Снажна повезаност (Gritwire)

поставио/ла Славица Јурић 7. 8. 2017. 06:19   [ ажурирано 26. 8. 2017. 04:08 ]

Кратак опис и функционалност 

Овај бесплатан читач Јаху-компаније истовремено је и друштвена мрежа. Зато ћемо на њему, поред бележења и разврставања линкова сајтова које читамо, наћи и опције за позивање пријатеља, вики-алатку и пријемно сандуче са вестима са мреже и могућношћу да покренемо дискусију, алате за поткаст и видео-каст. Регистрацију обављамо уносећи имејл, корисничко име и лозинку, али не тражи аутентификацију путем имејла. Уколико намеравамо да користимо алат у његовој друштвеној функцији, обавезно ћемо уредити профил јер без тога нећемо моћи потражити пријатеље. Када се пријавимо, опције за уређивање профила и одјављивање пронаћи ћемо на доњој ивици наше контролне табле. На тој ивици су и иконе блокова које нам сервис нуди као могућности за активирање: читач (SpeedFeed Reader), линкови (QuickLinks), пријатељи (Friends), вики (Wikis), поткаст (Podcast), пријемно сандуче (Inbox), време (Weather). Блокове активирамо кликом на иконице мада се неки блокови већ налазе на табли. Блокове на табли премештамо превлачењем, а величину им мењамо држећи показивач миша на доњој ивици блока и вукући га у жељеном смеру. Од свих блокова, приказ временских прилика не ради најбоље, а алатке за поткаст и видео-каст не раде уопште. Међутим, и преостале опције су сасвим довољне за овај изузетно инвентиван и користан алат.  Ако алат користимо превасходно као агрегатор, тј. РСС читач, онда ћемо најчешће користити прва два блока. У читачу већ постоје понуђени неки читачи дотока разврстани у фасцикле по областима. У картици за проналажење нових дотока (Find new feeds) путем претраживача пронаћи ћемо нове дотоке и придружити их постојећим областима или оформити нове. У блоку за брзе линкове (QuickLinks) додаваћемо нове фасцикле у које распоређујемо додате линкове превлачењем у њих. И фасцикле и називе линкова морамо уносити латиницом јер ћирилицу не препознаје. Сваки елеменат унутар блокова је измењив, тј. можемо га накнадно уређивати и брисати. Док радимо у неком блоку, најбоље је да га увећамо кликом на одговарајућу иконицу у десном горњем углу блока. Блок ће се повећати и видећемо све опције које нуди, а након завршетка рада опет можемо да га смањимо на истом месту и поново видимо целу контролну таблу онако како смо је на почетку подесили.

Намена у образовању 

Смисао ове алатке јесте у томе да преко заједничких интересовања које показујемо сајтовима које пратимо, нађемо истомишљенике или пријатеље истих интересовања и повежемо се с њима. Овако замишљен, овај сервис иде испред навика већине људи који пријатеље и интересовања исцрпљују на фејсбуку. Ипак, током трајања неког пројекта или истраживања, наставници могу да се удруже са ученицима, повежу и деле исте дотоке везане за та истраживањам, започну дискусије, воде белешке у вики и деле их са групом. На тај начин ученицима се отварају видици о новим начинима претплаћивања и праћења вести, као и повезивања са људима сличног интересовања.   

Пример 

Примери се виде у упутству.

Упутство

Сликовно упутство приказује опције контролне табле и процес додавања и уређивања нових дотока и линкова. Кликните на слику да бисте је отворили у пуној величини.
https://drive.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0B_0OOnwpceDkZGROU19XcWs5aEU/view?usp=drive_web


Comments