Управљање пројектима


Управљање пројектима захтева комплексне алате јер у себи обједињују више алатки: календар са планером и листама задатака, сарадничке странице (вики), форум за дискусије, складиште пројектне документације и слично. Већина алата за ове намене омогућава формирање мањих тимова у оквиру великог, а подразумевано је да има менаџера који је администратор тима на самом сервису. Обавештења о догађањима и обавезама стижу путем имејла. Неки озбиљни алати захтевају искључиво пословне имејл-адресе и назив фирме при регистрацији. Због своје комплексности, популарности и опште прихваћености пројекта као начина планирања, рада и финасирања, ови алати су ретко кад потпуно бесплатни. Обично постоји лимит или у броју чланова тима, или у броју пројеката. Но, зато их на интернету има толико да сваки пројекат можемо да покрећемо у новом алату. 
Осим за управљање пројектима, они једноставнији корисни су за пројектну наставу. Постоје читави управљачки системи, урађени по шаблонима потребним за ваљан пројекат у свим његовим фазама, а постоје, опет, слободни, шаблонима неспутани алати који омогућавају вођење, рад и праћење напредовања пројекта, па и у школи, било да је реч о школском пројекту, било о пројектној настави.

Битрикс 24 (Bitrix24)

поставио/ла Непознати корисник 24. 11. 2016. 03:37   [ Ажурирао/ла 3. 5. 2017. 00:58 Славица Јурић ]

Опис и функционалност

Битрикс 24 је веома богат веб-алат намењен компанијама, установама и другим организацијама. Обухвата алатке за унутрашњу организацију фирме, евиденцију запослених и одсуствовања, формирање радних тимова, планирање послова, управљање пројектима, израду извештаја по разним критеријумима, комуникацију и још много тога. Допуњен је занимљивим алаткама за гласање, телефонирање, креирање виџета фирме, креирање отвореног канала за комуникацију са клијентима и сл. али неке од ових функција доступне су само у плаћеној верзији. Такође, Битрикс 24 може се повезати са низом апликација које су доступне у веб-продавници. Велики складишни простор омогућује чување и дељење огромног броја датотека у разним форматима, укључујући фотографије и видео записе. Унутар овог веб-алата могућа је и сама израда нових датотека (докумената, табела и презентација), при чему се корисник опредељује да ли ће користити Гуглове, Мајкрософтове или Битриксове алатке. Није претерано рећи да Битрикс 24 може бити права база података једне организације. Уобичајене алатке које има већина сличних веб-алата, попут складишта докумената, календара, дефинисања послова, рокова и задужења и сл. у овом алату су унапређене и функционално и естетски. Основни приказ богат је пречицама по рубовима екрана које омогућују брзо кретање кроз овај веб-алат. Битрикс 24 доступан је у бесплатној и неколико плаћених верзија. У бесплатној верзији број корисника унутар организације није ограничен, складишни простор је ограничен на 5 гигабајта, док је број пословних алата у употреби ограничен на 12, што бесплатну верзију чини сасвим довољном за мање организације. Подршка веома добро функционише. Осим лако доступних опција помоћи са упутствима, постоји и могућност контакта са службом за подршку. На интернету се може преузети и десктоп апликација за Битрикс 24.

Намена у образовању

Битрикс 24 употребљив је, пре свега, у организацији рада образовне установе и може бити користан алат за менаџмент. Такође, одељењске старешине могу видети овај алат као употребљив у управљању одељењем и сарадњи са родитељима. У раду са ученицима може се користити као алат за комуникацију и сарадњу, али ће у том случају већина функција вероватно остати неискоришћена. Међутим, за старије ученике алат је могуће користити у функције учења пословних вештина, нарочито у школама које образују кадрове усмерене на управљање и администрацију.

Упутство

На Јутјубу налази се велики број упутстава које се односе на руковање овим алатом. Једна од најобимнијих је званична Плеј листа са 72 видео упутства.

Асана (Asana)

поставио/ла Непознати корисник 25. 10. 2016. 13:58   [ Ажурирао/ла 3. 5. 2017. 00:58 Славица Јурић ]

