Планери, календари, адресари


 Управљање временом је важна вештина за савременог човека, не само пословног, него баш сваког. Школа треба да допринесе да тој вештини подучи и своје ученике. У остварењу тих циљева могу да помогну дигитални  календари, планери, подсетници. 
Календари су обично део услуга одређених апликација и сервиса (Гугл-календар, Виндоус-лајв календар итд), али се могу наћи и као посебне веб-услуге. Оне су посебно корисне за повремене пројекте и заједничка задужења на одређено време или одређене групе људи и ученика. Такви календари обично су део и других алатки за сарадњу, али постоје и посебни које ћемо приказати у овој врсти. На њих би требало привикавати ученике да их користе и свакодневно за личне, као и школске обавезе. 
Зато ће се у овој врсти веб-алата наћи једноставне листе обавеза, комплексни сараднички календари за пословне потребе, породични и други.

Гуглов распоред (GQueues)

поставио/ла Славица Јурић 16. 7. 2017. 06:37   [ ажурирано 20. 7. 2017. 15:55 ]

Кратак опис и функционалност 

Гуглов алат за управљање обавезама и задацима на први поглед изгледа комплексно, али у основи има једноставне могућности креирања и распоређивања задатака, с низом опција у самим тим задацима. Као и остале Гуглове апликације, и ову можемо да користимо са постојећег Џимејл-налога са којим ћете је повезати. Ово је једна од Гуглових услуга које се плаћају, али са ограниченим могућностима може да се користи и потпуно бесплатно. Након пробне фазе од једног месеца током које можете да опробате све опције, надаље, у бесплатној верзији бићете лишени сарадње, тј. нећете неке задатке моћи додељивати другима. Без обзира на та и још нека ограничења, и у бесплатној верзији можете добро да организујете, пратите и управљате својим обавезама и плановима. Алат има две основне намене: организација задатака које треба да урадимо (Task To Do) и места које планирамо да посетимо (Places to Visit). То нас не спречава, да ми под задацима подразумевамо шта год желимо, па тако можемо да направимо и листу за читање или гледање филмова онлајн.  Организација започиње додавањем задатака (Add Task) у којем имамо могућности да га именујемо, опишемо додатном белешком, закачимо прилог са Гугла или рачунара, налепимо линк, одредимо датум и време извршења или трајања, додамо коментар, одредимо ознаку ради лакшег разврставања и претраживања. Сваки задатак добија свој линк, и можемо га избрисати или накнадно уређивати, дуплирати, архивирати и додати му нови подзадатак. Редослед задатака утврђујемо превлачењем и спуштањем, а ниво (подзадатак) увлачењем. Поред фасцикли и ознака лакшу организацију и претрагу омогућавају нам и различите боје, па сличне задатке или по неком другом критеријуму (хитности, зависности од спољних фактора и слично) можемо да обојимо одређеном бојом.  Ако овај алат повежемо са диском, календаром и поштом, добићемо повећану функционалност Гуглових докумената, календара и поштанског сандучета. Алат и ејсте најбољи кад се користи у комбинацији са осталим Гугловим сервисима.

Намена у образовању 

Алат је одличан за управљање пројектима, али у бесплатној верзији то је немогуће јер губимо сарадничку функцију. Остаје функција управљања сопственим обавезама, а она није небитна и мала. Будући да и наставници и ученици најчешће користе Џимејл, повезивање распореда са својим налогом биће им корисно. Естетска допадљивост и вишеструка функционалност могу да  допринесу бољој организацији и управљању временом. 

Пример 

Поједини задаци су дељиви, и то путем имејла сарадника чиме их, заправо, задужујемо за одређени задатак. То значи да оно што креирамо у овом алату не може да буде видљиво свима и јавно. Примери су, међутим, видљиви у упутствима.  

