Гуглов распоред (GQueues)

поставио/ла Славица Јурић 16. 7. 2017. 06:37   [ ажурирано 20. 7. 2017. 15:55 ]

Кратак опис и функционалност 

Гуглов алат за управљање обавезама и задацима на први поглед изгледа комплексно, али у основи има једноставне могућности креирања и распоређивања задатака, с низом опција у самим тим задацима. Као и остале Гуглове апликације, и ову можемо да користимо са постојећег Џимејл-налога са којим ћете је повезати. Ово је једна од Гуглових услуга које се плаћају, али са ограниченим могућностима може да се користи и потпуно бесплатно. Након пробне фазе од једног месеца током које можете да опробате све опције, надаље, у бесплатној верзији бићете лишени сарадње, тј. нећете неке задатке моћи додељивати другима. Без обзира на та и још нека ограничења, и у бесплатној верзији можете добро да организујете, пратите и управљате својим обавезама и плановима. Алат има две основне намене: организација задатака које треба да урадимо (Task To Do) и места које планирамо да посетимо (Places to Visit). То нас не спречава, да ми под задацима подразумевамо шта год желимо, па тако можемо да направимо и листу за читање или гледање филмова онлајн.  Организација започиње додавањем задатака (Add Task) у којем имамо могућности да га именујемо, опишемо додатном белешком, закачимо прилог са Гугла или рачунара, налепимо линк, одредимо датум и време извршења или трајања, додамо коментар, одредимо ознаку ради лакшег разврставања и претраживања. Сваки задатак добија свој линк, и можемо га избрисати или накнадно уређивати, дуплирати, архивирати и додати му нови подзадатак. Редослед задатака утврђујемо превлачењем и спуштањем, а ниво (подзадатак) увлачењем. Поред фасцикли и ознака лакшу организацију и претрагу омогућавају нам и различите боје, па сличне задатке или по неком другом критеријуму (хитности, зависности од спољних фактора и слично) можемо да обојимо одређеном бојом.  Ако овај алат повежемо са диском, календаром и поштом, добићемо повећану функционалност Гуглових докумената, календара и поштанског сандучета. Алат и ејсте најбољи кад се користи у комбинацији са осталим Гугловим сервисима.

Намена у образовању 

Алат је одличан за управљање пројектима, али у бесплатној верзији то је немогуће јер губимо сарадничку функцију. Остаје функција управљања сопственим обавезама, а она није небитна и мала. Будући да и наставници и ученици најчешће користе Џимејл, повезивање распореда са својим налогом биће им корисно. Естетска допадљивост и вишеструка функционалност могу да  допринесу бољој организацији и управљању временом. 

Пример 

Поједини задаци су дељиви, и то путем имејла сарадника чиме их, заправо, задужујемо за одређени задатак. То значи да оно што креирамо у овом алату не може да буде видљиво свима и јавно. Примери су, међутим, видљиви у упутствима.  

Упутство 

На Јутјубу постоји више упутстава о раду у овом алату. Предлажемо неколико упутстава.
  • Видео-упутство The GQueues Quick Tour (6,12') на енгл. о главним опцијама алата;  
  • Видео-упутство GQueues Overview (1.45') на енгл. са освртом на основне функције и намене алата;
  • Сликовно упутство на српском језику показује изглед радног окружења и основне опције. За преглед слике у пуној величини, кликните на њу.
https://drive.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0B_0OOnwpceDkUjBnWWVGM2psNjA/view?usp=drive_web


Comments