Кратак опис и функционалност

Асана је алат за тимски рад и управљање пројектима богатих могућности: за креирање пројеката и њихово праћење, постављање задатака са задужењима и роковима, прилагање докумената, комуникацију и сл. 
Приликом отварања налога на Асани, добијамо могућност креирања тимског радног простора. Са једног налога можемо отворити више радних простора које смо наменили различитим тимовима, а у сваком од њих можемо имати различите сараднике и пројекте. У оквиру радног простора једног тима могуће је креирати више пројеката са разноврсним задацима, роковима, задужењима. Могуће је прилагати документа потребна за рад тима, а преглед послова доступан је и у тимском календару. Конверзација чланова тима омогућена је порукама са могућношћу одговарања, попут оних на социјалним мрежама. 
Асана је понуђена у бесплатној и плаћеној верзији. У бесплатној верзији имамо могућност покретања неограниченог броја задатака, пројеката и дискусија, али је број сарадника ограничен на 15, као и неке функције видљиве на контролној табли.
У плаћеној верзији доступне се значајно веће могућности: неограничен број сарадника, администраторска контрола, појединачно ограничавање видљивости, прилагођени блокови на контролној табли, извоз података, приоритетна подршка и сл.
Највећа мањкавост бесплатне верзије Асане је немогућност администраторске контроле. Чланови тима имају исте дозволе над регулисањем чланства и садржаја као и власник, односно особа која је креирала радни простор и пројекат. Такође, бесплатна верзија не даје могућност селекције видљивости садржаја у зависности од пројекта. Сви садржаји на једном радном простору видљиви су свим члановима тима, независно од тога да ли су укључени у неки пројекат или не. 
И поред великог броја могућности које Асана пружа, манипулација овим алатом помало је збуњујућа. Приликом отварања странице, власнику налога нису видљиве све новости. Потребно је појединачно отварати радни простор сваког тима да бисмо видели нове постове, задужења и сл, што је донекле непрактично ако радимо у више тимова. Оваква концепција захтева доста времена за навикавање на овај алат, као и приличну концентрацију при раду, чиме губи на привлачности. 

Намена у образовању

Асана може бити корисна за планирање, поделу посла и праћење активности једног тима, било да је у питању наставнички тим или тим ученика. Погодност која доприноси праћењу рада тима је тимски календар у којем су обележени рокови за поједине задатке, што овај алати чини практичним за рад са ученицима. Занимљивост везана за задатке односи се на могућност чланова да обележе задатак који им се посебно допада, што даје простор да се подела послова изврши према личним афинитетима. 

Упутство

Плеј листа са туторијалима коју је поставио Асана тим на Јутјуб;
Упутства са официјелног Асана веб-сајта;
Испод се налази презентација са основним упутством на српском језику коју можете погледати или преузети из наше базе упутстава. 


Гитхаб (Github)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 21. 3. 2015. 13:38 Славица Јурић ]

Кратак опис и функционалност

Врло необичан управљач пројектима, у развоју је, отвореног кода, па су позвани сви корисници да повратним информацијама дају сугестије за отклањање грешака и даље усавршавање по потребама корисника. Има плаћену и бесплатну верзију, а једина разлика је што у бесплатној верзији не можете имати приватне репозиторијуме. Његова необичност је највише у терминологији понуда. Креирањем репозиторијума, добијате код за њега, могућност оснивања мреже сарадника (Network), преглед захтева за прикључивање тој мрежи (Pull Requests), артикле (issues) који су уствари коментари и дискусије, вики са свим особинама вики-алата; графички прикази активности и прегледа; на крају подешавања у којем дајете име свом репозиторијуму и бирате шта ћете од понуда користити, а најбоље је све. У подешавањима можете изабрати и да аутоматски генеришете или ручно направите свој пројекат у веб-страницу. Заиста несвакидашње понуде за алате овог типа.

Намена у образовању

Иако се сврстава у сервисе за управљање пројектима, највише личи на познате вики-алате, па се тако може и користити: за сарадничке пројкете, поготово дугорочне и са неограниченим бројем учесника и сарадника, код којих нема потребе за тајношћу договора и рада јер је све јавно у бесплатној верзији. Рецимо, са ученицима се може организовати клуб читалаца или друге врсте клубова и ваннаставних активности за које је и пожељно да буду јавни.

Примери

Пример започетог пројекта о образовним концептима урађеног у алату Гитхаб.

Једина канцеларија (Onlyoffice)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 27. 4. 2015. 14:57 Славица Јурић ]

