Стаклене коцке (Glasscubes)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 21. 3. 2015. 14:42 Славица Јурић ]

Кратак опис и функционалност

Стаклене коцкице је беспрекоран алат за рад на пројекту и управљање њиме. Намењен је раду у мањим групама. Мањкавост му је што имате свега 30 дана да га користите бесплатно,  а након тога, ако вам се допада, моате га платити. По естетици и функционалности, овај алат изгледа као да је Гуглов, а и јесте повезан са Гугл-документима и календаром па ће вам при креирању првог радног простора понудити да га синхронизујете са Гугл-документима и календаром. Планиране активности ће се тада приказивати и подсећати учеснике преко Гугл-календара, а Гугл-документе лако и брзо можете делити у овом алату. У области свог налога уређујете информације о себи и позивате сараднике и управљате њима дајући им дозволе. Добро је одмах на почетку позвати сараднике јер при даљем раду одмах можете одређивати који задатак, ресурс, порука, упитник итд је коме видљива или намењена. Алат има 4 картице: контролну таблу (Dashboard), датотеке (Files), радни простор (Workspaces) и контакте (Connect). У Контролној табли су приказани ваши радни задаци са радних простора, са календаром, и паузе. У паузама, занимљиво, имате могућност писања порука читавој групи или појединцима и креирање упитника. У картици Датотека можете креирати фасцикле у које постављате различите датотеке, можете поставити датотеку са свог рачунара, а можете креирати нову текст-датотеку (Whiteboard), која има богат уређивач, добијате линк за тај документ и можете га делити и учинити видљивим за појединце, цео тим или видљив свима јавно на вебу. Осим тога можете поставити једноставно линк до Гугл-документа и на исти начин одредити његову видљивост и приватност. Картица радни простор (Workspaces) нуди највише могућности за тимски рад на пројекту, а нуди баш све што је једном пројекту потребно: резиме и краћи опис пројекта, документе, задатке, дискусије, календар и позиве, хронолошке извештаје, људе-чланове. И док чланове позивате сами, сами или други чланови, у зависности од дозвола које им доделите, постављају документе и задатке, дотле се временски извештаји генеришу аутоматски и тачно можете видети , ко шта, колико и када је радио. Ова јединствена опција чини да је алат заиста прави менаџер пројекта, а не само простор за ресурсе и договоре. У дискусијама, како је очекивано, покрећу се теме, а уз сваку поруку може се закачити прилог. У опцији календар додају могу се додати догађаји, састанци и конференцијски позиви телефоном и подесити подсећање на њих свим члановима који су позвани. Последња опција су Конекције одакле можете управљати члановима радног простора и позивати нове. У последњој, 4. картици је адресар по алфабетском реду и по фирмама у којим раде. Ту можете водити и мали дневник, опсервације и белешке о сарадницима, њиховим могућностима и активностима.

Намена у образовању

За управљање озбиљним пројектима који радите с ученицима или колегама веб-алат је идеалан и незаменљив по могућности аутоматског извештавања. За краткорочне и лакше сарадничке послове, алат је сложен да бисте га користили.

Примери

Пошто се ради у групама и радним просторима за њих, примери се не могу видети уколико нисте члан те групе, али поједине опције ипак, могу да се учине јавним.
Comments