Асана (Asana)

поставио/ла Непознати корисник 25. 10. 2016. 13:58   [ Ажурирао/ла 3. 5. 2017. 00:58 Славица Јурић ]

Кратак опис и функционалност

Асана је алат за тимски рад и управљање пројектима богатих могућности: за креирање пројеката и њихово праћење, постављање задатака са задужењима и роковима, прилагање докумената, комуникацију и сл. 
Приликом отварања налога на Асани, добијамо могућност креирања тимског радног простора. Са једног налога можемо отворити више радних простора које смо наменили различитим тимовима, а у сваком од њих можемо имати различите сараднике и пројекте. У оквиру радног простора једног тима могуће је креирати више пројеката са разноврсним задацима, роковима, задужењима. Могуће је прилагати документа потребна за рад тима, а преглед послова доступан је и у тимском календару. Конверзација чланова тима омогућена је порукама са могућношћу одговарања, попут оних на социјалним мрежама. 
Асана је понуђена у бесплатној и плаћеној верзији. У бесплатној верзији имамо могућност покретања неограниченог броја задатака, пројеката и дискусија, али је број сарадника ограничен на 15, као и неке функције видљиве на контролној табли.
У плаћеној верзији доступне се значајно веће могућности: неограничен број сарадника, администраторска контрола, појединачно ограничавање видљивости, прилагођени блокови на контролној табли, извоз података, приоритетна подршка и сл.
Највећа мањкавост бесплатне верзије Асане је немогућност администраторске контроле. Чланови тима имају исте дозволе над регулисањем чланства и садржаја као и власник, односно особа која је креирала радни простор и пројекат. Такође, бесплатна верзија не даје могућност селекције видљивости садржаја у зависности од пројекта. Сви садржаји на једном радном простору видљиви су свим члановима тима, независно од тога да ли су укључени у неки пројекат или не. 
И поред великог броја могућности које Асана пружа, манипулација овим алатом помало је збуњујућа. Приликом отварања странице, власнику налога нису видљиве све новости. Потребно је појединачно отварати радни простор сваког тима да бисмо видели нове постове, задужења и сл, што је донекле непрактично ако радимо у више тимова. Оваква концепција захтева доста времена за навикавање на овај алат, као и приличну концентрацију при раду, чиме губи на привлачности. 

Намена у образовању

Асана може бити корисна за планирање, поделу посла и праћење активности једног тима, било да је у питању наставнички тим или тим ученика. Погодност која доприноси праћењу рада тима је тимски календар у којем су обележени рокови за поједине задатке, што овај алати чини практичним за рад са ученицима. Занимљивост везана за задатке односи се на могућност чланова да обележе задатак који им се посебно допада, што даје простор да се подела послова изврши према личним афинитетима. 

Упутство

Плеј листа са туторијалима коју је поставио Асана тим на Јутјуб;
Упутства са официјелног Асана веб-сајта;
Испод се налази презентација са основним упутством на српском језику коју можете погледати или преузети из наше базе упутстава. 


Comments