. На овакав начин  можемо да представимо читаве историјске периоде, али и развој неке идеје, стила, покрета, биографију писца или лика, ток радње историјског романа...  Осе могу да креирају и наставници и ученици. Ефикасније је ако ученици сами креирају осе о наведеним темама јер ће  то потпомоћи њихов когнитивни развој истовремено са дигиталним вештинама.

Примери

Као примере за овај алат можете погледати:

Упутство

Текстуално упутство на српском језику можете проучити и преузети из наше базе упутстава.

Тајм-рајм (Time rime)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 23. 1. 2017. 05:31 Марија Милосављев ]

Кратак опис и функционалност

Елегантна и крајње једноставна временска оса има многобројне функције: да уградимо  медијски садржај, изаберемо датум или годину и поставимо опис, да унето прегледамо у самој оси или линерано као текст и слику поређане једне испод других. Наслов, тј. појам који се описом тумачи појављује се испод медија који су у горњем делу осе. Шири опис појављује се при преласку мишем преко медија. Осим естетске једноставности, предност овог алата састоји се у томе што не морамо уносити тачан датум, него само годину. При додавању слика у један догађај можемо да додамо читав албум, а не само једну слику како је то код неких других оса, па су оне погодне за приказе догађаја где имамо богат медијски материјал и где је он важан. Једина замерка је што је само налог бесплатан, а свака нова оса наплаћује се непун долар (1,99$). На тај начин могуће је направити највише сто оса. Важно је да знамо да направљене осе (за оне који су већ користили овај алат) могу остати без плаћања.

Намена у образовању

Графички приказани историјски подаци и обогаћени медијима лакше се памте јер су визуелно богати и прегледни. На овакав начин наставник може да представи читаве историјске периоде, али и развој неке идеје, стила, покрета, биографију писца или лика, ток радње историјског романа... Далеко је ефикасније самим ученицима дати задатак да креирају временску осу о наведеним темама.

Примери

Као пример за овај алат може послужити:

Упутство

Видео-упутство (15') на српском језику објашњава употребу осе корак по корак.

YouTube видео


Тајмтоуст (Timetoast)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 23. 1. 2017. 05:39 Марија Милосављев ]

Кратак опис и функционалност

Тајмтоуст је једноставан бесплатан алат за креирање онлајн оса времена. Догађаје можете креирати додавањем текста, слике и хипер-везе, уношењем датума и одређивањем временског распона догађаја. Не препоручујемо да означите само годину догађаја јер у том случају алат сам одређује насумични датум - дан и месец. Осу времена можете приказати на два начина: текстуално (Text View) где су догађаји у табели хронолошки поређани у вертикали и као временску осу (Timeline) где је хронологија догађаја приказана хоризонтално. Након објављивања осу времан можемо да мењамо и поново уређујемо, делимо путем хипервезе или је можемо  уградити путем ембед-кода на неко друго веб-место. Недостатак ове осе јесте то што не омогућава да се датум уноси ручно, него се бира из календара, те се не може прескочити дан и месец. Уколико те податке не знамо, аутоматски се поставља датум кад је оса креирана. Зато ћемо ове осе времена бирати најпре за актуелне догађаје јер се претпоставља да ту можемо лако утврдити прецизан датум, и за оне где знамо тачне датуме без обзира када се све дешавало. Тајмтоуст можете користити као сарадничи алат у раду са ученицима и тада група ученика може да ради на заједничкој оси.

Намена у образовању

У настави овај алат можемо да користимо као графички хронолошки организатор историјских догађаја, биографија,  за планирање рада у будућности и слично.

Примери

Хронологија вебинара наше професионалне заједнице приказана је као пробни пример у овом алату.

Упутство

Видео-упутство (10') на српском језику садржи објашњења о начину рада у овом алату.

YouTube видео


Преседен (Preceden)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ ажурирано 16. 2. 2022. 16:58 ]

Кратак опис и функционалност

Preceden је верзија некадашњег алата Тајмглајдер. То је онлајн софтвер за креирање, сарадњу и дељење интерактивних  временских оса. Приликом креирања догађаја можемо да поставимо слике и фотографије ( убацивањем из галерије слика где су претходно постављене или путем хипер-везе са јавног сервиса) или хипервезе ка изворима са интернета. Догађајима се додаје већа  или мања  важност путем скале. Ово се уређује увећавањем или умањивањем догађаја и додавањем иконица. Осе учинимо јавним и онда делимо путем хипер-везе или можемо да их поставити  на други веб-сајт или блог. Информације о врсти налога су контрадикторне јер се на једном месту налази информација да се бесплатним налогом могу креирати до три осе времена, а на следећој страници да је основни налог бесплатан.

Намена у образовању

На самом веб-сајту аутори алата препоручују да се осе користе за визуализацију на часовима  историје, планирању пројеката и генеалогији. Осе можете користити као  Гугл мапама, али у временској димензији. 

Примери

Могућности ове осе можете сагледати кроз приказ етимолошког речника енглеског језика.

Упутство

На веб-сајту постоји кратко текстуално упутство на енглеском језику.

Тики-токи (Tiki Toki)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 14. 3. 2015. 09:25 Марија Милосављев ]

Кратак опис и функционалност

Иако на први поглед привлачан, овај алат уз бесплатан налог нуди креирање само једне осе времена. У осу времена можемо да поставимо  видео снимке за Јутјуба и Вимео јавних сервиса,  али слике и фотографије се могу постављати искључиво са сервиса за објављивање фотографија Фликр.  Због ових одлика, утисак је да је овај алат више ограничава, него што пружа могућности. Тики токи омогућава сарадњу и дељење, па ученици могу  да га користе као сараднички алат и заједно  учествују у изради осе. Можемо и да мењамо боју позадине, и постављамо готове оса на друге веб-странице или блог. 

Намена у образовању

Сајт препоручује употребу овог алата за представљање биографија познатих историјских личности, породичног стабла, школских пројеката и вођења дневника.

Примери

Временска оса о Тики токи алату представља његове могућности.

Упутство

Кратко видео-упутство на енглеском језику (3') уводи нас у могућности овог алата.

1-6 of 6