Цитирај брзо (Citefast)

поставио/ла Славица Јурић 2. 7. 2017. 12:14   [ ажурирано 4. 7. 2017. 01:03 ]

Кратак опис и функционалност

Сервис за добијање библиографских записа о свим врстама извора по три најчешћа стила цитирања (АПА, МЛА, Чикаго) услугу може да нам пружи веома брзо по чему је алат и добио назив. Ако га користимо без регистрације и аутоматски генеришемо библиографију на основу УРЛ-адресе извора или ИСБН за штампане изворе, онда ћемо веома брзо добити запис. Уколико се региструјемо и уносимо податке мануелно, укуцавањем, онда ће процес бити нешто спорији. Сервис је потпуно бесплатан и његове највеће предности су следеће: у избору врсте извора нуди више од уобичајених, па поред књига, веб-страница, блогова, периодике, имамо аудио и видео-изворе, лекције итд; генерише библиографски запис и цитат у тексту; добијени цитати могу да се копирају, извезу у Ворд-документу и деле путем друштвених мрежа. Све ове операције сервис ће урадити и без регистрације и записе ће чувати 4 дана. Ако радимо на озбиљном пројекту и имамо много цитата, онда је боље да се региструјемо јер на свом налогу на неограничен период можемо да чувамо и организујемо све своје цитате, да сарађујемо са другима и да им приступамо са других справа.    

Намена у образовању

Осим услуге генерисања цитата, овај сервис нуди и мини-лекције о цитирању унутар текста. Тако је овај алат и ресурс знања и средство за достизање вештине цитирања и етичког односа према коришћеним информацијама. Код заједничких истраживачких радова, препоручљиво је да наставник упути ученике да се региструју и сарађују у овом алату, правећи листе коришћених извора и правилно и цитирајући. 

Пример

Слика приказује пример цитата двеју врста извора: веб-слике и веб-странице по АПА стилу цитирања. Код оба примера постоји и цитат у тексту испод библиографског записа. Треба имати на уму да се овакви записи могу извести у Ворд-документ, или сачувати на свом налогу, уколико смо се регистровали. 
https://drive.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0B_0OOnwpceDkU01NbU4ta29PeFU/view?usp=drive_web

Упутство

Нудимо два упутства:
  • видео-упутство на енглеском језику (1,30')
  • сликовно упутство на српском језику
https://drive.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0B_0OOnwpceDkaXhiT015SU5HbjA/view?usp=drive_web

Comments