Лозинке, заштита


Онлајн сервисима и другим услугама ретко када можемо приступити и користити их без регистрације и креирања сопственог налога. То даље подразумева смишљање приступних параметара. Евентуална универзална лозинка са различитим врстама карактера била би добро решење за памћење, али није добро за сигурност и безбедност на нету јер хакери лако проваљују оне који користе увек исте лозинке и лако памтљиве лозинке. Зато при креирању приступних параметара треба бити обазрив и потрудити се да смислимо лозинку која ће истовремено бити и јака и лако памтљива. Следећи проблем јесте чување параметара. У блокчету, у документу на флешу, на преносивом диску, у мобилном..? Постоје и посебни програми за то, а постоје и сервиси који функционишу онлајн и приступамо им било одакле и са било ког уређаја. 

Генератор лозинки (Password Generator)

поставио/ла Славица Јурић 6. 8. 2017. 17:20   [ ажурирано 18. 8. 2017. 06:16 ]

Кратак опис и функционалност 

Уз помоћ овог веб-алата генерисаћемо сигурну лозинку, отпорну на неке хакерске технике. Пре генерисања чекирањем понуда можемо да бирамо услове за лозинку: велика и мала слова, присуство специјалних и других карактера (који нису алфанумерички), број карактера. Генерисану лозинку добијамо у пољу одакле треба да је копирамо и чувамо на месту где иначе чувамо своје параметре. 

Намена у образовању 

Неке веб-услуге имају сопствене захтеве за лозинке и траже нам одређени број карактера и слично. Уместо да смишљамо и користимо уобичајену лозинку коју користимо на више сервиса, што никад није добро, можемо допустити да овај генератор уради то уместо нас. Генератор можемо да саветујемо и ученицима на часовима о безбедности на интернету. 

Упутство 

Једноставност рада овог генератора чини упутство непотребним.

Спакуј лозинке (Passpack)

поставио/ла Славица Јурић 6. 8. 2017. 16:46   [ ажурирано 6. 8. 2017. 17:18 ]

Кратак опис и функционалност

Сервис за чување лозинки и других параматара у бесплатној верзији омогућава чување до 100 лозинки. При процесу регистрације за коју нам имејл није потребан, сервис нас проводи кроз неколико корака идентификације и провере преко корисничког имена, лозинке, сигурносних речи за препознавање које уносимо након 5 минута мировања током којих не радимо ништа на сервису. Картице за сваку нову лозинку садрже поља за унос назива, корисничког имена или идентификационог броја, лозинке, линк, имејл и ознаке. Са десне стране картице за нову лозинку имамо и могућност да унесемо белешке и накнадно заштитимо податке. Специфичност овог сервиса јесте и то што поједине лозинке можемо да делимо са другим људима, рецимо са члановима породице параметре своје картице, или неког налога са члановима тима. Да бисмо поједине лозинке поделили са неким, претходно морамо позвати људе у картици за сараднике (People). Са сарадницима можемо да размењујемо поруке. Сачуване лозинке можемо да извеземо у формату текст-плана. Плаћена верзија омогућава више лозинки за чување

Намена у образовању 

Са колегама у тиму можемо да поделимо приступне параметре за заједничка веб-места и тако ће они памтити само један приступни параметар - овом сервису. 

Упутство 

Сликовно упутство приказује главне могућности сервиса и начин креирања и приказ нових картица са лозинкама.
https://drive.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0B_0OOnwpceDkTk5Rd29lbnA5Y3c/view?usp=drive_web

Клипез (Clipperz)

поставио/ла Славица Јурић 6. 8. 2017. 16:11   [ ажурирано 18. 8. 2017. 06:14 ]

Кратак опис и функционалност 

Савремени човек има све више параметара и шифрованих приступа које мора да зна да би активирао одређене справе, налоге, услуге у информационом свету. Чува их на различите начине, а Клипез је сервис којем је то једина функција - да чува наше лозинке и друге приступне параметре. Сервис гарантује потпуну безбедност и анонимност, па при регистрацији не захтевају имејл нити икакве личне податке, него смишљамо корисничко име и лозинку. Налог нам омогућава креирање картица са подацима о документу, односно сервису или апарату за које чувамо параметре. На налогу за почетак имамо неколико услуга и докумената које можемо да уредимо уносећи своје параметре: банковне картице, имејл, Фејсубук, пасош. Знак плус служи за додавање нових картица са подацима: име документа/ налога, корисничко име, лозинка и ознака која служи за разврставање картица. Сваку картицу са подацима можемо накнадно уређивати, дуплирати, архивирати или брисати. 

Намена у образовању 

Као свим веб-алатима предност овог сервиса састоји се у томе што својим картицама можемо да приступимо са било ког места, и са било којег уређаја. Уместо да чувамо своје параметре у свешчицама, на флеш-меморији и другим местима, можемо покушати и овако - онлајн. 

Упутство 

Сликовно упутство приказује креирање налога и опције креирања параметара које чувано на свом налогу. 
https://drive.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0B_0OOnwpceDkWVMtT1BadXFTTTg/view?usp=drive_web
 

1-3 of 3