Гугл календар (Google calendar)

поставио/ла Непознати корисник 10. 2. 2017. 07:34   [ Ажурирао/ла 3. 5. 2017. 00:57 Славица Јурић ]

Кратак опис и функционалност

Познаваоци Гуглових апликација ће Гугл календар сигурно сврстати у један од најмоћнијих Гуглових сервиса. Спада у основни пакет Гуглових услуга и доступан је свим корисницима џимејл налога. Коришћењем пакета за посао или образовање (које се користе на домену организације) постаје озбиљан алат за организацију рада унутар установе или фирме. На једном налогу могуће је креирати више календара који се, по жељи власника, могу учинити више или мање јавним, делити, извозити и сл. Осим бележења дневних обавеза, Гугл календар је алат помоћу којег врло ефикасно можемо заказивати састанке, достављати дневни ред и радни материјал, заказивати видео састанке путем Гуглове апликације Хенгаут и сл. Могуће га је користити у функције управљања пројектима, дневника рада, организације рада тимова и сл. Постоји много могућности подешавања целог календара, као и појединих догађаја унутар њега (дневни, недељни или месечни приказ, трајање радног дана, понављање догађаја, подсетник, обавештавање, дизајн и сл.) Одлично је повезан са другим Гугловим апликацијама, па се сви подаци из њих могу користити и у календару власника налога (нпр. листе контаката, документи и сл.). Неки послови које смо обавили путем интернета аутоматски ће бити евидентирани у календару. На пример, ако путем интернета купимо карту за авион, у календару ће се појавити сви подаци о лету (термин, број лета, па чак и мапа до аеродрома). Исто се односи на резервисање хотела, летовања и сл. Гуглов календар одлично ради и на мобилним уређајима, а апликација за андроид уређаје може се преузети из Гуглове веб продавнице. Гугл вредно унапређује ову апликацију, па манипулација постаје све бржа, могућности све веће, а дизајн привлачнији. Једна од предности је свакако и доступност ове услуге, као и корисничке подршке, на нашем језику.

Намена у образовању

Гугл календар је могуће користити као алат за организацију рада установе (заказивање састанака, седница, евидентирање догађаја и сл.), али и у раду са ученицима, подесан за заједничко планирање, распоређивање обавеза, провера знања, домаћих задатака, обавештавање и сл. Педагошки гледано, коришћење оваквих и сличних апликација у раду са ученицима веома је корисно и пожељно, јер формира навике, дициплинује, развија вештину планирања и уопште, подстиче одговорност. Тиме наставник остварује васпитне циљеве и међупредметне кометенције.

Упутство

На Гугловом центру за помоћ налазе се текстови на нашем језику који се односе на коришћење Гугл календара.

На Јутјубу налази се већи број видео упутстава намењених корисницима Гугл календара. Видео упутство (23') односи се на новију верзију календара. 

Погледајте Основно упутство за коришћење Гугл календара на српском језику из наше базе упутстава.

Comments