Фидли (Feedly)

поставио/ла Славица Јурић 7. 8. 2017. 18:09   [ ажурирано 26. 8. 2017. 04:12 ]

Кратак опис и функционалност 

Онлајн агрегатор Фидли у бесплатној верзији нуди праћење до 100 извора организованих у максимално 3 дотока (фида), формирање 3 нове табле најбољих избора, дељење путем Твитера, Фејсбука и Пинтереста. Плаћена верзија омогућава више извора и напредне функције сарадње и дељења. За просечног корисника који жели да лакше прати и чита одабране изворе довољна је и бесплатна верзија. Регистрација и потврђивање налога путем имејл-поруке обавезно је на овом сервису. Радно окружење састоји се из два дела. У десном делу је радни простор у коме се указује оно што бирамо у левој бочној траци са командама и опцијама за организацију извора. Лева бочна трака може да се умањи и поново постави активирањем иконице чиоде у десном горњем углу траке. У почетку у левој бочној траци имаћемо само понуде за креирање довода (Create feed) и додавање садржаја (Add content) јер још увек немамо садржаје које пратимо. Процес креирања довода започећемо проналажењем извора (Sources) које желимо да пратимо тако што ћемо у пољу за претрагу (Search) у десном делу унети кључне речи или одабрати неке од понуђених тема. Чим изаберемо први извор и сврстамо га у одређену колекцију, у левој бочној траци указаће нам се опције за организацију и управљање (Organize Sources, Boards), читање (Today, Read later) и дељење (Share collections).  

Намена у образовању 

Статистика говори да се само 2% корисника интернета у Србији служи РСС доводима за праћење вести и догађаја. Полазећи од тог податка колегама можемо указати на предности агрегатора, претплаћивања на омиљене блогове и друга веб-места. Ученике можемо упознати са овим алатом и, евентуално, приволети да га користе тако што им можемо задати да прикупе веб-места из одређених области везаних за наставу. 

Пример 

Пример је видљив у упутству. 

Упутство 

На располагању је неколико упутстава.
  • Снимак излагања Фидли-тима на енг. (14') о коришћењу алата  
  • Видео-упутство на енгл. језику (9') са акцентом на додавању и разврставању нових садржаја  
  • Сликовно упутство на српском језику приказује радно окружење поступак креирања садржаја и управљања њима. Кликните на слику да бисте је видели у пуној величини.
https://drive.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0B_0OOnwpceDkMFpqQXZuUFVHQmM/view?usp=drive_web

Comments