Генератор каталошких картона (Catalog Card Generator)

поставио/ла Славица Јурић 10. 7. 2016. 06:24   [ Ажурирао/ла 6. 9. 2016. 04:11 Вебциклопедија каталог веб-алата ]

Кратак опис и функционалност

На блогу Џона Блајберга, систем-администратора Даријен библиотеке у Конектикату налази се се згодна алатка - генератор библиотечког каталошког картончића. Разлика између правих каталошких картончића и оног који ћемо добити када унесемо податке о штампаној публикацији, звучном  или видео-запису јесте што је овај картончић дигиталан и добићемо га као слику у ПНГ-формату. Све што треба да урадимо јесте да одаберемо врсту грађе: штампана публикација, звучни или видео-запис (Printed, Audio, Video); позивни број (Call Number); наслов (Title): библиографске податке (Card Text); напомене и белешке (Scribble) и затим кликнемо на дугме за креирање картончића (Make it!).  Слика картончића који дизајном подсећа на стару хартију са маргинама преузима се десним кликом на њу када бирамо опцију за чување (Save As).

Намена у образовању

Генератор свакако није намењен библиотекарима да на овај начин воде картоне за каталоге јер би то био дуг и змаоран посао. Али, на часовима у библиотеци кад ученици стичу основна знања и вештине из библиотечке и информационе писмености овај генератор може да буде занимљив начин да се ученици упознају са подацима о књизи и каталогизацијом у побликацији (CIP). Библиотекар може сваком ученику да зада да пронађу податке о књизи и укуцају у генератор како би добили дигитални картончић. У пољу за белешке могу да унесу име каталогизатора тј. своје. Картончићи могу да буду занимљив начин за вођење библиографије у неком пројекту - уместо списка литературе, имаће генерисану слику. 

Пример

Каталошки опис књиге Иновације у настави сачуван је као слика: 
https://drive.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0B_0OOnwpceDkOWR1MF9VTUtvcjg/view?usp=drive_web

Упутство

Као и већина генератора, на првој и јединој страници има све потребне алатке, а овде поља за попуњавање. Слика картончића се појављује на врху.

https://drive.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0B_0OOnwpceDkY2c4YzVhcFdtS0E/view?usp=drive_web

Comments