Агрегатори и РСС


Уз помоћ агрегатора и/ или РСС обједињујемо и пратимо вести и догађања са изабраних веб-места. При томе појам РСС (Rich Site Summary или Really Simple Syndication) је формат, а агрегатор је читач тог стандарда или формата. Они имају намену сличну обележивачима, али не морамо да посећујемо сваки од обележених сајтова да бисмо видели да ли на њима има нешто ново, него се претплатимо на праћење и правимо агрегаторе вести. Сваки пут када се на тим веб-местима деси промена, тј. буде објављен нови садржај, бићемо обавештени што нам штеди време јер не морамо сами да прегледамо да ли на њима има нешто ново. Услугу РСС многа веб-места имају, поготово блогови и веб-места која су често допуњавана новим садржајима. На овој страници можете видети који популарни друштвени сајтови имају услугу РСС и користе агрегаторе, на овој начин претплате на РСС.
РСС ћемо препознати по
иконици која је најчешће смеђе-наранџаста и квадратна, са тачком и две овалне линије, мада може имати и другачија дизајнерска решења. Кликом на њу ми се
аутоматски претплаћујемо на праћење садржаја на том веб-месту. То, практично, значи да садржаје на веб-местима прате одговарајући програми, а ми их користимо претплаћујући се и пратећи их, односно омогућавајући на својим веб-местима РСС довод (RSS feed). 
Пример сајта који ради на принципу агрегатора су, рецимо, Гугл-вести (Google News). Агрегатори могу да буду и инсталациони програми, а ми ћемо приказивати агрегаторе и сличне услуге које функционишу онлајн. 

Фидли (Feedly)

поставио/ла Славица Јурић 7. 8. 2017. 18:09   [ ажурирано 26. 8. 2017. 04:12 ]

Кратак опис и функционалност 

Онлајн агрегатор Фидли у бесплатној верзији нуди праћење до 100 извора организованих у максимално 3 дотока (фида), формирање 3 нове табле најбољих избора, дељење путем Твитера, Фејсбука и Пинтереста. Плаћена верзија омогућава више извора и напредне функције сарадње и дељења. За просечног корисника који жели да лакше прати и чита одабране изворе довољна је и бесплатна верзија. Регистрација и потврђивање налога путем имејл-поруке обавезно је на овом сервису. Радно окружење састоји се из два дела. У десном делу је радни простор у коме се указује оно што бирамо у левој бочној траци са командама и опцијама за организацију извора. Лева бочна трака може да се умањи и поново постави активирањем иконице чиоде у десном горњем углу траке. У почетку у левој бочној траци имаћемо само понуде за креирање довода (Create feed) и додавање садржаја (Add content) јер још увек немамо садржаје које пратимо. Процес креирања довода започећемо проналажењем извора (Sources) које желимо да пратимо тако што ћемо у пољу за претрагу (Search) у десном делу унети кључне речи или одабрати неке од понуђених тема. Чим изаберемо први извор и сврстамо га у одређену колекцију, у левој бочној траци указаће нам се опције за организацију и управљање (Organize Sources, Boards), читање (Today, Read later) и дељење (Share collections).  

Намена у образовању 

Статистика говори да се само 2% корисника интернета у Србији служи РСС доводима за праћење вести и догађаја. Полазећи од тог податка колегама можемо указати на предности агрегатора, претплаћивања на омиљене блогове и друга веб-места. Ученике можемо упознати са овим алатом и, евентуално, приволети да га користе тако што им можемо задати да прикупе веб-места из одређених области везаних за наставу. 

Пример 

Пример је видљив у упутству. 

Упутство 

На располагању је неколико упутстава.
  • Снимак излагања Фидли-тима на енг. (14') о коришћењу алата  
  • Видео-упутство на енгл. језику (9') са акцентом на додавању и разврставању нових садржаја  
  • Сликовно упутство на српском језику приказује радно окружење поступак креирања садржаја и управљања њима. Кликните на слику да бисте је видели у пуној величини.
https://drive.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0B_0OOnwpceDkMFpqQXZuUFVHQmM/view?usp=drive_web

Снажна повезаност (Gritwire)

поставио/ла Славица Јурић 7. 8. 2017. 06:19   [ ажурирано 26. 8. 2017. 04:08 ]

