Шкработина (Doodle)

поставио/ла Славица Јурић 20. 2. 2015. 20:23   [ ажурирано 9. 2. 2017. 08:28 ]

Кратак опис и функционалност

Шкработине или маргиналије овакав, помало пежоративан, назив имају вероватно зато што се брзо и лако заказује састанак/ догађај, а не зато што је то нешто маргинално и без реда и смисла. Изузетно је популаран и често се користи због брзине и лакоће заказивања, иако у бесплатној верзији има ограничења, па тако не можете позвати више од 20 корисника. То одмах значи да за озбиљне вишедневне догађаје, конференције и слично, не можете користити овај алат, али можете за састанке тимова, радних тела и других организованих група које имају мање од 20 чланова. Да бисте користили овај алат у бесплатној верзији, морате се регистровати, заказати неки догађај, макар пробно, и затим при следећем пријављивању унети код (неколико бројева) који вам сервис шаље на имејл-адресу. На свом налогу можете да подесите повезивање својих контаката са овим сервисом (Connect your address book) како би вам слање позивница било олакшано, избором, а не укуцавањем; да подесите своју приватну странице () за дигитални сусрет ваших сарадника и вас и на тај начин персонализујете своје позивнице; да закажете састанак или неки други догађај. Заказивање се одвија у четири корака. У основним информацијама наведемо наслов, опис место; у подешавањима распореда одаберемо датум у време; у подешавањима бирамо додатне могућности интеракције са позванима: да потврде долазак на различите начине, да не виде резултате и слично, али у бесплатној верзији упитници за интеракцију сведени су на пуко чекирање; на последњем кораку позивамо до 20 учесника уносећи њихове имејлове. Ограничење у броју учесника може да се надокнади слањем јавног линка позивнице путем друштвених мрежа, имејла итд. али онда немамо јасну информацију о томе ко ће се одазвати. Креиране позивнице можемо накнадно да уређујемо, бришемо, отказујемо.

Намена у образовању

Како овакав начин обавештавања може да функционише и где може да профункционише у школском животу можемо да сазнамо ако прво покушамо да позовемо колеге на састанак тима; па постепено ученике на додатан час, званице на школску приредбу, родитеље на састанак...

Пример

Промоција књиге пробно је заказана путем овог алата. Обавештења позванима стижу на имејл и кликом на линк одводе их до странице на којој потврђују своје присуство.

Упутства

На слици испод смештен је снимак екрана - радног окружења при заказивању догађаја.

Кликом на снимак екрана отворићете га у пуној величини.


Comments