Кратак опис и функционалност

Некадашњи сараднички сет алатки за управљање тимским пословима Тим-лаб (TeamLab) здружио се са још једном кућом и настао је пакет сарадничких канцеларијских алата који такође укључује сарадњу. Једина канцеларија је сјајан алат са вишеструким могућностима, идеалан за све врсте тимских радова, препоручљив за оне дуготрајне и строго структуриране што значи - за пројекте. Овај алат вам омогућава да управљате пројектом, организујући документа и сараднике на једном месту и нудећи вам простор за складиштење докумената на свом облаку, отуда, претпостављамо и назив Једина канцеларија. С обзиром на то да је првенствено намењен малим предузећима, овај алат се плаћа, међутим, добра вест је да га можете користити пробно, бесплатно, 30 дана, а уколико сте непрофитна организација, можете им се обратити путем ове хипервезе и они ће вам омогућити бесплатно коришћење. Једина ограничења, која у том случају важе, је да број корисника не прелази 1000 и добијате до 2 гигабајта простора на њиховом диску. Шта вам овај алат нуди? Могућност постављања и мењања докумената, ексел табела, презентација, дискусије, организовање задатака, одређивање рокова, креирање извештаја, четовање и још много тога. Када се региструјете на уобичајен начин, добићете и-мејл којим треба да потврдите регистрацију. Након тога већ можете да креирате свој први пројекат тако што ћете у горњем левом углу ићи на опцију одабери (Choose), затим на пројекти (Projects) и на опцију започни нови пројекат (Start new project). Затим уносите назив пројекта, кратак опис, одређујете пројекта менаџера у случају да већ имате окупљен тим људи на овом порталу, бирате сараднике, додајете задатак и одређујете крајњи рок за његово извршавање. Такође можете одредити да ли ће пројекат бити приватан или видљив свима са којим сарађујете. Радно окружење је веома једноставно и врло лако ћете се на њему снаћи. Све опције су вам са леве стране, има пуно објашњења у делу помоћ (Help), постоји и форум, а творци алата отворени су и за предлоге корисника у делу повратне информације (Feedback). 

Намена у образовању

Због своје комплексности алат није препоручљив за најмлађе ученике, али за средњошколце и студенте, као и за наставнике међусобно одличан је. Може се користити у пројектима и пројектној настави. Све фазе пројекта могуће је обухватити овим алатом .Једина канцеларија заиста делује као озбиљан алат, за озбиљне пројекте, са пуно опција и јаком подршком, те га свакако препоручујемо стручним друштвима и сличним организацијама, које помоћу њега лакше могу организовати задатке у оквиру неког пројекта.

Примери

Пошто морате бити регистровани и члан тима да бисте видели како изгледа један пројекат, показаћемо вам како изгледа радно окружење, приликом креирања новог пројекта. 
https://docs.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0BxwCTPRt7xcKUzcxcUk5R0dNVjQ/edit?usp=drive_web


Упутство

На самом сајту постоји прегршт видео записа, који објашњавају појединачне опције овог алата, те вам, уколико сте заинтересовани да га користите за управљање пројектом, препоручујемо да их погледате.

Главне белешке (Notestar)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 21. 3. 2015. 14:39 Славица Јурић ]

Кратак опис и функционалност

У опусу алата сајта За наставнике налази се овај програм погодан за организацију и праћење истраживачких подухвата. Алат представља спој веб-обележивача и анотација те прављење веб-библиографија. На самом почетку инсталира се на прегледач дугме-додатак за овај алат, тако што превучете иконицу алата, коју видите на почетној страни, у претраживач. Тек онда се региструјете и започињете са радом. Сарадничка природа и могућност управљања разредом путем постојања посебног наставничког налога и придружених налога ученика, учинила је да овај алат ипак разврстамо у пројектне сарадничке алате. Наставник на свом налогу креира разреде и уписује ученике одређујући им корисничко име и лозинку. Затим може да креира пројекте, за појединачне ученике или читаве групе. Даје назив пројекту, описује га, па потом дефинише задатке за сваког појединачног ученика. У прегледу пројекта види се задатак сваком ученику, а најбитнија опција је напредовање (Progress) из које се види шта ученик ради: његове белешке и библиографија у два формата. Наставник може да пошаље поруку ученику било као помоћ, подсетник или опомену, као и ученик наставнику поруку у којој помоћ тражи, или позива на преглед урађеног, а може и да провери аутентичност добијеног писаног материјала. Такође, ученици из исте групе, могу и међусобно да комуницирају. Ученици могу и да креирају подгрупе за теме којима се баве у оквиру пројекта, да хватају белешке и да их лако штампају, као и да додељују теме члановима своје групе.

Намена у образовању

Алат представља одличну припрему за бављење истраживачким и научним радом, и контролу процеса истраживања и негује етичан однос према веб-изворима.

Примери

Затвореност група гарантује приватност и сигурност, али онемогућава да се види пример.