Упутство 

На Јутјубу постоји више упутстава о раду у овом алату. Предлажемо неколико упутстава.
  • Видео-упутство The GQueues Quick Tour (6,12') на енгл. о главним опцијама алата;  
  • Видео-упутство GQueues Overview (1.45') на енгл. са освртом на основне функције и намене алата;
  • Сликовно упутство на српском језику показује изглед радног окружења и основне опције. За преглед слике у пуној величини, кликните на њу.
https://drive.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0B_0OOnwpceDkUjBnWWVGM2psNjA/view?usp=drive_web


Гуглов чувар (Google Keep)

поставио/ла Славица Јурић 15. 7. 2017. 07:11   [ ажурирано 20. 7. 2017. 15:53 ]

Кратак опис и функционалност 

Након више проба и бета фаза различитих алатки и алата сличне намене, Гугл јена тржиште извео и, надамо се, трајно омогућио овај мини-сервис за чување и организацију белешки и подсетника. Гугл чувар је истовремено алат за подсетник, планер и бележница. У његовом простору, који по организацији личи на Гугл + или Гугл слике,  дуж леве стране смештене су алатке, на врху подаци о власнику налога. У централном делу радног простора смештене су наше белешке. Ту се покрећу нове и прегледају и уређују постојеће белешке. При покретању нове белешке, можемо да бирамо листу набројаних ставки, белешку са сликом и белешку са цртежом. Било коју врсту да одаберемо, могућности са текстом су исте: уносимо назив и текст, ако га набрајамо можемо да га претворимо у поља за потврду. Било да уз те белешке иде и слика или цртеж, опет имамо исте опције са читавом белешком. Можемо да је учинимо подсетником, да је архивирамо, да променимо боју, да додамо слику, да одредимо ознаку, да позовемо сарадника који може да је види и/ или уређује. Ако белешку учинимо подсетником, она ће се наћи и на платформи подсетника. Белешка која је и подсетник добија временска одређења: време подсетника, понављања у времену, начин подсећања.  

Намена у образовању 

На први поглед нам може изгледати да је ово алат намењен наставницима јер су ученици далеко неорганизованији и не воле да се подсећају и да их подсећамо на обавезе. Баш то је разлог да их упутимо на овај алат који сваки власник Џимејл-налога има. Захваљујући опцији позивања сарадника, наставник са више ученика може да подели одређени подсетник или белешку. 

Пример 

Примери су видљиви у упутству.

Упутство 

Гуглов чувар је комплетно преведен на српски, па је лако упознати га и користити. Приложено сликовно упутство приказује радно окружење, врсте белешки и опције са њима. Кликом на слику отворићете је у пуном приказу.
https://drive.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0B_0OOnwpceDkZG4yQnNoY3VBNVE/view?usp=drive_web

Гугл календар (Google calendar)

поставио/ла Непознати корисник 10. 2. 2017. 07:34   [ Ажурирао/ла 3. 5. 2017. 00:57 Славица Јурић ]

Кратак опис и функционалност

Познаваоци Гуглових апликација ће Гугл календар сигурно сврстати у један од најмоћнијих Гуглових сервиса. Спада у основни пакет Гуглових услуга и доступан је свим корисницима џимејл налога. Коришћењем пакета за посао или образовање (које се користе на домену организације) постаје озбиљан алат за организацију рада унутар установе или фирме. На једном налогу могуће је креирати више календара који се, по жељи власника, могу учинити више или мање јавним, делити, извозити и сл. Осим бележења дневних обавеза, Гугл календар је алат помоћу којег врло ефикасно можемо заказивати састанке, достављати дневни ред и радни материјал, заказивати видео састанке путем Гуглове апликације Хенгаут и сл. Могуће га је користити у функције управљања пројектима, дневника рада, организације рада тимова и сл. Постоји много могућности подешавања целог календара, као и појединих догађаја унутар њега (дневни, недељни или месечни приказ, трајање радног дана, понављање догађаја, подсетник, обавештавање, дизајн и сл.) Одлично је повезан са другим Гугловим апликацијама, па се сви подаци из њих могу користити и у календару власника налога (нпр. листе контаката, документи и сл.). Неки послови које смо обавили путем интернета аутоматски ће бити евидентирани у календару. На пример, ако путем интернета купимо карту за авион, у календару ће се појавити сви подаци о лету (термин, број лета, па чак и мапа до аеродрома). Исто се односи на резервисање хотела, летовања и сл. Гуглов календар одлично ради и на мобилним уређајима, а апликација за андроид уређаје може се преузети из Гуглове веб продавнице. Гугл вредно унапређује ову апликацију, па манипулација постаје све бржа, могућности све веће, а дизајн привлачнији. Једна од предности је свакако и доступност ове услуге, као и корисничке подршке, на нашем језику.

