Машина за цитирање (Citation Machine)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 7. 6. 2015. 08:20 Славица Јурић ]

Кратак опис и функционалност

Особеност ове једноставне "машина" за навођење јесте у томе што генерише два записа: библиографски, тј. онај који иде на крају као литература и цитат у самом тексту. Од стилова библиографског цитирања има. АПА, МЛА и Чикаго i Turejbien (Turabian). Сервис је доживео промене и сада има стари сервис (друга адреса) и модернизован нови - сина старог, како пише изнад назива. Да бисте озбиљно користили овај сервис, мора се плаћати, обично на нивоу школе или факултета. Због тога и постоји посебна картица за образовање која води на Лако до библиографије - школско издање (EasyBib - School Edition) путем које се обавештавамо о понудама сервиса, какве су предности за школи и пријављујемо se за пробно коришћење од месец дана. Међутим, на почетној страни свако, без регистрације, може да користи услугу генерисања библиографских записа за појединачне изворе. Прво бирате стил на самом врху странице. На основу изабраног стила отвара се страница у којој бирате картицу по врсти извора (књига, часопис, новине, веб-сајт, фил, дневник и друго) од чега зависи која ће се поља за попуњавање отворити. Сва поља се попуне и кликне на дугме за прављење цитата (Make Citation). Добија се запис који морамо копирати и залепити у отворен документ јер сервис не нуди друге могућности у бесплатној верзији.  

Намена у образовању

Чак и у бесплатној верзији, без регистрације ова машина и генератор представља драгоцену помоћ наставницима и ученицима. Ученици не морају да размишљају о свим оним ситницама између различитих врста стилова цитирања за различите врсте извора јер ће то, кад одаберу стил и врсту извора, урадити "машина за цитирање". Нарочити је корисно да се користи за навођење веб-извора јер ретко ко, а поготово ученици, наводе веб-извор уопште, а поготово по правилима цитирања. Ако се уопште наводе, углавном се само залепи линк. Коришћењем ове машине, постепено ће се привићи да је и веб-извор нечије ауторство и да захтева да се наведу подаци баш као и за књигу. Тако коришћење овог алата помаже и у превенцији од плагијата.  

Примери

Пример се најлакше и најбрже може генерисати уколико изаберете књигу о којој постоје подаци на интернету уносећи њен ИСБН (налази се у ЦИП-у сваке књиге, на пример). То је идентификациони број по међународним стандардима који је јединствен за сваку публикацију. Уколико га исправно унесете, машина ће аутоматски да генерише све податке о књизи, ако што се види на слици (Чикаго стил):
 

Упутство

На слици су приказана са поља која се попуњавају за књигу по Чикаго-стилу.

https://docs.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0B_0OOnwpceDkNjY3eXhUSnNMdFE/edit?usp=drive_web

Comments