Трело (Trello)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 5. 9. 2016. 23:46 Славица Јурић ]

Кратак опис и функционалност

Иако на први поглед делује помало разуђено, Трело је врло прецизан алат и једнако једноставан. Служи за организацију и поделу послова у тиму или групи и посредством њега се буквално може управљати свим фазама пројекта од почетка до краја. Почетне задате три колоне (планирано, у раду, урађено) можете мењати према својим потребама и додавати нове колоне. Чланове сараднике позивате већ током формирања табле или касније. Свака колона омогућава уношење нових картица које се отварају у новом прозору и садрже читав низ опција за додавање; коментара, свих врста прилога, чек-листи, задатака којима придружујете оне чланове који би требало да обаве те задатке, утврђеним датумима и роковима за обављање посла ако додате календар. На тај начин, прегледно, у колонама имаћете само називе одређеног посла или нечег другог за шта користите овај алат, а све детаље сазнајете и видите кликом на ту картицу кад се у новом прозору отварају све ставке везане за ту картицу. Да не би долазило до гужве, неактуелне картице архивирамо у посебно складиште, одакле се увек могу активирати поново на таблу или потпуно избрисати. Читава табла, као свака поједина картица може се поделити путем линка, штампати и извести на рачунар. Приликом додавања прилога, омогућено је интегрисање са сервисима као што су Гугл диск, Дропбокс и Бокс.

Намена у образовању

Трело може да послужи као менаџер пројекта и заједничких послова с ученицима или с колегама. Штавише, може се читава секција или неки додатни рад с ученицима током читаве године водити у Трелу, као затворена или јавна група. Његова једноставност, прегледност и допадљивост не остављају равнодушним никога.

Примери

Пример једног започетог пројекта у овом алату: Међушколски пројекат "На данашњи дан". 

Упутство

Детаљно текстуално упутство у ПДФ формату, које можете прегледати и преузети.

Стаклене коцке (Glasscubes)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 21. 3. 2015. 14:42 Славица Јурић ]

Кратак опис и функционалност

Стаклене коцкице је беспрекоран алат за рад на пројекту и управљање њиме. Намењен је раду у мањим групама. Мањкавост му је што имате свега 30 дана да га користите бесплатно,  а након тога, ако вам се допада, моате га платити. По естетици и функционалности, овај алат изгледа као да је Гуглов, а и јесте повезан са Гугл-документима и календаром па ће вам при креирању првог радног простора понудити да га синхронизујете са Гугл-документима и календаром. Планиране активности ће се тада приказивати и подсећати учеснике преко Гугл-календара, а Гугл-документе лако и брзо можете делити у овом алату. У области свог налога уређујете информације о себи и позивате сараднике и управљате њима дајући им дозволе. Добро је одмах на почетку позвати сараднике јер при даљем раду одмах можете одређивати који задатак, ресурс, порука, упитник итд је коме видљива или намењена. Алат има 4 картице: контролну таблу (Dashboard), датотеке (Files), радни простор (Workspaces) и контакте (Connect). У Контролној табли су приказани ваши радни задаци са радних простора, са календаром, и паузе. У паузама, занимљиво, имате могућност писања порука читавој групи или појединцима и креирање упитника. У картици Датотека можете креирати фасцикле у које постављате различите датотеке, можете поставити датотеку са свог рачунара, а можете креирати нову текст-датотеку (Whiteboard), која има богат уређивач, добијате линк за тај документ и можете га делити и учинити видљивим за појединце, цео тим или видљив свима јавно на вебу. Осим тога можете поставити једноставно линк до Гугл-документа и на исти начин одредити његову видљивост и приватност. Картица радни простор (Workspaces) нуди највише могућности за тимски рад на пројекту, а нуди баш све што је једном пројекту потребно: резиме и краћи опис пројекта, документе, задатке, дискусије, календар и позиве, хронолошке извештаје, људе-чланове. И док чланове позивате сами, сами или други чланови, у зависности од дозвола које им доделите, постављају документе и задатке, дотле се временски извештаји генеришу аутоматски и тачно можете видети , ко шта, колико и када је радио. Ова јединствена опција чини да је алат заиста прави менаџер пројекта, а не само простор за ресурсе и договоре. У дискусијама, како је очекивано, покрећу се теме, а уз сваку поруку може се закачити прилог. У опцији календар додају могу се додати догађаји, састанци и конференцијски позиви телефоном и подесити подсећање на њих свим члановима који су позвани. Последња опција су Конекције одакле можете управљати члановима радног простора и позивати нове. У последњој, 4. картици је адресар по алфабетском реду и по фирмама у којим раде. Ту можете водити и мали дневник, опсервације и белешке о сарадницима, њиховим могућностима и активностима.

Намена у образовању

За управљање озбиљним пројектима који радите с ученицима или колегама веб-алат је идеалан и незаменљив по могућности аутоматског извештавања. За краткорочне и лакше сарадничке послове, алат је сложен да бисте га користили.

Примери

Пошто се ради у групама и радним просторима за њих, примери се не могу видети уколико нисте члан те групе, али поједине опције ипак, могу да се учине јавним.

1-7 of 7