Намена у образовању

Гугл календар је могуће користити као алат за организацију рада установе (заказивање састанака, седница, евидентирање догађаја и сл.), али и у раду са ученицима, подесан за заједничко планирање, распоређивање обавеза, провера знања, домаћих задатака, обавештавање и сл. Педагошки гледано, коришћење оваквих и сличних апликација у раду са ученицима веома је корисно и пожељно, јер формира навике, дициплинује, развија вештину планирања и уопште, подстиче одговорност. Тиме наставник остварује васпитне циљеве и међупредметне кометенције.

Упутство

На Гугловом центру за помоћ налазе се текстови на нашем језику који се односе на коришћење Гугл календара.

На Јутјубу налази се већи број видео упутстава намењених корисницима Гугл календара. Видео упутство (23') односи се на новију верзију календара. 

Погледајте Основно упутство за коришћење Гугл календара на српском језику из наше базе упутстава.

Уради, урађено (Do it, done)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 18. 1. 2017. 00:18 Славица Јурић ]

Кратак опис и функционалност

Симпатични визуелно обогаћен планер-подсетник функционише тако што унесете списак обавеза, а када их обавите кликнете на њих и биће прецртане. Додатним кликом уклањате их са списка. Када завршите са уносом, кликнете два пута на списак обавеза и подсетник је готова. Постоји и могућност одабира теме, штампања, дељења сачињеног подсетника са другима и његово уграђивање у сајт или блог. На почетној страници кликните на направи нови списак (make fresh new list) и направите свој списак обавеза. Регистровање није неопходно, што чини овај алат изузетно једноставним и приступачним.

Намена у образовању

Опција уграђивања у блог може бити посебно занимљива наставницима, јер тако могу да подсећају ученике или сараднике на обавезе у вези са пројектима.

Примери

Активности израде блога урађене су у планеру Уради, урађено.

Урадити (Todo-ly)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 21. 3. 2015. 06:22 Славица Јурић ]

Кратак опис и функционалност

Урадити (Todo) је алат који служи за прављење листи обавеза и задатака. Може да буде од користи како наставницима, тако и ученицима. Као и код других онлајн алата, предност му је што је приступ могућ где год да се налазите, довољно је само да сте повезани на интернет. Прво се морате регистровати, а одмах након регистрације, алат ће вам понудити да испробате четири опције: креирање листе, пребацивање ставки из једног пројекта у други, прилажење иконици помоћу миша за увид у већи број опција и реорганизовање и креирање подлисти. Када штиклирате неку од ових опција, она ће нестати, а са леве стране ћете моћи у пракси да испробате све наведено. У менију са леве стране ћете наћи неке већ предложене листе кућа (Home), учити (Study), лично (Personal), списак за куповину (Shopping List). Мoжете их обрисати тако што ћете кликнути на опције у оквиру њих, са десне стране и одабрати опцију избриши (Delete). Нову листу креирате кликом на додај нов пројекат (Add New Project). Кликом на назив нове листе на средини екрана уписујете обавезе везане за њу. Након сваке уписане обавезе кликните на додај (Add) са десне стране. Такође можете да одредите и крајњи рок за испуњење обавезе тако што ћете кликнути на одреди крајњи рок (Set due date) са десне стране екрана, а затим на сачувај (Save). Такође са десне стране, када приђете курсором, уочићете опције, где можете да одредите приоритет сваке обавезе, тако што ћете јој доделити број, а можете је и избрисати. Занимљива је и опција данас (Today), која вам приказује све обавезе предвиђене за тај дан. Овај алат прихвата наша писма и визуелно је привлачан, а опет крајње једноставан. Тако можете да одредите посебну иконицу за сваки списак обавеза, од понуђених иконица у оквиру алата. Недостатак му је што само у плаћеној верзији има могућност дељења, али и опције бесплатне верзије задовољавају потребе већине корисника.

