Једина канцеларија (Onlyoffice)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 27. 4. 2015. 14:57 Славица Јурић ]

Кратак опис и функционалност

Некадашњи сараднички сет алатки за управљање тимским пословима Тим-лаб (TeamLab) здружио се са још једном кућом и настао је пакет сарадничких канцеларијских алата који такође укључује сарадњу. Једина канцеларија је сјајан алат са вишеструким могућностима, идеалан за све врсте тимских радова, препоручљив за оне дуготрајне и строго структуриране што значи - за пројекте. Овај алат вам омогућава да управљате пројектом, организујући документа и сараднике на једном месту и нудећи вам простор за складиштење докумената на свом облаку, отуда, претпостављамо и назив Једина канцеларија. С обзиром на то да је првенствено намењен малим предузећима, овај алат се плаћа, међутим, добра вест је да га можете користити пробно, бесплатно, 30 дана, а уколико сте непрофитна организација, можете им се обратити путем ове хипервезе и они ће вам омогућити бесплатно коришћење. Једина ограничења, која у том случају важе, је да број корисника не прелази 1000 и добијате до 2 гигабајта простора на њиховом диску. Шта вам овај алат нуди? Могућност постављања и мењања докумената, ексел табела, презентација, дискусије, организовање задатака, одређивање рокова, креирање извештаја, четовање и још много тога. Када се региструјете на уобичајен начин, добићете и-мејл којим треба да потврдите регистрацију. Након тога већ можете да креирате свој први пројекат тако што ћете у горњем левом углу ићи на опцију одабери (Choose), затим на пројекти (Projects) и на опцију започни нови пројекат (Start new project). Затим уносите назив пројекта, кратак опис, одређујете пројекта менаџера у случају да већ имате окупљен тим људи на овом порталу, бирате сараднике, додајете задатак и одређујете крајњи рок за његово извршавање. Такође можете одредити да ли ће пројекат бити приватан или видљив свима са којим сарађујете. Радно окружење је веома једноставно и врло лако ћете се на њему снаћи. Све опције су вам са леве стране, има пуно објашњења у делу помоћ (Help), постоји и форум, а творци алата отворени су и за предлоге корисника у делу повратне информације (Feedback). 

Намена у образовању

Због своје комплексности алат није препоручљив за најмлађе ученике, али за средњошколце и студенте, као и за наставнике међусобно одличан је. Може се користити у пројектима и пројектној настави. Све фазе пројекта могуће је обухватити овим алатом .Једина канцеларија заиста делује као озбиљан алат, за озбиљне пројекте, са пуно опција и јаком подршком, те га свакако препоручујемо стручним друштвима и сличним организацијама, које помоћу њега лакше могу организовати задатке у оквиру неког пројекта.

Примери

Пошто морате бити регистровани и члан тима да бисте видели како изгледа један пројекат, показаћемо вам како изгледа радно окружење, приликом креирања новог пројекта. 
https://docs.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0BxwCTPRt7xcKUzcxcUk5R0dNVjQ/edit?usp=drive_web


Упутство

На самом сајту постоји прегршт видео записа, који објашњавају појединачне опције овог алата, те вам, уколико сте заинтересовани да га користите за управљање пројектом, препоручујемо да их погледате.
Comments