Кратак опис и функционалност 

Овај бесплатан читач Јаху-компаније истовремено је и друштвена мрежа. Зато ћемо на њему, поред бележења и разврставања линкова сајтова које читамо, наћи и опције за позивање пријатеља, вики-алатку и пријемно сандуче са вестима са мреже и могућношћу да покренемо дискусију, алате за поткаст и видео-каст. Регистрацију обављамо уносећи имејл, корисничко име и лозинку, али не тражи аутентификацију путем имејла. Уколико намеравамо да користимо алат у његовој друштвеној функцији, обавезно ћемо уредити профил јер без тога нећемо моћи потражити пријатеље. Када се пријавимо, опције за уређивање профила и одјављивање пронаћи ћемо на доњој ивици наше контролне табле. На тој ивици су и иконе блокова које нам сервис нуди као могућности за активирање: читач (SpeedFeed Reader), линкови (QuickLinks), пријатељи (Friends), вики (Wikis), поткаст (Podcast), пријемно сандуче (Inbox), време (Weather). Блокове активирамо кликом на иконице мада се неки блокови већ налазе на табли. Блокове на табли премештамо превлачењем, а величину им мењамо држећи показивач миша на доњој ивици блока и вукући га у жељеном смеру. Од свих блокова, приказ временских прилика не ради најбоље, а алатке за поткаст и видео-каст не раде уопште. Међутим, и преостале опције су сасвим довољне за овај изузетно инвентиван и користан алат.  Ако алат користимо превасходно као агрегатор, тј. РСС читач, онда ћемо најчешће користити прва два блока. У читачу већ постоје понуђени неки читачи дотока разврстани у фасцикле по областима. У картици за проналажење нових дотока (Find new feeds) путем претраживача пронаћи ћемо нове дотоке и придружити их постојећим областима или оформити нове. У блоку за брзе линкове (QuickLinks) додаваћемо нове фасцикле у које распоређујемо додате линкове превлачењем у њих. И фасцикле и називе линкова морамо уносити латиницом јер ћирилицу не препознаје. Сваки елеменат унутар блокова је измењив, тј. можемо га накнадно уређивати и брисати. Док радимо у неком блоку, најбоље је да га увећамо кликом на одговарајућу иконицу у десном горњем углу блока. Блок ће се повећати и видећемо све опције које нуди, а након завршетка рада опет можемо да га смањимо на истом месту и поново видимо целу контролну таблу онако како смо је на почетку подесили.

Намена у образовању 

Смисао ове алатке јесте у томе да преко заједничких интересовања које показујемо сајтовима које пратимо, нађемо истомишљенике или пријатеље истих интересовања и повежемо се с њима. Овако замишљен, овај сервис иде испред навика већине људи који пријатеље и интересовања исцрпљују на фејсбуку. Ипак, током трајања неког пројекта или истраживања, наставници могу да се удруже са ученицима, повежу и деле исте дотоке везане за та истраживањам, започну дискусије, воде белешке у вики и деле их са групом. На тај начин ученицима се отварају видици о новим начинима претплаћивања и праћења вести, као и повезивања са људима сличног интересовања.   

Пример 

Примери се виде у упутству.

Упутство

Сликовно упутство приказује опције контролне табле и процес додавања и уређивања нових дотока и линкова. Кликните на слику да бисте је отворили у пуној величини.
https://drive.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0B_0OOnwpceDkZGROU19XcWs5aEU/view?usp=drive_web


Иноридер (Inoreader)

поставио/ла Славица Јурић 7. 8. 2017. 05:12   [ ажурирано 26. 8. 2017. 04:05 ]

Кратак опис и функционалност 

Читач Иноридер захтева регистрацију током које ћемо морати одгонетнути занимљив сигурносни кључ (рецимо, чекирање квадратића у којима је саобраћајни знак) и потврђивање налога путем електронске поште. Сервис има бесплатну и плаћене верзије, а бесплатна нуди сасвим пристојне могућности за просечног корисника. На сам почетку сервис нам нуди десетину области људске делатности које нас занимају и од којих треба да одаберемо бар три. Саветујемо да овај корак прескочите, у противном бићете обавештавани о стотинама вести из тих области. Најпаметније је да сами формирамо веб-сајтове које желимо да пратимо и разврставамо их у фасцикле које сами именујемо, а то овај сервис нуди. Следећа паметна могућност јесте да одаберемо период обавештавања о новостима у опцији  маркирања читања (Mark all as read). To су основне опције, а могућа су још нека подешавања и напредно коришћење уколико пређемо на плаћену верзију. 

Намена у образовању 

Сви читачи вести требало би да нам послуже да се редовно информишемо и пратимо оно што нас занима, али и да нам уштеди време. Међутим, да бисмо заиста уштедели време потребно је да подесимо читач паметно, у супротном ће се десити обрнуто: одузеће нам много времена претплатимо ли се на читаве области, не подешавајући време и начин праћења и читања. Зато је овај и слични сервиси одличан за демонстрацију информационе и медијске писмености. 

Упутство 

  • Видео-упутство (1') на енглеском језику приказује предности коришћења овог читача.
  • Сликовно упутство приказује опције контролнe таблe корисничког налога на сервису.
https://drive.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0B_0OOnwpceDkNTk0eHhTbEt2RWs/view?usp=drive_web

1-3 of 3