Намена у образовању

Његова примена је иста као и код већине онлајн планера: лакша, бржа и боља организација пословних и приватних обавеза и искључивање могућности да се нека од обавеза заборави.

Примери

С обзиром на то да само плаћена верзија овог алата има могућност дељења, није могуће јавно поделити пример наше листе обавеза, коју смо истражујући овај алат креирали.

Ег-тајмер (E.ggtimer)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 21. 3. 2015. 06:28 Славица Јурић ]

Кратак опис и функционалност

У логоу и називу овог алата крије се реч јаје (egg). То указује на две ствари везане за овај алат: Као прво, у питању је мерач времена, сличан мерачима у кухињи, а додатна сличност лежи и у крајњој једноставности овог алата. Без икакве регистрације и компликоване процедуре, само у поље на средини уместо понуђене цифре 5 унесете колико минута желите да мерач одбројава и када време које сте задали истекне, огласиће се аларм. На самом алату постоји још неколико опција у виду унапред програмираних тајмера, као што су јутарњи аларм (morning) и прање зуба (brushteeth).

Намена у образовању

Може се применити у свакодневном раду, ако нам је ограничено време за неку активност или у току часа, уколико желимо да се посветимо раду са ученицима и да се не оптерећујемо гледањем на сат.

Примери

Ево како изгледа одбројавање помоћу овог мерача за десетоминутну активност.

Кози (Cozi)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 9. 2. 2017. 08:13 Славица Јурић ]

Кратак опис и функционалност

У питању је онлајн планер, најпре намењен породицама, али га могу користити и наставници у раду са групом ученика. Алат је врло популаран у Америци, нарочито код корисника који га користе за планирање породичних обавеза. Бесплатна верзија пружа основне функције, а плаћена и неке додатне опције, не толико неопходне, на пример додатне подсетнике и подршку и на њој се не приказују рекламе. Регистрација је неопходна и врши се тако што се укуца и-мејл адреса у прозор на средини екрана. Отвориће се прозор где уносите име, презиме, породичну шифру (што значи да ће је сви у породици или групи користити), поштански код (није битно који) и на крају означите опцију где се слажете са условима коришћења сајта. На самом алату можете између осталих користити опције календар,(calendar) где уносите одређену обавезу, листе обавеза (to do) и поруке (messages). У оквиру подешавања додајете чланове, њихова имена и и-мејл адресе. Када уносите обавезе, куцате их у предвиђено поље, а обављену обавезу чекирате и она је прецртана. Дакле, поступак је сличан као код већине веб алата овог типа. Алат има и могућност додавања породичне или неке друге фотографије на вашу почетну страну планера, а добро је и то што је повезан са Гугл календаром, уколико сте већ навикли да користите тај алат. Постоји и верзија за мобилне телефоне, уколико вам више одговара овај уређај.

Намена у образовању

Опција слања и-мејлова члановима породице или одређеној групи, на пример члановима секције или неког тима, се чини најпогоднијом за примену у настави, јер тако можемо да подсетимо ученике или колеге на одређене обавезе у оквиру задатка или пројекта.

Примери

На сервисима овакве врсте због рада са члановима породице или сарадницима у безбедном окружењу, групе су затворене и пример коришћења може се видети само ако смо чланови неке групе. 

Упутство

Видео упутство (6,32') на енглеском језику довољно је за основно сналажење на овом алату. 

Сети се млека (Remember the milk)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 21. 3. 2015. 10:48 Славица Јурић ]

