Творац цитата (Citation Maker)

поставио/ла Славица Јурић 2. 7. 2017. 12:15   [ ажурирано 4. 7. 2017. 00:56 ]

Кратак опис и функционалност

На сајту Рецепт за успех постоји три алата: Графички организатор, Творац рубрика и Творац цитата. Коришћење овог алата крајње је једноставно, а упутство се налази и на врху странице ове алатке. Из падајућег менија изаберемо врсту извора, а затим изаберемо команду за креирање новог записа (New). У зависности од одабране врсте извора на новој страници добићемо поља за опис извора која треба да попунимо. Када попунимо поља, изаберемо један од два стила цитирања који овај алат нуди (МЛА, АПА) и сачувамо запис путем команде  за креирање. Сваки нови запис биће додат на листу у којој га можемо уређивати и накнадно, или га обрисати. Када завршимо са додавањем свих записа, листу сачувамо и добијамо могућност да библиографију извеземо као текстуални документ или као ХТМЛ-испис који треба да копирамо у документ на свом рачунару. По затварању прегледача, нестаће и наша листа.

Намена у образовању

Попут осталих алата из ове врсте, користићемо га при превенцији плагијата и неговању етичког односа према коришћеним информацијама, за упознавање ученика са врстама извора и стилова цитирања. Предност алата је и то што није потребна регистрација.

Пример

Листа записа чува се у ХТМЛ-формати и у бележници. Ћирлични уноси у бележници неће се приказати исправно, па је зато боље да изаберемо ХТМЛ и копирамо и налепимо у документ који отворимо на рачунару. Адреса ХТМЛ записа постоји док не затворимо прегледач у коме радимо. Слика ХТМЛ записа приказује списак различитих врста извора. Неки су рађени у МЛА, а неки у АПА стилу цитирања ради пробе.  Иначе, када радимо библиографију, користимо јединствен стил цитирања.

Упутство

У понуди су два упутства:

Comments