Гуглов чувар (Google Keep)

поставио/ла Славица Јурић 15. 7. 2017. 07:11   [ ажурирано 20. 7. 2017. 15:53 ]

Кратак опис и функционалност 

Након више проба и бета фаза различитих алатки и алата сличне намене, Гугл јена тржиште извео и, надамо се, трајно омогућио овај мини-сервис за чување и организацију белешки и подсетника. Гугл чувар је истовремено алат за подсетник, планер и бележница. У његовом простору, који по организацији личи на Гугл + или Гугл слике,  дуж леве стране смештене су алатке, на врху подаци о власнику налога. У централном делу радног простора смештене су наше белешке. Ту се покрећу нове и прегледају и уређују постојеће белешке. При покретању нове белешке, можемо да бирамо листу набројаних ставки, белешку са сликом и белешку са цртежом. Било коју врсту да одаберемо, могућности са текстом су исте: уносимо назив и текст, ако га набрајамо можемо да га претворимо у поља за потврду. Било да уз те белешке иде и слика или цртеж, опет имамо исте опције са читавом белешком. Можемо да је учинимо подсетником, да је архивирамо, да променимо боју, да додамо слику, да одредимо ознаку, да позовемо сарадника који може да је види и/ или уређује. Ако белешку учинимо подсетником, она ће се наћи и на платформи подсетника. Белешка која је и подсетник добија временска одређења: време подсетника, понављања у времену, начин подсећања.  

Намена у образовању 

На први поглед нам може изгледати да је ово алат намењен наставницима јер су ученици далеко неорганизованији и не воле да се подсећају и да их подсећамо на обавезе. Баш то је разлог да их упутимо на овај алат који сваки власник Џимејл-налога има. Захваљујући опцији позивања сарадника, наставник са више ученика може да подели одређени подсетник или белешку. 

Пример 

Примери су видљиви у упутству.

Упутство 

Гуглов чувар је комплетно преведен на српски, па је лако упознати га и користити. Приложено сликовно упутство приказује радно окружење, врсте белешки и опције са њима. Кликом на слику отворићете је у пуном приказу.
https://drive.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0B_0OOnwpceDkZG4yQnNoY3VBNVE/view?usp=drive_web

Comments