Кратак опис и функционалност

Ако сте заборавни (аутор програма је, изгледа, заборављао да купи млеко), онда је овај подсетник одличан за вас јер функционише на свим уређајима. Повезан је са и са календаром, а може се повезати и са Аутлук-поштом, Гугл налогом, Твитером и алатом Вечни нотес (Evernote). Такође је доступан и за различите верзије мобилних уређаја. У језичким изборима можете изабрати српски (босански). Да бисте користили овај алат морате да се региструјете, с тим што осим класичне регистрације путем и-мејла имате и могућност повезивања преко Гугл мејла или Фејсбук налога. Бесплатна верзија нуди прегршт опција, а плаћена има додатну подршку и могућност синхронизације планера на свим уређајима. У оквиру планера креирате подсетник, по испуњењу обавеза можете поред њега да одаберете опције завршено (complete) или одложи (postpone). Задатке додајете путем опције Додај задатак (Add task). Нарочито је занимљива опција подешавања подсетника за испуњавање одређене обавезе (Reminder), коју сами подешавате да ли ће вас подсетити на дан када треба да урадите нешто или неколико дана пре. Када направите неки списак обавеза, можете га поделити са другима путем опције подели (share), а уколико је неко други са вама поделио задатак или листу, добићете обавештење о томе у сандучету са примљеним порукама (inbox).

Намена у образовању

Алат је сараднички, па га можете поделити са колегама односно са ученицима, које ћете подсетити на обавезе. Подешавање аларма вам такође може помоћи да на време подсетите ученике на обавезе, а велика је предност и то што апликација постоји и за мобилне уређаје, који су све популарнији код млађих генерација.

Упутства

За овако једноставан алат нема потребе писати упутство, али уколико сматрате да вам је потребно објашњење, можете погледати кратак видео запис на енглеском језику.

Дневни задаци (Assign-A-Day)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 21. 3. 2015. 10:50 Славица Јурић ]

Кратак опис и функционалност

Дневни задаци је једноставан и бесплатан алат, чија је главна функција побољшавање комуникације између ученика и наставника и лакше одређивање задатака и датума њиховог обављања. Наставник креира календар за сваки свој разред и додаје задатке које ученици могу да виде.Календар садржи име наставника, назив календара, датум, назив задатка односно обавезе и његов опис. Нове опције укључују и могућност приказа задатака током више датума, могућност сарадничког рада са другим наставницима на једном календару и дуплирање и могућност измене календара. Регистрација је неопходна, а за претрагу календара ученик мора да унесе број календара (Calendar ID) или презиме наставника (Teacher Last Name) или пак предмет за који је календар везан (Calendar Subject). Важно је знати и да је овај алат заиста првенствено намењен школама и наставницима и њиховој сарадњи са ученицима и колегама. У складу са тим, једино такве планере можете да креирате, док ће лични календари бити избрисани, као и календари, који се не користе две недеље. Уколико желите само да испробате могућности овог планера, додајте називу свог календара реч Демо (Demo).

Намена у образовању

Подсетника за ученике када треба да изврше своје обавезе и задатке, никада није превише. Важно је придржавати се назначених датума, јер се тако код ученика развија осећај одговорности и боље организованости.

Примери

Пример календара направљеног у овом алату са именом наставника, називом календара и задатком.

Дорис (Doris)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 21. 3. 2015. 13:30 Славица Јурић ]

Кратак опис и функционалност

Дорис је врло једноставан алат који омогућава ученицима и наставницима да планирају своје обавезе и да направе њихов распоред. Задацима се могу одредити и приоритети, а списак обавеза се може и одштампати помоћу опције одштампај (Print). Алат прихвата оба наша писма и да бисте га користили, морате се регистровати на уобичајен начин. Своје обавезе и задатке можете груписати, тако што креирате групе помоћу опције креирај групу (Create group). У оквиру сваке групе можете додати неограничен број задатака тако што ћете унети назив у поље додај нови задатак (Create new item), а затим кликнути на додај (Add). Сваки задатак садржи опис (Description)и белешку (Notes). Иако се овај алат не издваја превише у мору добрих планера, његови аутори истичу као његове највеће предности једноставност и брзину коришћења и то што је алат доступан на 14 језика, међу којима се, нажалост, још увек не налази српски. Аутори такође истичу да су отворени за предлоге корисника и да су неке од најбољих идеја добили управо од њих.

Намена у образовању

Примена алата је једнака примени већине планера, увек доступно, лако и прегледно организовање обавеза и њихово груписање у зависности од приоритета. Оно што га донекле издваја је једноставност.

Примери

Већ на почетној страници алата у доњем делу екрана, имате неколико примера употребе планера Дорис.

1-10 of 10